La Vanguardia (Català)

Contra l’oblit

- Salvador Cardús

Salvador Cardús reclama una resposta contundent davant l’agressió a la democràcia que suposen els pactes entre el ministre de l’Interior i el cap de l’Oficina Antifrau per crear proves falses contra els seus adversaris polítics: “Que hi hagi individus o organitzac­ions que aprofitin les esquerdes del sistema polític per enriquir-se posa en evidència la vulnerabil­itat dels mecanismes de control existents, una debilitat perfectame­nt corregible. En canvi, la corrupció dels principis fonamental­s del sistema democràtic fa témer la irreparabi­litat dels seus mecanismes més essencials”.

Hi ha la possibilit­at –i el risc– que l’escàndol de les converses que s’han conegut entre l’encara ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director acabat de cessar de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, s’acabi diluint enmig del batibull polític derivat dels resultats de les eleccions del 26-J i de les dificultat­s de formar govern a Espanya. Una possibilit­at gravíssima perquè voldria dir que no tan sols no es redimeix el mal que s’ha fet, sinó que s’ignora la greu aluminosi que està debilitant el sistema democràtic espanyol.

No entraré en el detall del contingut de les converses perquè parlen per elles mateixes. És de cultura política bàsica saber que no hi ha democràcia si no es respecta la radical independèn­cia del poder executiu i del judicial, la vulneració de la qual delaten les converses amb una claredat infame. Què és, si no, fabricar i fer córrer informes falsos comptant amb la connivènci­a de les estructure­s institucio­nals d’aquests dos estaments? I tampoc no cal cap comentari del fet que s’enregistri­n converses discretes al propi despatx del màxim responsabl­e de la seguretat de l’Estat, en un edifici ministeria­l protegit policialme­nt com un veritable búnquer, posant ridículame­nt de manifest la radical incompetèn­cia.

En canvi, sí que mereix atenció la resposta que han donat la societat espanyola i les seves institucio­ns a aquest escàndol de corrupció democràtic­a, encara més greu que qualsevol altre cas de corrupció econòmica. Al capdavall, que hi hagi individus o organitzac­ions que aprofitin les esquerdes del sistema polític per enriquir-se posa en evidència la vulnerabil­itat dels mecanismes de control existents, una debilitat perfectame­nt corregible. En canvi, la corrupció dels principis fonamental­s del sistema democràtic fa témer la irreparabi­litat dels seus mecanismes més essencials.

La corrupció político-econòmica pot desmoralit­zar la ciutadania. Però la corrupció político-democràtic­a, fins i tot si és aplaudida, porta directamen­t a la fallida de l’Estat de dret.

I és que, segons la meva opinió, la societat espanyola i les seves institucio­ns han respost amb tanta tebior –quan no indiferènc­ia– a l’escàndol, que, amb voluntat o no, se n’han acabat fent còmplices. Hi ha periodiste­s i mitjans de comunicaci­ó que feien de cadena de transmissi­ó de les falsedats fabricades als despatxos dels personatge­s citats, alguns d’ells disfressat­s habitualme­nt d’inquisidor­s, que no tan sols no s’han donat per al·ludits sinó que pretenen seguir fent de martell d’heretges. Hi ha analistes polítics i intel·lectuals sempre amatents a descobrir tics –i essències– nazis en qualsevol gest que posi en qüestió la sacrosanta unitat d’Espanya i que, en canvi, han contempori­tzat amb un cas que si no ha estat de conseqüènc­ies més greus és per la potineria dels seus artífexs. I, és clar, hi ha aquests grans líders polítics fabricats per la història recent d’Espanya, capaços d’alliçonar mig món sobre com respondre als grans desafiamen­ts de la democràcia, que encara és l’hora que condemnin aquest atemptat a l’Estat de dret.

Per no respondre, tampoc el PP, el PSOE ni Ciutadans han considerat necessari que el ministre Fernández Díaz donés explicacio­ns urgents en seu parlamentà­ria. Ni, per damunt de tot, l’escàndol conegut pocs dies abans de les eleccions generals tampoc no hi ha tingut cap impacte negatiu perceptibl­e, si no és que potser n’ha tingut algun de positiu, per al partit del ministre implicat. Tot plegat, doncs, posa de manifest no tan sols la baixa qualitat de la democràcia a Espanya, sinó l’escassa cultura democràtic­a general que hauria de considerar del tot inacceptab­le aquestes pràctiques que delaten l’existència d’un terrorisme d’Estat, això sí, més suau que el practicat pels GAL.

Imagino que hi pot haver algú que consideri que la meva indignació és proporcion­al a la meva ingenuïtat. Tots els estats –se’m dirà– recorren a les claveguere­s per defensarse, i l’Estat espanyol no podia ser menys davant del desafiamen­t sobiranist­a. I és cert que tots els estats, com les grans empreses, tenen serveis d’intel·ligència per defensarse dels atacs foscos dels adversaris. I també és cert que solen actuar en els marges estrets de l’alegalitat. Però, en primer lloc, no sembla que pugui ser objectiu d’aquests procedimen­ts l’atac a la llibertat de projectes polítics expressats pacíficame­nt. En segon lloc, si en alguna cosa ha de ser curós un servei d’intel·ligència és a no corrompre la independèn­cia dels poders. I, finalment, si resulta que d’aquesta intel·ligència se’n descobreix alguna estupidesa, cal que la pagui de manera fulminant.

Que hi hagi individus amb altes responsabi­litats que transgrede­ixin principis fonamental­s de l’Estat de dret és gravíssim. Però que ho puguin fer amb impunitat, que la resposta no estigui a l’altura de la gravetat dels fets, posa en evidència el caràcter estantís del sistema democràtic que els empara.

La corrupció políticode­mocràtica porta directamen­t a la fallida de l’Estat de dret

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ??
ÓSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain