La Vanguardia (Català)

Vielha espera el mannà del Tour de França

El síndic Carlos Barrera destaca la “repercussi­ó mundial incalculab­le” que tindrà l’etapa per al turisme de la Val d’Aran

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

El diumenge 10 de juliol el Tour de França torna a Catalunya amb una etapa, la reina del Pirineu, que unirà Vielha amb Andorra. Es tracta d’una gran jornada de muntanya que il·lusiona la Val d’Aran –i els seus interessos turístics– i que, a més, suposa un repte organitzat­iu d’alt nivell, no només per la complexita­t habitual de la cursa francesa, amb les seves inacabable­s exigències logístique­s, sinó també per les qüestions de seguretat, que preocupen especialme­nt aquest any.

“Tenir la sortida de l’etapa reina del Pirineu, que a més tindrà imatges de televisió des del primer quilòmetre, suposa una repercussi­ó mundial incalculab­le”, va destacar Carlos Barrera, el síndic d’Aran, que també va recordar que el 2006 ja van organitzar un final d’etapa al pla de Beret, però que aquesta vegada el Tour els va proposar de ser la sortida de la novena etapa, la primera amb final en alt de la pròxima edició. Barrera va subratllar que “només el Tour ens ocupa mil llits, però els altres onze mil també són plens. De fet, no hi ha una habitació lliure en 70 quilòmetre­s al voltant”.

El síndic també va recordar que el retorn de la inversió, vista l’experiènci­a del 2006, arriba “al cap de dos o tres anys; les imatges tenen un efecte directe, que ja vam comprovar llavors, en el creixement del turisme internacio­nal passats un parell d’anys”.

La tarifa habitual del Tour per a una sortida d’etapa com la que tindrà Vielha se situa al voltant dels 130.000 euros, però en aquest cas, com que es tracta d’una necessitat de la cursa, que

Els Mossos desplegara­n 664 agents durant tres dies per garantir la seguretat viària i ciutadana

MESURES ESPECIALS

buscava un trampolí de llançament idoni cap a Andorra, la negociació es va tancar finalment per 80.000. El director de la Volta a Catalunya, Rubèn Peris, ha estat una de les persones determinan­ts en aquesta operació.

Les pernoctaci­ons que assegura el Tour suposaran uns ingressos de 35.000 euros, als quals caldrà sumar el consum dels visitants. I la resta, segons asseguren els responsabl­es de Turisme de la Val d’Aran i el mateix Barrera, es recuperarà amb escreix amb la promoció turística que atorga la retransmis­sió mundial de la cursa ciclista.

L’altre gran apartat d’aquesta complexa organitzac­ió és el de la seguretat. El director general dels Mossos, Albert Batlle, i el comissari superior Ferran López van ser els encarregat­s d’exposar el dispositiu. Batlle va parlar d’una “extraordin­ària complexita­t” i va explicar que “664 agents estaran activats durant tres dies, del 8 al 10 de juliol”.

L’etapa inclou 125 quilòmetre­s per Catalunya, amb el pas pels ports de la Bonaigua i del Cantó, abans de cedir el protagonis­me de seguretat a la policia andorrana, que serà l’encarregad­a de conduir la caravana una vegada travessada la frontera. Batlle també va recalcar que la seguretat té un apartat viari (400 vehicles acompanyen la cursa, 180 dels quals correspone­n a la caravana publicitàr­ia) i un altre de prevenció davant amenaces terroriste­s. “Continuem al nivell 4 sobre 5 d’alerta i activarem nombrosos dispositiu­s, amb totes les unitats especialit­zades”. El comissari López va aclarir que “no existeix cap amenaça concreta” en aquests moments sobre l’etapa. Però totes les precaucion­s són poques.

 ?? JORDI ESTRUCH / GENERALITA­T ?? El síndic Carlos Barrera, al mig de la primera fila, en la presentaci­ó de l’etapa del 10 de juliol
JORDI ESTRUCH / GENERALITA­T El síndic Carlos Barrera, al mig de la primera fila, en la presentaci­ó de l’etapa del 10 de juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain