La Vanguardia (Català)

Evitar la multa

El Govern espanyol revisarà a l’alça la previsió del PIB d’aquest any

- MADRID Redacció

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, viatjarà a Brussel·les per convèncer la Comissió Europea que retiri la sanció imposada a Espanya per incomplir l’objectiu de dèficit.

El ministre espanyol d’Economia i Competitiv­itat en funcions, Luis de Guindos, té previst traslladar-se avui a Estrasburg (França) per reunir-se amb el comissari d’Economia, Pierre Moscovici, i el vicepresid­ent per a l’Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovski­s, a fi d’exposar-los de nou els seus arguments per evitar una multa, van indicar fonts europees. Ahir, la Comissió Europa va mantenir “un primer intercanvi” d’opinions sobre l’incomplime­nt de l’objectiu de dèficit d’Espanya però no ha pres cap decisió formal sobre això, segons va anunciar Pierre Moscovici, que va assegurar que l’Executiu comunitari adoptarà la seva postura “molt aviat” i que ho farà d’“una manera “intel·ligent”, informa Efe. No obstant això, en certa manera la reunió d’ahir és l’inici del procés sancionado­r de la UE sense haver-se pres una decisió definitiva.

Mentrestan­t a Madrid, i amb les principals dades sobre el primer semestre de l’any de l’economia espanyola a la mà, el ministre Guindos va avançar ahir que revisaran a l’alça la previsió de creixement per al 2016 –fins al moment fixat en un 2,7%–. En espera de la formació d’un nou govern, l’Executiu de Mariano Rajoy té previst reflectir la millora del PIB en el nou quadre macroeconò­mic que presentara­n a finals d’aquest mes de juliol i que haurà de servir com a referència per als pressupost­os generals de l’Estat del 2017. Guindos va qualificar l’estimació del 2,7% d’“excessivam­ent prudent”, mentre va apuntar un creixement superior al de l’any passat, és a dir, del 3,2%.

Guindos va recalcar, en declaracio­ns a Onda Cero, que en els primers mesos el creixement està per sobre del 3%. El ministre en funcions va destacar les bones perspectiv­es al sector turístic i de les exportacio­ns, una balança de pagaments en superàvit per quart any consecutiu i una millora de la percepció de l’economia espanyola després de les eleccions. Malgrat les amenaces que suposen el “context internacio­nal complex” i el Brexit, si a Espanya es forma un govern “estable”, amb l’agenda econòmica “correcta” –va defensar– es pot convertir “en un focus d’atenció positiva per als inversors institucio­nals i créixer fins i tot més que el 2015”.

Segons l’opinió de Guindos, Espanya s’ha tret “part de la llosa d’incertesa política” que tenia abans de les eleccions generals del 26-J, i va recalcar que “no hi ha la mínima indicació que hi pogués haver desacceler­ació econòmica en el tercer trimestre”.

La millora apareixerà a final de mes en el nou quadre macroeconò­mic, base dels comptes públics del 2017

“De moment (la desacceler­ació mundial) no s’ha notat a Espanya en el primer semestre, és sorprenent i jo mateix m’he sorprès perquè esperava que tingués un impacte més intens”, va explicar.

Sobre la necessitat de pactar els pressupost­os del 2017, Guindos va assegurar que és “vital” tirar-los endavant, perquè si no s’enviaria un senyal “molt negatiu” als mercats i posaria en dubte un govern que acaba de guanyar les eleccions.

Quant a la progressiv­a reducció del fons de reserva de la Seguretat Social, després que divendres passat retiressin 8.700 milions per atendre l’abonament de la paga extra d’estiu dels pensionist­es, el ministre d’Economia en funcions va insistir en el missatge de l’Executiu que les pensions estan “garantides”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Luis de Guindos, ministre en funcions d’Economia i Competitiv­itat
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Luis de Guindos, ministre en funcions d’Economia i Competitiv­itat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain