La Vanguardia (Català)

La nau Juno ja orbita al voltant de Júpiter

La nau Juno de la NASA se situa en òrbita al voltant del planeta gegant

- Barcelona

“Totes les estacions... Tenim el to del tall d’ignició en delta v”, va informar una enginyera pel circuit d’àudio. “Benvinguts a Júpiter”. I va esclatar l’eufòria al centre de control de la missió Juno de la NASA a Califòrnia. Després de cinc anys de viatge, en els quals ha recorregut 2.800 milions de quilòmetre­s, Juno havia completat amb èxit una maniobra d’alt risc, s’havia deixat capturar per la gravetat de Júpiter i s’acabava de convertir en un nou satèl·lit del planeta gegant.

El senyal que el motor principal de la nau s’havia apagat (tall d’ignició) es va rebre a les 20.53 hores del 4 de juliol al centre de control (5.53 h de dimarts a Espanya) tal com estava previst. Això va provocar un canvi de velocitat (delta v) que es va comunicar a tots els cenJúpiter tres (estacions) que estaven seguint la trajectòri­a de Juno des de diferents punts dels Estats Units i d’altres països.

“Som allà. Estem en òrbita. Hem conquerit Júpiter”, va exclamar minuts després Scott Bolton, director científic de la missió, en declaracio­ns recollides per Reuters. “Ara comença la diversió, la ciència”.

Durant els propers vint mesos, Juno respondrà a dues preguntes bàsiques per comprendre com i on es va formar Júpiter. D’una banda, analitzarà quanta aigua hi ha al seu interior. Si es va formar lluny del Sol, on la temperatur­a és baixa i abunda el gel, tindrà un contingut en aigua diferent que si es va formar a prop del Sol. Per tant, conèixer quanta aigua hi ha a Júpiter aclarirà si sempre ha estat en la seva òrbita actual o si va néixer en un altre lloc i després va emigrar.

D’altra banda, Juno estudiarà si té un nucli sòlid o no. Per això, cartografi­arà els seus camps magnètic i gravitator­i amb una precisió sense precedents. Si té un nucli sòlid, indicaria que el planeta va néixer relativame­nt tard, a partir de roques i gels que s’havien format abans. Si, en canvi, Júpiter no té nucli, indicaria que va tenir un origen precoç i que es va formar, com el Sol, a partir del col·lapse gravitator­i d’un núvol de gas.

Atès que Júpiter va ser el primer planeta que es va formar al sistema solar i és el que té un camp gravitator­i més intens, descobrir quan es va originar i si va canviar d’òrbita aclarirà quina influència ha tingut en la història dels altres set planetes. La missió Juno ajudarà a comprendre així per què la Terra és en un lloc on les condicions són propícies per a la vida. “La pregunta que m’he fet tota la meva vida i per a la qual espero trobar una resposta és com hem arribat aquí”, ha declarat Scott Bolton a Reuters.

Però la collita científica de la missió es farà esperar. Després de la maniobra del 4 de juliol, Juno ha quedat en una òrbita oval de 53 dies de durada, de manera que en aquests moments s’està allunyant de Júpiter i no tornarà a passar al costat del planeta fins el 27 d’agost. Posteriorm­ent, es modificarà la seva trajectòri­a per reduir l’òrbita a 14 dies i accelerar l’obtenció de dades científiqu­es.

La nau s’acostarà en cada òrbita a només 5.000 quilòmetre­s dels núvols de Júpiter, on la radiació és tan intensa que farà malbé en poc temps els seus components electrònic­s. Per aquest motiu, s’ha limitat la durada de la missió a vint mesos. La NASA té previst sacrificar la nau precipitan­t-la a l’atmosfera de Júpiter el febrer del 2018. D’aquesta manera, s’evitarà que Juno es pugui estavellar en el futur contra alguna de les llunes de Júpiter que podrien acollir vida i contaminar-les.

La missió estudiarà on i quan es va formar el planeta per comprendre la història del sistema solar

 ?? ROBYN BECK / AFP ?? Els responsabl­es de la missió (Diane Brown, Scott Bolton, Rick Nybakken i Guy Beutelschi­es) anunciant en roda de premsa l’arribada a Júpiter
ROBYN BECK / AFP Els responsabl­es de la missió (Diane Brown, Scott Bolton, Rick Nybakken i Guy Beutelschi­es) anunciant en roda de premsa l’arribada a Júpiter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain