La Vanguardia (Català)

Mas ultima una nova direcció jove i amb una dona de número dos

La consellera Munté exercirà un paper rellevant en la Convergènc­ia refundada

- JOSEP GISBERT Barcelona

La travessia cap al congrés de refundació de Convergènc­ia d’aquest cap de setmana comença a aclarir incògnites. Artur Mas compareix avui per proposar un “nou concepte” en la taula de debat, però continua la discussió sobre l’estructura orgànica que tindrà el futur partit. L’aposta de l’expresiden­t de la Generalita­t preveu dibuixar una direcció col·legiada en què la consellera Neus Munté tingui un paper destacat sense abandonar el Govern i amb una àmplia representa­ció territoria­l i de valors joves.

Una vegada aclarit que Artur Mas continuarà com a president de la força política que es crearà en substituci­ó de CDC, però sense funcions executives –d’acord amb el text de la proposta de bases organitzat­ives que es votarà aquest cap de setmana al congrés de fundació del nou partit–, ara el dubte és saber qui serà el número dos. El càrrec és d’una transcendè­ncia enorme, ja que, a la pràctica, serà qui tindrà el comandamen­t executiu de la formació després d’un president que serà la màxima representa­ció institucio­nal. Tres noms, tots de dona, sonen amb força per ocupar-lo: Neus Munté, Mercè Conesa i Marta Pascal.

La idea és articular una candidatur­a de consens, rejovenida, que aglutini totes les sensibilit­ats que avui hi ha a CDC, perquè assumeixi la direcció del nou partit, l’anomenada direcció executiva, que serà un òrgan integrat per 12 membres –seran votats en bloc en un altre congrés, que es durà a terme el dia 23– i que s’organitzar­à de manera col·legiada o tindrà al capdavant un secretari general, segons decideixin els associats (el nou nom que tindran els militants). La confecció d’aquesta candidatur­a d’àmplia base l’està pilotant personalme­nt el mateix Artur Mas, en plena coordinaci­ó amb el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i des de fa dies manté reunions amb diversos dirigents per sondejar-los sobre la seva disposició a formar-ne part.

La voluntat inicial del líder de CDC és que l’òrgan de direcció el comandi Neus Munté. La consellera de Presidènci­a sempre ha preferit quedar-se al Govern, i Carles Puigdemont també la vol al seu costat, però, alhora, sempre s’ha mostrat oberta a estudiar totes les possibilit­ats, cosa que podria comportar que simultània­ment formés part de la cúpula del partit. Una alternativ­a seria la de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, el nom del qual ha estat a tota hora sobre la taula. I encara una tercera sortida passaria per Marta Pascal, actual portaveu de CDC, un dels seus valors a l’alça més sòlids i cada vegada amb més ascendènci­a. Per qui s’acabarà decantant la balança dependrà de diversos factors, entre els quals si la direcció executiva és col·legiada –sembla que és l’aposta de la cúpula actual– o té un secretari general –l’existència de la figura no deixarà de tenir una interpreta­ció en clau successòri­a d’Artur Mas– i de com queda el règim d’incompatib­ilitats amb els càrrecs institucio­nals, electes inclosos, que, en qualsevol cas, serà molt menys estricte del que era previsible.

A banda del número dos, i fins a completar els 12 membres, la candidatur­a de consens inclourà una nombrosa representa­ció de

Munté està disposada a tenir un paper al nou partit sense deixar el Govern, i Turull perd opcions Trias presidirà l’últim congrés de CDC i Mas presentarà avui un “nou concepte” sobre la refundació

l’estructura territoria­l de CDC, com mostra, sobretot després de l’ascens de Carles Puigdemont a la presidènci­a de la Generalita­t, que el poder local és el que ha funcionat més bé al partit aquests últims anys. Entre els noms que més sonen hi ha alcaldes com Albert Batalla (Seu d’Urgell), Albert Batet (Valls), Miquel Buch (Premià de Mar), Marc Castells (Igualada) i Marc Solsona (Mollerussa) i quadres territoria­ls com David Bonvehí (Bages) i Maria Senserrich (Anoia). La majoria, per la seva condició de diputats al Parlament, tenen, a més a més, una estreta relació amb Jordi Turull, que és qui en principi s’havia prefigurat com a cap visible d’aquesta candidatur­a, però que amb el pas del temps ha anat perdent pes.

La transversa­litat de la candidatur­a es podria completar amb la presència de noms considerat­s més de perfil ideològic, com és el cas de Marc Guerrero, del sector liberal de CDC, o de Santi Vila, que sempre sona en totes les travesses. I també amb algun independen­t, si bé des de fa temps en l’òrbita del partit, com és el cas de Míriam Nogueras, diputada al Congrés, o Miquel Àngel Escobar, delegat del Govern a Barcelona. La candidatur­a, de tota manera, no s’oficialitz­arà fins després del congrés del cap de setmana de fundació de la nova força política, a partir del dia 11, i disposarà d’uns deu dies per fer campanya –a l’estil del que van ser les recents primàries de les eleccions generals– abans de ser votada, el dia 23.

De moment, avui Artur Mas té previst comparèixe­r en roda de premsa amb la intenció de presentar un “nou concepte” que marcarà el congrés de refundació, que ha estat la seva aposta molt personal especialme­nt des que va deixar la presidènci­a de la Generalita­t, així com el 18è congrés de CDC, que serà l’últim que celebrarà després de més de quaranta anys d’història. Aquest últim conclave el presidirà Xavier Trias, un dels dirigents més veterans del partit, com a mostra de reconeixem­ent a la seva trajectòri­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain