La Vanguardia (Català)

Macroopera­ció contra la corrupció municipal

Gairebé 50 escorcolls i 12 detinguts a Catalunya, Madrid i Andorra La trama sobretot afecta ajuntament­s governats per CDC El Govern hi veu una persecució de l’Executiu central

- MAYKA NAVARRO Barcelona

Tot just nou dies després de les últimes eleccions generals, la corrupció va tornar amb intensitat al primer pla de l’actualitat. La Guàrdia Civil, coordinada per la Fiscalia Anticorrup­ció i el titular del jutjat número u del Vendrell, Josep Bosch, va desarticul­ar ahir una trama que des del 2007 va crear estructure­s municipals paral·leles als ajuntament­s per presumptam­ent saltar-se els tràmits de l’administra­ció local i manipular contractes a dit. L’organitzac­ió té l’origen a Catalunya i afecta principalm­ent consistori­s governats per Covergènci­a i Unió (CiU), tot i que els darrers temps s’havia començat a crear una estructura semblant en municipis madrilenys. Dels més de 40 ajuntament­s a la picota, ahir la Guàrdia Civil en va escorcolla­r vuit: quatre a la província de Tarragona (Tortosa, l’Atmella de Mar, Ascó i Vandellòs), tres a Madrid (Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón) i un altre a Trillo, a Guadalajar­a. A la resta d’ajuntament­s, com Barcelona, Girona o la Seu d’Urgell, la Guàrdia Civil va lliurar en mà un requerimen­t en el qual se sol·licitaven expedients.

Tota la trama corrupta pivotava entorn d’una consultori­a, Efial. Creada el 2007 per Antonio Martos, amb tot just 30 treballado­rs i un despatx a l’avinguda de la Diagonal, la societat va començar a treballar amb consistori­s. El primer, la Seu d’Urgell, amb el qual continua treballant com a assessor extern. Efial tenia dues maneres de facturar als consistori­s. Una era mitjançant contractes inferiors als 18.000 euros per elaborar informes. Per exemple, un de recent de 6.480 euros per abordar l’impacte d’un acord de govern en la crisi econòmica...

Però la principal font de finançamen­t consistia a convèncer els ajuntament­s de la necessitat de crear empreses amb capital públic però amb estructura privada, que no estaven sotmeses al sistema de contractac­ió de l’administra­ció local. I al capdavant d’aquestes empreses municipals s’hi col·locava personal d’Efial o, en algun cas, el responsabl­e mateix de la consultori­a, Antoni Martos. De fet, en tot aquest temps Martos, un dels dotze detinguts en la jornada d’ahir, va alternar el seu càrrec a Efial amb la gerència d’algunes d’aquestes empreses municipals.

Al marge d’aquest control municipal, de la supervisió dels intervento­rs i els secretaris generals dels ajuntament­s, aquestes empreses podien fer contractes a dit. I aquests guanys a canvi dels concursos públics fora de control es movien, a través d’una complexa

LES DILIGÈNCIE­S Escorcolla­ts vuit consistori­s catalans i una consultori­a eix de la trama corrupta

EL FUNCIONAME­NT La consultora Efial va crear empreses publiques alienes al control municipal

trama financera, fins a Andorra, el següent escenari d’aquesta complexa investigac­ió i on ahir a la nit la policia del principat va fer diversos escorcolls al domicili i al despatx profession­al del consultor Jaume Sabater.

Queda per veure, perquè les diligèncie­s continuen sota secret d’actuacions, qui es beneficiav­a d’aquells diners blanquejat­s a Andorra. Els investigad­ors sostenen que la trama tenia una estructura jerarquitz­ada i per això s’imputa als onze detinguts els delictes d’organitzac­ió criminal, blanqueig de capitals, malversaci­ó de cabals públics, prevaricac­ió, suborn, tràfic d’influèncie­s, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administra­cions i infidelita­t en la custòdia de documents.

Una llista de delictes inacabable per la qual seran interrogat­s a partir d’avui. Entre els arrestats destaquen dos exalcaldes

L’ACUSACIÓ Els arrestats estan acusats de ser una banda criminal jerarquitz­ada

RAMIFICACI­ONS La policia d’Andorra escorcolla la casa del consultor Jaume Sabaté

L’ESTRATÈGIA Els acusats blanquejav­en al Principat els diners dels ajuntament­s

convergent­s, el d’Anglès, Josep Maria Bassols, i el de l’Atmella de Mar, Andreu Martí.

Bassols ja va ser detingut per la seva vinculació en la presumpta trama de finançamen­t il·legal de CDC, el cas del 3%, que dirigeix el mateix jutge del Vendrell, els mateixos fiscals anticorrup­ció i els mateixos investigad­ors de la comandànci­a de la Guàrdia Civil de Tarragona.

De fet, tota l’operativa d’ahir parteix d’aquella primera investigac­ió, que va arrencar el 2014 i que amb molta vehemència i esquivant tota mena de pressions va acabar amb la imputació de dos gerents de CDC i l’escorcoll de la seva seu, perquè s’hi allotjaven les oficines de la fundació Catdem. La investigac­ió d’ahir, batejada com a operació Térmyca, és una peça separada de la primera operació Petrum, que neix a partir d’una denúncia d’ERC contra l’excalde David Massagué. També Massagué a Torredemba­rra va contractar Efilial.

Pels investigad­ors, Efilial havia teixit una maquinària corrupta paral·lela als consistori­s que no va tenir escrúpols a malversar fons públics d’uns consistori­s que es veien en la disjuntiva de retallar partides socials a causa de la crisi.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els fiscals anticorrup­ció José Grinda i Fernando Bermejo, ahir
LLIBERT TEIXIDÓ Els fiscals anticorrup­ció José Grinda i Fernando Bermejo, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain