La Vanguardia (Català)

Pla per detectar i multar pisos turístics il·legals

L’Ajuntament endureix les sancions a plataforme­s web i particular­s fins als 600.000 euros en casos de reincidènc­ia

- DAVID GUERRERO Barcelona

Les multes imposades l’estiu passat a plataforme­s que anuncien pisos turístics il·legals com Airbnb no han donat resultat. Els pisos continuen operant en aquesta i moltes altres webs, i per això el govern de Colau ha intensific­at el setge als allotjamen­ts il·legals amb un pla de xoc de vint mesures que endureixen la lluita contra l’oferta submergida. La bateria d’accions, que es va presentar ahir, passa bàsicament per dos aspectes: més multes i més inspeccion­s. “Tolerància zero amb l’activitat il·legal”, va resumir la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz.

L’increment de les inspeccion­s es farà gràcies a la feina d’un equip de vint persones que, des d’aquesta setmana, recorre els carrers de Barcelona buscant pisos turístics il·legals. Són treballado­rs contractat­s a través de plans d’ocupació municipal que han estat anomenats visualitza­dors, tot i que la seva feina va més enllà de la definició del terme amb què els han batejat. A partir de les adreces dels habitatges que figuren a les plataforme­s intermedià­ries, busquen pisos il·legals in situ. Un cop allà, entreviste­n veïns i fins i tot els turistes que s’allotgen als apartament­s investigat­s. La seva tasca serveix per aplanar el camí dels inspectors, que són els que tenen capacitat de cursar sancions. El sistema ja funciona a Ciutat Vella –el districte on el problema és més gros– i ara s’ampliarà a tota la ciutat.

La plantilla d’inspectors també ha crescut amb la incorporac­ió de vuit efectius més. En total aquest estiu hi haurà 20 inspectors, i el govern municipal treballa per incrementa­r la xifra a curt o mitjà termini. La recerca i sanció al car- rer es complement­arà amb un equip especialit­zat en la recerca via web. En dues setmanes d’activitat, el grup, format per dos administra­tius i un lletrat, ha detectat vint presumptes pisos que estarien operant il·legalment.

Més enllà de reforçar la inspecció, s’incremente­n les sancions emparant-se en la llei de turisme de la Generalita­t. Si les multes fins ara eren de 30.000 euros, el consistori amenaça d’elevar-les fins als 600.000 en casos de reincidènc­ia, considerad­a infracció greu. Airbnb i Homeaway –les dues primeres plataforme­s multades– serien els que tindrien una sanció d’aquesta quantitat, tot i que encara trigarà a arribar perquè l’anterior encara està en període de resolució. Fonts d’Airbnb critiquen l’actitud de l’Ajuntament i lamenten que no s’adapti la normativa “amb lleis simples i clares que tinguin en compte els particular­s”.

Arran de la pressió des de l’any passat, hi ha sis portals que han deixat d’anunciar pisos turístics i treballen en un protocol de col·laboració amb l’Ajuntament per establir un codi de bones pràctiques. Entre aquestes hi ha Booking.com. En canvi, hi ha nou portals (Tripadviso­r, Fotocasa, Windu...) que no han deixat d’anunciar pisos turístics malgrat l’expedient sancionado­r obert pel Consistori. Qui sí que hi ha col·laborat és Rentalia.com, que ha facilitat més d’un centenar d’adreces que estan verificant els tècnics municipals, tot i que aquest web tampoc no ha deixat d’anunciar-los.

La pressió també s’intensific­a sobre els particular­s sense llicència que lloguen directamen­t. Per la regidora Gala Pin “l’objectiu no és recaptator­i. El que es vol és que aquests pisos passin a ser habitatges normals”.

El govern municipal revisarà a l’alça les sancions que s’imposen en els casos més flagrants, en què s’aplicarà la sanció mínima de 30.000 euros. Això serà quan siguin propietari­s de més d’un pis o siguin reincident­s, quan tinguin un edifici sencer o més del 50% dels pisos com a habitatges turístics, o quan tinguin llicència però provoquin molèsties els veïns de manera reiterada.

Els ‘visualitza­dors’ recorren Barcelona buscant apartament­s sense llicència que s’anuncien a internet

 ?? KIM MANRESA ?? Dos visualitza­dors observen un possible pis turístic il·legal al barri de Gràcia
KIM MANRESA Dos visualitza­dors observen un possible pis turístic il·legal al barri de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain