La Vanguardia (Català)

Dents fixes a l’instant amb implants guiats per ordinador

A l’Institut Odontològi­c Serra s’han especialit­zat en la tècnica de cirurgia guiada

-

Mossegar una poma o menjar-se una amanida o un entrepà es poden convertir en grans plaers, especialme­nt per a aquells que no poden ferho perquè els falta alguna peça dental o perquè no tenen una dentadura Åxa. Una boca deÅcient, més enllà d’una qüestió d’estètica, també representa un problema de salut. No mastegar correctame­nt els aliments pot provocar problemes de digestió i altres malalties.

L’Institut Odontològi­c Serra es va crear l’any 1988, i ens vam especialit­zar en implants dentals i cirurgia guiada. I és que avui en dia, gràcies a les noves tecnologie­s, és possible tenir una boca perfecta amb una intervenci­ó mínimament invasiva i guiada per ordinador. Tal com comenta el doctor Antoni Serra, el mètode de cirurgia guiada és un sistema de tecnologia puntera en el món dels implants dentals. “Primer fem un TAC al pacient amb una fèrula radiogràÅc­a que reprodueix la millor col·locació de les dents. A continuaci­ó, portem a terme un estudi informàtic en tres dimensions i triem les posicions idònies per a la inserció dels implants”, detalla. Aquest tipus de cirurgia guiada és una tècnica d’una precisió i Åabilitat sense precedents, ja que com ens explica, “com que coneixem l’os de què disposa el pacient, aconseguim aproÅtar-lo al màxim. Els implants es poden planiÅcar per oferir la millor posició i amb les inclinacio­ns més idònies”. A més, la planiÅcaci­ó és molt exacta i es calcula minuciosam­ent cada detall. En aquest pas la clínica actua com els arquitecte­s dentals. Antoni Serra ho deÅneix així: “És com calcular l’ancoratge i la càrrega que han de suportar els implants per sostenir unes dents, i això varia segons la quantitat d’os, tant en alçada com en amplada, de la qualitat i de l’edat del pacient”.

Un cop planiÅcat un cas, es confeccion­a una plantilla que serà la que servirà de guia en la inserció dels implants. Prèviament, ja es disposa d’unes dents que s’hauran provat a la boca del pacient per buscar una estètica personalit­zada. La col·locació dels implants dentals és una intervenci­ó ràpida, ja que tot el procedimen­t està planiÅcat amb anteriorit­at. Es practica amb anestèsia local, encara que la clínica també ofereix sedació als pacients que ho demanin. Postoperat­ori breu i sense dolor A l’Institut Odontològi­c Serra s’han especialit­zat en la tècnica de cirurgia guiada en implantolo­gia, ja que és la que actualment ofereix millors resultats clínics i simpliÅca el procés quirúrgic. El Dr. Serra, director de l’Institut Serra, és referent en aquest tipus de tractament­s. “Amb aquesta tecnologia encara no hem dit a cap pacient que no li podem col·locar implants. Fins i tot hi ha persones que porten dentadura postissa des de fa molts anys, molt inestable, i els la podem retirar i col·locar-hi unes dents Åxes”, detalla. L’equip del doctor Serra ja ha atès i solucionat el problema de molts pacients que han estat descartats per a la col·locació de dents Åxes simplement veient una radiograÅa.

L’operació es fa d’una manera mínimament invasiva, sense haver de separar la geniva per col·locar els implants i sense haver d’aplicar-hi punts. Això permet un postoperat­ori més breu i sense inAEamació ni dolor. En poques hores, el pacient està recuperat i pot fer vida normal. Per tant, el resultat estètic és impression­ant. “No hi ha diferència entre les dents reals i les noves. A més, el pacient pot menjar immediatam­ent després de la col·locació de les dents, consideran­t que es recomana una dieta tova durant els dos primers mesos”, puntualitz­a el doctor. Gràcies a aquesta tècnica reduïm considerab­lement el nombre de visites a la clínica i millorem la satisfacci­ó Ånal dels nostres pacients, que es beneficien d’un tractament molt més còmode i ràpid. Quan s’acaba la cirurgia, col·loquem una pròtesi provisiona­l immediata d’acord amb la planiÅcaci­ó que s’ha fet prèviament. Sedació conscient L’important avanç en les tècniques de cirurgia oral i implantolo­gia ha anat acompanyat de la introducci­ó de la pràctica anestèsica que permet modiÅcar un procedimen­t quirúrgic que podria ser desagradab­le en una experiènci­a confortabl­e. Aquestes tècniques per a cirurgia oral són un conjunt de recursos aplicats per un metge especialis­ta en anestesiol­ogia que consisteix­en en una combinació de sedació suau, ansiolític i amnèsia que permeten disminuir la tensió i l’ansietat que algunes intervenci­ons odontològi­ques poden produir en els pacients. Són moltes les cirurgies que es poden beneficiar d’aquesta tècnica anestèsica, com la cirurgia d’implants o la cirurgia periodonta­l, entre altres.

La sedació conscient és capaç d’ajustar de manera còmoda una amnèsia i analgèsia adequada juntament amb un nivell de consciènci­a que permeti respondre a ordres senzilles (obri la boca, giri el cap...) sense que afecti en cap moment el benestar ni la seguretat del pacient. A més, la cooperació del pacient durant el procedimen­t proporcion­a les condicions necessàrie­s perquè l’odontòleg dugui a terme la tasca amb més agilitat i rapidesa.

En principi l’anestesiòl­eg, mitjançant la visita preoperatò­ria, valora la història clínica i qualsevol patologia intercurre­nt que pateixi el pacient (hipertensi­ó, diabetis, cardiopati­a ...) i la medicació habitual que pugui prendre. En el transcurs de la visita se li explicarà com es farà la sedació valorant de manera particular les necessitat­s de cada persona. En la mateixa visita, s’acorda i es firma el consentime­nt informat per a la sedació. Després se l’informa de les normes de dejú que cal seguir segons l’horari de la cirurgia, així com la premedicac­ió que s’aconsella. La presència de l’anestesiòl­eg durant la cirurgia monitora les constants vitals (tensió arterial, freqüència cardíaca i saturació d’oxigen), ajusta la sedació del pacient i proporcion­a l’escenari necessari perquè l’odontòleg treballi còmode mentre el pacient se sent tranquil.

Aquesta monitoritz­ació permet adequar la profundita­t de la sedació al llarg del procedimen­t. Quan s’acabi la cirurgia el pacient podrà marxar a casa i sense dolor. Se li prescriura­n fàrmacs analgèsics, antibiòtic­s i antiinAEam­atoris juntament amb normes dietètique­s per fer més fàcil i indolor el postoperat­ori.

No hay que renunciar a ciertos alimentos porque se es incapaz de masticar La cirurgia guiada ofereix millors resultats i simplifica el procés quirúrgic El pacient pot menjar immediatam­ent després de la col·locació de les dents La por a una intervenci­ó o la manca de temps han passat a la història

 ??  ?? Dr. Serra, director de l’Institut Odontològi­c Serra.
Dr. Serra, director de l’Institut Odontològi­c Serra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain