La Vanguardia (Català)

Catalunya torna al TC

Els magistrats abordaran avui el debat del tercer esborrany de sentència

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

L’Alt Tribunal dictarà sentència aviat sobre les lleis del Parlament que defineixen les estructure­s d’estat catalanes.

El Tribunal Constituci­onal (TC) aborda avui la deliberaci­ó del tercer esborrany de sentència sobre la llei orientada a la creació d’estructure­s d’Estat a Catalunya. De ben segur la sentència anul·larà aquesta iniciativa, totalment o la major part.

La creació d’aquestes estructure­s es contenia a la llei de Mesures Fiscals aprovada pel Parlament el 2015. El Govern va recórrer contra dos articles i cinc disposicio­ns addicional­s, que van quedar suspeses quan fa un any el TC va acceptar la impugnació a tràmit. Les normes recorregud­es establien, entre altres mesures, la creació d’una Agència Tributària pròpia, una instància de previsió social i plans de control de sectors o infraestru­ctures estratègiq­ues, com l’energia, les telecomuni­cacions, els transports, o els ports i aeroports de Catalunya.

El ponent de la resolució, el magistrat Santiago Martínez Vares, ha intentat recollir el nombre més alt possible d’aportacion­s i suggerimen­ts dels membres del TC als dos esborranys anteriors. Però el consens aquesta vegada sembla més difícil d’obtenir que vegades anteriors en què s’han abordat qüestions relatives al procés sobiranist­a català. Un sector minoritari del TC no està d’acord que tots els articles i disposicio­ns

El ponent, Santiago Martínez Vares, intenta aconseguir una unanimitat que aquest cop sembla més difícil

recorregud­es siguin declarats inconstitu­cionals.

Si en el ple d’avui no es produeix una sensible aproximaci­ó de posicions, el TC podria ajornar la decisió fins a un pròxim ple o assumir l’hipotètic cost de la falta d’unanimitat. Fins ara el Constituci­onal s’ha estimat més i ha aconseguit sempre mantenir el tancament de files sobre les diferents iniciative­s i resolucion­s aprovades pel Parlament sobre el procés sobiranist­a. Aquesta ha estat una política impulsada amb força pel president de la institució, Francisco Pérez de los Cobos, i compartida pels magistrats. Aquesta actitud respon, d’una banda, a la plena consciènci­a de tots ells de la delicadesa i rellevànci­a d’aquestes matèries i, de l’altra, al desig de reforçar l’auctoritas del Constituci­onal i de les seves resolucion­s. El TC és conscient del desgast que va patir la institució amb la discussió i la sentència sobre l’Estatut, i en l’etapa actual sempre ha procurat no repetir aquella experiènci­a. D’aquí ve l’interès per buscar resolucion­s per unanimitat.

Aquesta vegada, però, aquest objectiu està resultant més difícil d’aconseguir. I això perquè hi ha un debat intens al TC al voltant de la naturalesa de les decisions preses pel Parlament sobre aquestes estructure­s d’Estat i sobre l’eventual amenaça que puguin representa­r per al mantenimen­t de la unitat del país.

Els dos esborranys de sentència fins ara examinats pel TC incorporen a aquest cas les tècniques que en les tasques relacionad­es amb l’arquitectu­ra es reserven per als equips de demolició. El sector del TC reticent amb l’ús del buldòzer aquesta vegada creu, al seu torn, que no cal fer taula rasa de les normes recorregud­es.

El grup minoritari de magistrats que preferiria una sentència amb molts matisos estima, en suma, que el que s’ha portat a la taula d’operacions del TC és un pacient susceptibl­e de tractament reconstitu­ent constituci­onal, però no pas un malalt quirúrgic. Prefereix, en suma, les cures pal·liatives a la pura i simple cirurgia. Per aquest nucli, la Constituci­ó no corre risc de trencar-se pel fet que les institucio­ns catalanes estudiïn la constituci­ó d’estructure­s com les previstes pel Parlament. El conjunt dels jutges del TC coincideix­en que no és constituci­onal que una comunitat es doti d’estructure­s d’Estat, però no tots els membres estan d’acord que el debat sobre el desenvolup­ament d’instàncies pròpies a Catalunya suposi la generació d’aquesta bastida estatal.

 ?? DANI DUCH ?? El TC, escenari de l’intens debat sobre les estructure­s d’Estat
DANI DUCH El TC, escenari de l’intens debat sobre les estructure­s d’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain