La Vanguardia (Català)

Saltar-se semàfors, primera causa de retirada de punts

El carnet per punts i altres mesures han permès reduir quasi a la meitat el nombre de morts a la carretera, segons Trànsit

- TONI MUÑOZ Barcelona

Saltar-se un semàfor en vermell ja és el primer motiu pel qual es retiren punts del carnet de conduir a Catalunya. Més que per l’excés de velocitat. Aquest és un dels exemples que posa la directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugènia Domènech, per visibilitz­ar que el carnet per punts ha significat un “canvi d’actitud” dels conductors, però que encara en falten molts per conscienci­ar.

Divendres vinent es compleixen deu anys de l’entrada en vigor del carnet per punts. El Servei Català de Trànsit assegura que la posada en marxa d’aquest sistema ha jugat un paper cabdal a l’hora d’entendre que s’hagin reduït un 48,9% les víctimes mortals. Actualment el 33% de les infraccion­s que impliquen la retirada de punts són per passar-se un semàfor en vermell i supera l’excés de velocitat, que representa el 32%. Circular massa ràpid, malgrat tot, ha estat el principal motiu de pèrdua de punts en els últims deu anys; ha representa­t un 40%. I l’alcohol també va a la baixa: ha passat del 13% al 9% de les infraccion­s.

Tot i això, Trànsit assenyala fenòmens que van en augment i que s’han de combatre. El principal és l’ús del mòbil al volant, que en ple auge dels smartphone­s ja suposa el 13% dels incomplime­nts.

“El carnet per punts va suposar un contracte del conductor amb la societat en què es posa èmfasi en la seva responsabi­litat”, va dir ahir la directora de l’SCT. Les dades mostren un canvi d’actitud. Des del juliol del 2006, en què es va posar en marxa el sistema de punts, no va parar de pujar fins que el 2009 va tocar sostre. Aquell any es van retirar 8.104 permisos. Des d’aleshores la tendència sempre ha estat a la baixa, fins als 1.748 del 2016. “És per l’efecte rehabilita­dor i dissuasiu”, justifica Domènech. En aquests deu anys s’han cancel·lat 44.627 permisos que correspone­n a més de 36.000 conductors. Per tant, n’hi ha de reincident­s.

Aquest és el segment que Trànsit té en el punt de mira. Les dades apunten que la meitat dels conductors que fan el curs per recuperar el carnet no torna a infringir les normes. La resta, un 50% ho fa de manera lleu i un 23% reincideix i torna a perdre punts.

Per això, Trànsit ha creat un grup de treball que estudiarà noves mesures. Volen posar més obstacles per impedir que un mateix conductor que perd el carnet una vegada i una altra pugui recuperar-lo sense problemes després de fer el mateix curset de sensibilit­zació i passar un examen. Es plantegen posar un límit màxim de vegades que es pot perdre el carnet, aplicar mesures alternativ­es rehabilita­dores en cas d’addicció a l’alcohol o la introducci­ó de l’alcoholock, un dispositiu que es troba connectat al sistema d’encesa del vehicle i que només permet engegar-lo amb una bufada que no doni positiu.

Trànsit també es planteja que

En l’última dècada s’han retirat 44.627 permisos de 36.000 conductors, alguns dels quals reincident­s

els cursets siguin diferents segons la gravetat de la sanció. No és el mateix perdre punts que la retirada del carnet o que haver de fer un curs per complir una sentència judicial.

“Hem d’anar polint el sistema”, intervé Vicente Sánchez, de l’associació per a la prevenció d’accidents de trànsit. Sánchez es refereix a conductors tramposos que fan que familiars i amics s’identifiqu­in com a autors de la infracció perquè així puguin mantenir els punts. “Als cursos de sensibilit­zació estem notant que ve la iaia i no ha estat la iaia. Ens fa molta ràbia”.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Diversos conductors inspeccion­ats en un control de la Guàrdia Urbana a Barcelona
XAVIER GÓMEZ Diversos conductors inspeccion­ats en un control de la Guàrdia Urbana a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain