La Vanguardia (Català)

Barcelona deixa expedita la via per a la renovació de la Síndica de Greuges

- Barcelona

Tot i que amb un retard notable, l’Ajuntament de Barcelona ha deixat expedita la via perquè Maria Assumpció Vilà, de 72 anys, renovi el mandat com a Síndica de Greuges de Barcelona. El nomenament haurà de fer-se en el ple de divendres, però –tret d’una sorpresa majúscula– Vilà, amb nombrosos suports entre les entitats altruistes i de voluntaria­t social, té garantida la reelecció. Hauria d’obtenir almenys 26 suports, és a dir, dos terços del ple, i tot apunta que n’obtindrà més de 35. En la seva primera elecció va obtenir un suport unànime i no es pot descartar que ara torni a passar el mateix.

Vilà, que té un reduït però selecte grup de col·laboradors, es mantenia en el càrrec en funcions des del 2014, quan va expirar el seu mandat. L’alcaldia va decidir que aquest any la ciutadania intervingu­és en l’elecció amb una campanya virtual en què entitats socials i particular­s podien donar suport a través d’internet al seu candidat preferit. Maria Assumpció Vilà va competir amb Àngel Miret, David Bondia, Mercè Molina i Miquel Nadal. Àngel Miret va ser el candidat que va rebre més suports d’entitats, però va quedar en tercer lloc en suport de ciutadans, per darrere de la mateixa Vilà i Bondia. Els altres dos candidats van rebre menys suports, malgrat que els seus programes incloïen propostes interessan­ts.

El procés va tenir una participac­ió escassa, entre altres coses pel ridícul ressò que li va donar l’Ajuntament. El govern municipal ha fet un reconeixem­ent implícit de culpa i posteriorm­ent ha inserit falques radiofòniq­ues i ha col·locat banderoles publicitàr­ies per difondre un altre procés electoral, el que s’ha posat en marxa per renovar una part dels membres del consell rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacit­at. Les eleccions per a la Sindicatur­a de Greuges no van rebre res semblant, malgrat l’extraordin­ària importànci­a d’aquest organisme independen­t, que defensa davant les institucio­ns municipals els drets dels ciutadans, tant dels barcelonin­s com dels qui siguin aquí de pas. La Síndica, que es disposa a renovar el mandat per cinc anys més, ha fet avergonyir tres alcaldes: Jordi Hereu, Xavier Trias i Ada Colau. Els nivells de soroll i la falta de liberalitz­ació dels serveis funeraris han estat algunes de les queixes. De vegades la Síndica ha anat més enllà de l’àmbit que li correspon i ha demanat, per exemple, que no es reobri el centre d’internamen­t d’estrangers de la Zona Franca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain