La Vanguardia (Català)

La humiliació més gran de la història

Roy Hodgson dimiteix i Anglaterra posa el crit al cel

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

En política, Anglaterra se n’ha anat d’Europa. En futbol, és Europa la que ha mostrat la porta a Anglaterra. Si a Espanya es parla de reforma, aquí és de demolició. Després d’un nou fracàs en un gran torneig (i ja en van...), els errors estructura­ls a l’edifici són tan grans que és com per tirar la casa i construir-ne una altra partint de zero. L’eufòria nacionalis­ta del Brexit no va durar ni tres dies. La moral és per terra.

Esportivam­ent parlant, els anglesos tenen raons sobrades per ser euroescèpt­ics i també monescèpti­cs, perquè no guanyen res des del Mundial del 1966, al qual a més caldria posar un asterisc perquè va ser a casa i amb el gol més que dubtós que va decidir la final. Espanya tampoc no guanyava res fins que va arribar la generació de Xavi, Iniesta i Puyol, però almenys tenia la fúria.

A Anglaterra la fúria la posava Margaret Thatcher quan brandava la seva famosa bossa de mà a les cimeres europees i engegava el famós xec britànic o exempcions a això i a allò altre. En futbol, ha capitulat com un ocellet, sense dir ni piu. O com David Cameron, quan va exigir l’or i el moro als seus socis continenta­ls per donar suport a l’opció de quedar-se al referèndum, i les seves demandes es van fondre quan Angela Merkel va aixecar la mà i li va dir que tornés a casa sense queixar-se.

La dimissió de Roy Hodgson era inevitable, i de fet va semblar que tenia el text de la declaració preparat, llest per ser utilitzat després del partit contra Islàndia, o sinó després del de quarts de final que hauria disputat contra França.

La seva estratègia no va ser gaire més sàvia que la de Cameron amb la UE i el resultat va ser igual de desastrós que el del referèndum. La selecció no va semblar mai que sabés a què jugava, ni en la victòria in extremis sobre Gal·les ni en els empats amb Rússia i Eslovàquia. Jugadors fora de lloc perquè tothom estigués content, poca convicció, defensa atroç, desconcert tàctic, una nul·litat a la passada.

Wayne Rooney, passat. Kane, cansat. Sterling, lent. Wilshere, lesionat. Hart només les atura contra el Barça. Alli, Vardy, Sturridge, Lallana i altres sensacions de la Premier, indiferent­s. El favorit per heretar la banqueta és Gareth Southgate, però a la federació també li agrada Roberto Martínez, que té l’handicap que alguns jugadors de l’Everton han parlat malament.

A les escoles angleses (sobretot a les privades) s’inculca als nens un sentit de superiorit­at, una espècie d’esperit imperial. Per això el govern creu que la Unió Europea hauria de pagar Anglaterra per l’honor de tenir-la com a soci, en comptes de la inversa.

I per això la derrota contra Islàndia, “una illa de 300.000 habitants amb més volcans que jugadors de futbol”, segons un diari, pot ser considerad­a com la humiliació més important en la història de l’esport nacional.

Potser les regles són injustes. Potser la selecció hauria de començar els partits amb un parell de gols d’avantatge i l’àrbitre hauria d’expulsar de seguida dos o tres jugadors del rival, pel simple fet diferencia­l que aquí es va inventar el futbol. I potser ni així no guanyaria...

 ?? LAURENCE GRIFFITHS / GETTY ?? Rooney, d’esquena, i el porter Hart, abatuts després de caure eliminats contra Islàndia
LAURENCE GRIFFITHS / GETTY Rooney, d’esquena, i el porter Hart, abatuts després de caure eliminats contra Islàndia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain