La Vanguardia (Català)

“La planificac­ió era l’adequada”

Javier Sánchez-Prieto, president de Vueling

- President de Vueling JAVIER SÁNCHEZ-PRIETO

Aquesta entrevista va començar amb quinze minuts de retard. Una minúcia, comparat amb el que pateixen els passatgers de Vueling aquests dies. El màxim executiu de la companyia, Javier Sánchez-Prieto, assegura que l’aerolínia està anant a totes per solucionar els problemes operatius, sorgits –segons la seva opinió– arran de circumstàn­cies excepciona­ls.

La setmana va començar amb més cancel·lacions de les previstes. No segueixo l’operativa, però estem encaminats cap a una gradual normalitat. I el que cal entendre és que si hi va haver 66 cancel·lacions, l’endemà no es poden afegir 66 vols als ja previstos. Dit això, puc dir que treballem amb les autoritats per assegurar-los que aquestes incidèncie­s no tornaran a succeir.

Quina és la causa del caos? A començamen­t d’any es fa una planificac­ió entre rutes, avions i tripulació, fins a arribar a una certa dimensió. Sempre s’hi afegeix un marge per possibles incidèncie­s. Per assegurar el millor servei, es va garantir que Vueling tingués aquest any una dimensió operativa més gran que les anteriors. Però el nivell d’imprevisto­s està sent molt superior: a França han patit 13 vagues en les últimes 13 setmanes. La responsabi­litat de Vueling és adaptar-se a aquesta nova realitat. No vull llançar pilotes fora, però...

Però les vagues valen també per a la resta de les aerolínies. Les altres companyies també ho pateixen. Hi va haver un comunicat el mes passat de l’associació Airlines for Europe que reconeixia que seria un estiu sense precedents. I els nostres competidor­s, Ryanair i EasyJet, van advertir que estàvem davant un caos poc habitual. A Vueling li falten avions? Aquest any creixem un 8% en vols i un 10% en nombre d’avions, amb la qual cosa s’han incrementa­t recursos. Tenim sis aparells preparats per enlairar-se en cas de necessitat i quinze tripulacio­ns llestes per volar. També hem llogat aparells amb tripulació d’altres companyies. Jo enviaria un missatge tranquil·litzador.

Però els pilots que han fitxat no estaran operatius fins a començamen­ts d’agost. És cert, però la seva incorporac­ió representa només una mínima part de la plantilla. Per això, estem en procés d’arribar a un acord amb els nostres pilots per tenir més flexibilit­at horària i així atendre la demanda actual. La negociació es tancarà les pròximes hores.

És veritat que Vueling està buscant des de fa una setmana un director de planificac­ions de tripulacio­ns a internet? Sí, però vam començar la recerca mitjançant un head hunter fa temps. Creiem que és fonamental reforçar aquest departamen­t. No té a veure amb el context d’ara.

Com es recupera el dany en termes d’imatge? Ara estem centrats en el curt termini.

IMPREVISTO­S Les vagues de controlado­rs s’estan convertint en un factor estructura­l

A llarg termini no hem pensat en profundita­t. M’he de disculpar davant els clients, sóc conscient que els causem problemes. Els demano que tinguin paciència i confiança. El futur ens l’hem de guanyar.

Aquest desajust tindrà un impacte en els comptes? No hem valorat l’impacte financer. Això afecta el hòlding al qual pertanyem, IAG.

I els que parlen de “creixement desmesurat”? El creixement no ha estat enorme. És del 8%, en línia amb la resta d’operadors del sector. És un ritme que la companyia ha de ser capaç d’assumir perfectame­nt.

Tot és imputable a l’anterior directiva d’Álex Cruz? L’anterior equip de direcció va fer una tasca magnífica. A l’hora de fer la planificac­ió d’aquesta temporada, que estava ben feta i era adequada, ens vam haver d’enfrontar a unes incidèncie­s més grans que les dels nivells anteriors.

Vueling ha rebut demandes judicials de reclamació? No em consta.

Assumeix que li pot caure una multa a la companyia? No contemplo aquest escenari.

Però si cadascun dels passatgers afectats reclama indemnitza­ció, la factura serà milionària. Existeix una normativa europea que dóna un termini de set dies per exigir compensaci­ons i l’estem complint.

No es penedeix d’haver deixat Iberia? En absolut. Vueling és fantàstica. M’agraden els reptes.

DISCULPES El directiu assumeix que els clients estan afectats i els demana paciència i confiança

 ?? KIM MANRESA ??
KIM MANRESA
 ?? KIM MANRESA ?? Javier Sánchez-Prieto a les oficines de Vueling, a prop de l’aeroport
KIM MANRESA Javier Sánchez-Prieto a les oficines de Vueling, a prop de l’aeroport

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain