La Vanguardia (Català)

Trump i altres republican­s creuen que “el sistema està manipulat”

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Cas obert. Un afer és la recomanaci­ó de l’FBI –no plantejar càrrecs contra Hillary Clinton per l’ús de l’e-mail privat sent secretària d’Estat– i l’altre la imputació política plantejada pels rivals, que projecta l’ombra de la corrupció en el Govern dels EUA.

Paul Ryan, que com a president de la Cambra de Representa­nts, ostenta el càrrec de més responsabi­litat en mans dels republican­s, i Donald Trump, virtual nominat, van fer patent el seu disgust. No només això. Tots dos van sembrar la sospita que, darrere de la decisió comunicada per James Comey, director de l’oficina policial, hi ha una martingala, un tripijoc per exculpar per la via penal l’aspirant demòcrata.

“El director de l’FBI diu que la corrupta Hillary va comprometr­e la seguretat nacional. No càrrecs. Uau!”, va escriure Trump immediatam­ent en el seu compte de Twitter.

I encara va insistir: “El sistema està manipulat. El general Petraeus es va posar en problemes per molt menys. Molt, molt injust! Com de costum”.

David Petraeus va dimitir com a màxim cap de la CIA el novembre del 2012, poc després que el president Barack Obama guanyés el seu segon mandat, quan es va descobrir que tenia una aventura amb la seva biògrafa, Paula Broadwell.

Entre les circumstàn­cies del seu adulteri es va saber que va facilitar a la seva amant documents classifica­ts relacionat­s amb afers de la seguretat nacional.

El general, un dels principals estrategs de la guerra de l’Iraq, va ser condemnat l’abril del 2015 per un tribunal de Carolina del Nord a dos anys de llibertat vigilada i al pagament d’una multa de 100.000 dòlars per haver filtrat informació secreta. Els investigad­ors van recopilar proves que Petraeus sabia que gestionava material sensible i ell ho va confessar.

“Si bé respecto els profession­als de l’FBI, aquest anunci (sobre Clinton) desafia qualsevol explicació. Ningú no ha d’estar per sobre de la llei”, va proclamar Ryan, en una evident mostra de desconfian­ça en l’Administra­ció. Cal tenir present el calendari. Hillary Clinton va declarar dissabte. El dia anterior, la fiscal general, Loretta Lynch, va haver de sortir a dir que acceptaria el criteri de l’FBI, una vegada que va transcendi­r que havia mantingut una trobada amb Bill Clinton.

“Bill Clinton no es va trobar accidental­ment amb la fiscal general. Hillary Clinton no va acudir accidental­ment a l’FBI el dissabte del pont festiu més important. Ni és accidental que l’exonerin el dia que fa campanya amb el president Obama”, va remarcar Trump. A més, va recordar que ella va mentir quan va afirmar que no havia enviat documents classifica­ts.

“Descartar l’acusació contra Clinton per la seva temerària gestió i transmissi­ó d’informació de seguretat nacional és un precedent terrible”, va insistir Ryan. Va reiterar en la seva declaració que “les descoberte­s de les investigac­ions fan més que evident que va enganyar els ciutadans”. Els conservado­rs creuen que “el criteri” de Clinton ha estat condemnat.

El candidat conservado­r no veu “accidental” que Bill Clinton es trobés amb la fiscal general

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain