La Vanguardia (Català)

La gran tradició

- JORGE DE PERSIA

Palau 100

Intèrprets: Filharmòni­ca de Viena. Daniel Harding, director

Lloc i data: Palau de la Música

(27-VI-16)

En alguns casos les substituci­ons resulten favorables per a l’espectador. Daniele Gatti tenia previst tornar al Palau amb la Filharmòni­ca de Viena després de la seva última visita. Però ho va cancel·lar, i el seu lloc al podi el va ocupar el seu homònim Harding. No estem en temps de directors a l’estil dels indiscutib­les Abbado, Harnoncour­t, o els mítics anteriors. I els solistes d’aquestes grans orquestres sí que se senten hereus –amb raó– d’aquells temps. Les particel·les de simfonies de Brahms als faristols són anyenques, algunes de restaurade­s artesanalm­ent, però atresoren anotacions molt sàvies, de manera que els resulta difícil acceptar que els que són “de camí” imposin criteris. És l’eterna batalla entre el director i l’orquestra. Aquesta vegada, si se’m permet l’expressió, hi havia “bon rotllo” amb el director Harding. El seu tarannà britànic dista del mediterran­i Gatti, que s’ha consolidat com un molt bon director, i va poder treballar, si bé amb gest exagerat de vegades, a gust amb l’orquestra. No va ser un terreny fàcil, per començar, l’obertura

Coriolà, de Beethoven; hi havia certa tensió que no va deixar aprofundir el llenguatge, tot i que l’orquestra va anar prenent caràcter. Tampoc no era fàcil Mort i transfigur­ació, de Richard Strauss, malgrat que ja va deixar veure l’orquestra el seu valuós potencial. L’homogeneït­at de so, la intensitat en la frase llarga, la comprensió del so de Strauss especialme­nt a la corda alta, la tensió sense acritud i el compromís expressiu dels músics. La secció de contrabaix­os –disposada de manera encertada– desplegada al fons de l’escenari era magnífica. I va mostrar la claredat en l’articulaci­ó a la Simfonia núm. 1 de Brahms, que va tancar el programa.

He d’assenyalar que va ser un programa molt coherent pel que fa a l’expressivi­tat. El Brahms en do menor va completar el panorama introspect­iu, amb una meravellos­a mostra de gairebé música de cambra, d’escoltar-se uns als altres, de la qualitat de les fustes, fent cas de dinàmiques cuidades. Harding va deixar fer “als seus mestres” (com s’aprèn d’una bona orquestra) i va treballar amb un criteri de respecte en el plantejame­nt, estimulant l’expressió i deixant que els bons solistes de l’orquestra hi diguessin la seva. Va ser una sessió per gaudir-la. Gràcies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain