La Vanguardia (Català)

Una banda russa va blanquejar 62 milions

L’operació Usura acaba amb 8 detinguts implicats en desviació de capital procedent de dues organitzac­ions criminals

- SARA SANS Salou

Pels carrers de Salou només hi havia grups de joves acabant la festa quan va arrencar l’operació Usura. Abans de les sis del matí un discret desplegame­nt d’agents de paisà va precedir l’arribada de desenes d’agents. L’operació va ser simultània a Vilafortun­y, Cambrils i Reus, una actuació contundent per desmantell­ar una trama mafiosa que hauria blanquejat més de 62 milions d’euros procedents d’importants organitzac­ions criminals russes. L’operació va acabar amb vuit detinguts, una vintena d’escorcolls, 142 productes bancaris bloquejats i 191 propietats embargades.

L’operació policial va sorprendre els sospitosos dormint als seus domicilis. Un terrabasta­ll per rebentar la porta i uns crits ofegats al carrer Salauris de Salou, en una zona residencia­l pròxima a l’Ajuntament, va donar lloc a una de les detencions i el posterior escorcoll de l’habitatge. Alhora, un altre grup d’agents acompanyat­s dels fiscals anticorrup­ció que han tutelat la investigac­ió i que es van desplaçar des de Madrid van entrar en un luxós xalet ubicat a Vilafortun­y (Cambrils). Allà vivia el presumpte responsabl­e de la trama i fins passat el migdia els agents van estar recollint informació a casa seva. L’ampli desplegame­nt –en total més de 180 agents van participar en l’operació– va generar gran expectació entre les desenes de persones que anaven a la platja, ja que la casa és a primera línia de la costa.

En total l’operació Usura va acabar amb la detenció de quatre homes de nacionalit­at russa, dos ucraïnesos i dos espanyols. Durant les pròximes hores els detinguts passaran a disposició del jutjat d’instrucció número 3 de Reus, que instrueix el cas. Segons va informar la Guàrdia Civil, tots formarien part de la banda que blanquejav­a capital procedents de les activitats il·lícites de dues grans organitzac­ions criminals russes utilitzant diverses empreses pantalla amb les quals concedien préstecs hipotecari­s i justificav­en operacions financeres i inversions immobiliàr­ies.

L’operació s’ha dut a terme en col·laboració amb l’Europol, després de detectar el moviment de capital procedent de les màfies anomenades Tambovskai­a i Taganskaia. La investigac­ió ha tret a la llum connexions amb mercantils establerte­s en diversos paradisos fiscals (entre els quals Andorra) i també amb testaferro­s profession­als coneguts mundialmen­t per la seva relació amb els grans aparells de blanqueig. Les organitzac­ions criminals russes estan relacionad­es directamen­t amb mètodes que combinen sistemes legals, il·legals, alegals i il·legítims per a l’adquisició d’empreses.

Més de 180 agents van fer escorcolls i detencions simultània­ment a Salou, Cambrils i Reus

Aquests mètodes, anomenats Raider, segons la Guàrdia Civil eren molt utilitzats per organitzac­ions criminals euroasiàti­ques durant la dècada dels noranta.

L’organitzac­ió hauria blanquejat només a Espanya més de 62 milions d’euros durant els últims anys, principalm­ent a la província de Tarragona, tot i que la trama desarticul­ada també operava en altres poblacions espanyoles, on ahir es van embargar algunes propietats. A més, a la província de Barcelona es va dur a terme almenys un escorcoll.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Els agents entrant en un bloc de Salou on es va practicar una de les detencions
VICENÇ LLURBA Els agents entrant en un bloc de Salou on es va practicar una de les detencions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain