La Vanguardia (Català)

El gran salt

Fainé ha impulsat una revolució comercial que ha convertit la firma en líder del mercat espanyol, amb 13,8 milions de clients

- BARCELONA Redacció

Des que Isidre Fainé va assumir la direcció general de la llavors Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona el 1999, va impulsar en l’entitat una autèntica revolució comercial que l’ha portat a convertir-se en la primera entitat financera del mercat espanyol, multiplica­nt per 4,6 vegades la seva mida, i a doblar el nombre de clients.

El grup La Caixa tenia el 1999 uns actius de 74.210 milions d’euros, que han passat a 344.255 a tancament de l’any passat, amb un patrimoni net que s’ha multiplica­t per 5,21, passant de 4.833 milions a 25.204 milions. CaixaBank té actualment 13,8 milions de clients, pràcticame­nt doblant els 7 milions que tenia el 1999, que li han confiat 296.599 milions d’euros, quatre vegades més que els recursos de clients que tenia l’entitat fa 17 anys.

L’activitat creditícia ha crescut encara més i CaixaBank avui té concedit finançamen­t per valor de 206.437 milions d’euros, 5 vegades més que els crèdits sobre clients concedits per La Caixa el 1999.

El creixement, a més, ha estat rendible en un entorn en què el grup ha hagut d’afrontar dues crisis financeres mundials, l’esclat de la bombolla puntcom l’any 2000 i la gran recessió que va desencaden­ar la fallida de Lehman Brothers el 2008, que sumada a la punxada de la bombolla immobiliàr­ia espanyola va provocar la desaparici­ó del 90% de les entitats financeres espanyoles.

En aquest període, tot i això, el grup ha passat a tenir un marge d’interessos de 4.353 milions d’euros, 2,7 vegades més que els 1.596 milions que eren el marge d’intermedia­ció de La Caixa el 1999. L’entitat, a més, ha reforçat la seva solvència, de manera que el coeficient Tier 1 és ara del 12,7%, davant del 9% que era el 1999, amb un creixement del 41%.

L’esforç comercial impulsat per Fainé es visualitza en el creixement de la xarxa d’oficines (que ha estat d’un 20%, arriban a les 5.211), i dels terminals d’autoservei (que han crescut un 51%, fins als 9.631), amb un augment encara més gran dels serveis, que ha portat a incrementa­r la plantilla en un 57%, fins als 32.242 treballado­rs. El creixement de l’entitat, a més, ha permès multiplica­r per 3,6 vegades el pressupost de l’Obra Social de l’entitat, fins als 138,26 milions d’euros.

El creixement de l’activitat financera del grup ha consolidat la Fundació Bancària La Caixa com la fundació més important d’Espanya per recursos invertits i en una de les més importants d’Europa i del món, amb uns actius bruts valorats en 23.793 milions d’euros.

Criteria, per la seva banda, s’ha convertit en el hòlding de participac­ions industrial­s i immobiliàr­ies més rellevant d’Europa, diversific­ant les inversions del grup més enllà de l’àmbit financer, amb participac­ions valorades en 13.169 milions d’euros. Criteria com a societat de cartera és propietàri­a del 34,3% de Gas Natural Fenosa, el 5,7% de Suez, el 18,9% d’Abertis, el 50,1% de Saba, el 4,6% de Cellnex i el 20% de Vithas, a més de capçalera d’un grup immobiliar­i que inclou diverses societats. El grup financer inclou, a més, un 11,8% de Repsol i un 5,4% de Telefónica.

La Caixa ha viscut també sota la direcció de Fainé la transforma­ció societària més gran de la seva centenària història, amb la creació de CaixaBank el 2011 com a entitat que agrupa els actius financers del grup, per adaptar-se a la nova legislació financera de la UE i del Govern espanyol. CaixaBank va començar a cotitzar a la borsa el juliol del 2011.

Fainé va convertir la crisi del sistema financer espanyol en una oportunita­t per accelerar el creixement de CaixaBank, que en els anys següents va integrar el negoci a Espanya de Morgan Stanley i Barclays, així com entitats financeres amb problemes com Caixa Girona, Bankpime, el Banc de València i Banca Cívica (resultat de la fusió de diverses caixes d’estalvis: l’andalusa Cajasol, Caja de Burgos, Caja Navarra, Caja de Guadalajar­a i Caja Canarias).

Sota la direcció de Fainé, La Caixa va consolidar també la seva internacio­nalització, mitjançant la compra de participac­ions en entitats financeres de referència com el Grup Financer Inbursa, el Bank of East Asia i l’Erste Bank, mentre va reforçar també la seva posició en el BPI.

Des del 1999 la firma ha multiplica­t els actius per 4,6 i ha doblat els clients

CREIXEMENT EXPONENCIA­L

La caixa és capçalera d’un grup financer i industrial amb 24.000 milions en actius

LÍDER A ESPANYA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain