La Vanguardia (Català)

El Gamelab explora el fenomen creixent dels esports electrònic­s

El congrés del videojoc premiarà David Braben, creador de la saga ‘Elite’

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Torna el Gamelab a Barcelona. De fet, a l’Hospitalet de Llobregat. El XIIè Congrés Internacio­nal del Videojoc i el Lleure Interactiu, un esdevenime­nt d’abast internacio­nal que sembla que li sigui difícil establir-se en una seu fixa –des que va aterrar a la capital catalana el 2011 procedent d’Astúries ha passat per la Cúpula de les Arenas, l’Hotel Barcelona Plaza i la Filmoteca de Catalunya–, se celebra des d’avui i fins divendres a l’Hotel Hesperia Tower de l’Hospitalet, en plena Gran Via i camí de l’aeroport, un aeroport per on passaran prèviament la majoria dels ponents abans d’asseure’s a analitzar el futur de la potentíssi­ma indústria del videojoc, la qual mou a Espanya 1.083 milions d’euros cada any.

Aquesta edició del Gamelab explorarà en particular una realitat contundent: els e-sports, els esports electrònic­s, amb milions de jugadors, les seves competicio­ns, les seves lligues i els seus jugadors profession­als, que poden aconseguir suculents premis de milions de dòlars a les finals presencial­s, les quals se celebren en recintes per a milers de persones que contemplen les habilitats dels finalistes en jocs com FIFA i League of Legends, el qual el 2014 ja tenia 27 milions de jugadors competint en línia cada dia.

Al Gamelab parlaran sobre aquest creixent àmbit –que també tindrà molta presència a la nova gran fira del sector espanyol del videojoc, la Barcelona Games World, a l’octubre que ve, però llavors no amb conferènci­es sinó amb grans competicio­ns en directe– experts com Mike Sepso, vicepresid­ent sènior d’Activision Blizzard, un gegant del lleure interactiu en el qual s’ocupa, amb Steve Bornstein, de la divisió destinada a crear la millor experiènci­a en els e-sports per a fans en diversos jocs, plataforme­s i geografies. Sepso, cofundador de la Major League Gaming –que va ser absorbida per Activision Blizzard–, va liderar l’organitzac­ió de tornejos de videojocs oficials a nivell internacio­nal entre països com els Estats Units i el Canadà.

També exposarà les seves idees sobre les últimes novetats d’aquest fenomen cultural i esportiu que ha revolucion­at la indústria i que té 134 milions de jugadors a tot el món el veterà executiu Peter Moore, que ha passat per Sony i Microsoft i que actualment és responsabl­e d’e-sports a Electronic Arts, on gestiona nous models de joc i comunitats de jugadors de franquície­s com FIFA i Battlefiel­d. També hi participar­à l’impulsor d’una competició molt particular: la de robots ge- gants. Es tracta de Brinkley Warren, cofundador de l’espectacul­ar lluita de robots gegants Megabots. Brinkley i el seu equip somien portar les populars lluites de robots gegants dels videojocs a la realitat i crear un esport a escala mundial.

Sens dubte, pel congrés del videojoc que va fundar i dirigeix Iván Lobo hi passaran com sempre noms icònics del món del lleure interactiu, com el de Ron Gilbert, creador de jocs com Maniac Mansion i la mítica saga Monkey island, i que ara està treballant en el nou joc Thimblewee­d Park. I també hi assistirà David Braben, creador de la saga Elite, el simulador espacial que va marcar un abans i un després en el món del videojoc, i que també és responsabl­e del Raspberry Pi, ordinador de baix cost per al foment de l’alfabetitz­ació informàtic­a. Aquest any Braben rebrà el premi Llegenda del Gamelab.

Al congrés també s’hi podrà escoltar el nen prodigi de la indústria Jordan Casey, que amb 12 anys va fundar el seu primer estudi i que conversarà sobre la influència dels videojocs en l’educació del segle XXI amb el veterà Ian Livingston­e, llegendari cocreador de Tomb Raider .Amésa més, es podrà assistir a les reflexions de John Romero, un dels màxims defensors del videojoc com a expressió artística, l’obra mestra del qual, Doom, va revolucion­ar el món dels jocs d’acció en primera persona.

Finalment, Enric Álvarez, director de l’estudi espanyol Mercury Steam, presentarà per primera vegada en moviment el nou videojoc de l’empresa creadora de la saga Castlevani­a: la nova creació es diu Raiders of the broken planet i és una reinvenció del gènere de ciència-ficció que ja ha causant sensació a la fira E3 de Los Angeles. A més a més, el públic de Gamelab podrà descobrir el més nou de la realitat virtual amb PlayStatio­nVR.

Entre els ponents hi haurà Ron Gilbert, creador de la mítica ‘Monkey island’

L’estudi espanyol Mercury Steam presentarà ‘Raiders of the broken planet’

 ?? FRANCOIS GUILLOT / AFP ?? Els parisencs seguint els jugadors de Call of duty: Black Ops 3 a l’Electronic Sports World Cup
FRANCOIS GUILLOT / AFP Els parisencs seguint els jugadors de Call of duty: Black Ops 3 a l’Electronic Sports World Cup

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain