La Vanguardia (Català)

“Que el titular sigui ‘Gràcies’”

Un emocionat Xavi Pascual s’acomiada del barcelonis­me després de vuit anys i 12 títols

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

“Recordo el meu primer dia: estava fent sessió de vídeo, cap a dos quarts de dues, i em van cridar de presidènci­a. Al cap de tres hores tothom sabia que m’havien designat entrenador. Ahir [per dilluns] va ser el mateix. Cap a les dos quarts de nou em van trucar. Al cap d’una hora tothom sabia que m’havien comunicat la meva rescissió. L’únic que ha canviat en aquests vuit anys és la immediates­a de la notícia”. Xavi Pascual només va tenir un retret per al Barça en el seu comiat: que el diàleg en les situacions de crisi es limités a comunicar decisions ja preses. El tècnic va assegurar que veu normal que el club vulgui iniciar el “nou model” que ahir mateix va anunciar Albert Soler, director de les seccions profession­als del club, tot i que no per això va deixar de sorprendre’l l’anunci. Sobretot perquè fa dues campanyes, després de conquerir la seva última Lliga ACB i veure com l’equip es debilitava, Pascual ja va fer una temptativa de tancar la seva etapa al capdavant de l’equip, però des del mateix club li van demanar que continués, com va revelar ahir. Tot i això, aquestes dues últimes temporades, amb un únic títol (la Supercopa), l’han condemnat. A ell i a Joan Creus, el mànager de la secció.

“Si vull que se’m recordi per alguna cosa no és pels títols, sinó perquè he estat una persona honesta –va demanar en el seu comiat d’ahir–. Recordo que en la primera roda de premsa al capdavant de l’equip vaig dir que el meu objectiu era fer feliços els barcelonis­tes. No sempre ho he aconseguit, però puc assegurar que sempre ho he intentat. Marxo sense cap ressentime­nt, perquè des del principi sabia que hi

hauria un final. I vull que el titular de demà sigui ‘Gràcies’”.

Pascual se’n va després de portar el seu equip a 21 de les 23 finals ACB (sumant-hi lligues, copes i supercopes) que s’han disputat des que va arribar, el febrer del 2008, en substituci­ó de Dusko Ivanovic, 20 de les quals de manera consecutiv­a. El seu llegat és de 12 títols: una Eurolliga (2010), quatre lligues ACB (2009, 2011, 2012 i 2014), tres copes del rei (2010, 2011 i 2013) i quatre supercopes ACB (2009, 2010, 2011 i 2015), als que s’afegeixen set lligues catalanes i la seva primera gesta, que ell sempre ha volgut comptar com el seu primer títol: la classifica­ció contra pronòstic del Barça per a l’Eurolliga en aquella incompleta campanya 2007-2008.

Amb un Barça que no va saber ni va poder reforçar-se com els seus rivals, la bona sort va acompanyar Pascual fins al febrer passat, quan va caure estrepitos­ament a quarts de final de la Copa. El seu cicle s’acaba amb una nova final de Lliga que els blaugrana no van estar en condicions de guanyar al Reial Madrid, malgrat la primera victòria a l’últim segon de la sèrie al Palau.

El ja extècnic del Barça va afirmar que la seva marxa no era més que un fins aviat, perquè es va mostrar disposat a tornar a liderar un projecte ambiciós la campanya que ve. Ja es parla del Laboral Kutxa, que s’hauria interessat a contractar els seus serveis ara que Perasovic ha marxat a l’Anadolu Efes turc. “Ni tinc pressa ni deixo de tenir-ne, valoraré les ofertes que arribin i decidiré. Crec que he estat entrenador d’un equip guanyador i crec que he de continuar sent l’entrenador d’un equip guanyador”, va dir ahir Pascual, que va explicar que mai no va permetre que el seu representa­nt valorés cap de les ofertes que li van arribar mentre va ser tècnic del Barça. “També puc dir que aquí no ha arribat mai cap jugador de l’agència que em representa”, va afirmar en una dura crítica a alguns dels seus col·legues.

En el torn de preguntes, Pascual es va permetre mostrar l’orgull per l’etapa de més èxit del bàsquet blaugrana. “Estic orgullós d’haver innovat i crec que moltes de les coses que hem proposat durant aquests anys han quedat impregnade­s en el bàsquet europeu d’avui”, va considerar. Sobre la configurac­ió de les plantilles que ha entrenat va afirmar que sempre s’ha cenyit als criteris de l’estructura esportiva i es va enorgullir d’haver-les fet rendir al màxim. “Si el nostre llindar era un 9, hem arribat sovint al 9,5”.

Ni Soler ni Joan Bladé, el directiu responsabl­e de l’àrea, van voler avançar ahir detalls del nou projecte ni posar-hi noms. Per respecte a Xavi Pascual

 ?? KIM MANRESA ?? Xavi Pascual s’eixuga les llàgrimes que se li van escapar en un emotiu comiat ple de gent
KIM MANRESA Xavi Pascual s’eixuga les llàgrimes que se li van escapar en un emotiu comiat ple de gent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain