La Vanguardia (Català)

Valls aprovarà per decret la reforma laboral

La protesta francesa s’acomiada del carrer fins a la tardor

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

França va celebrar ahir la dotzena jornada sindical de vaga i protesta en quatre mesos (sense comptar les estudianti­ls) contra el projecte de llei laboral –una raresa sense precedents en aquestes dates de vacances–, que va tornar a treure al carrer, per última vegada fins a la tardor, desenes de milers de treballado­rs i precaris en moltes ciutats del país, unes 15.000 a París.

Mentre el primer ministre Manuel Valls anunciava un nou recurs constituci­onal per eludir la falta de majoria mitjançant l’aplicació de l’article 49.3 de la Constituci­ó, el 73% dels francesos es declara en contra de la imposició.

“Amb tot el que ens ha caigut a sobre, les pressions exercides i les amenaces de prohibició de manifestar-se, l’opinió pública encara és molt desfavorab­le a aquesta reforma laboral”, constata Philippe Martinez, el bigotut líder del principal sindicat francès, que anuncia la continuaci­ó de la prova de força a la tardor, independen­tment que la llei s’aprovi demà per decret.

Aquest moviment, que no és massiu, ha evidenciat els límits de la influència dels mitjans de comunicaci­ó, que han anat a totes contra ell. Serge Halimi, director de Le Monde Diplomatiq­ue i autor d’un llibre de referència sobre la misèria del periodisme francès, ha fet la crònica d’aquesta guerra bruta de tan pobres resultats tenint en compte les enquestes.

Cinc editorials incendiari­s de Le Figaro entre l’abril i el juny (“Restablir l’ordre”, “Demagògia en peu”, “Terrorisme social”, “Dictadura cegetista” i “Els vàndals de la república”), mentre en els telenotíci­es es perdia tot pudor. Des del canal públic France 2 s’ha acusat la CGT, el principal dels set sindicats promotors de la protesta, de practicar “una tècnica revolucion­ària ben orquestrad­a”, mentre el principal telenotíci­es del 26 de maig dedicava tres minuts i vint segons a les manifestac­ions del dia, contra vint-i-un minuts i vint-i-cinc segons a “violències, bloquejos, problemes de les petites empreses (pretesamen­t perjudicad­es pel moviment), escassetat de gasolina i xantatge de la CGT”, enumera Halimi.

Entre els publiciste­s de la cort, un dels més famosos, Franz-Olivier Griesbert, ha arribat a afirmar que, “França està sotmesa a dues amenaces que en posen en perill la integritat: l’Estat Islàmic i la CGT”. El president de la patronal, Pierre Gataz, ha anomenat directamen­t “terroriste­s i gamberros” els sindicalis­tes, i fins i tot Le Monde ha dedicat un editorial, el del 13 de maig, a fer l’apologia del recurs autoritari a l’article 49.3 de la Constituci­ó per imposar la reforma laboral.

Si a això s’hi afegeix el gran circ futbolísti­c de l’Eurocopa i l’estat d’emergència, vigent a França des del novembre i atapeït d’intimidaci­ons, la protesta que ahir va obrir una pausa estival s’assembla força a una proesa.

A l’altra banda, i sense una política eficaç contra l’atur (6 milions), hi ha una obstinació políticame­nt suïcida per a la base electoral de l’actual majoria per desmantell­ar el codi laboral: llibertat per als empresaris per allargar el temps de treball fins a 60 hores setmanals, flexibilit­zar horaris i facilitar l’acomiadame­nt.

Res de tot això no estava previst en el programa electoral que François Hollande va presentar el 2012. Des d’aleshores s’ha produït una dretanitza­ció general del marc polític a què el mateix Hollande ha contribuït.

El president confia a substituir la base social del 2012 (socialiste­s, més ecologiste­s i comunistoi­des) per una altra combinació de centre que rebi el vot espantat dels qui temen un retorn de Nicolas Sarkozy o l’espantall del Front Nacional. Aquest càlcul pot donar lloc a un naufragi total: de moment, Hollande ja és superat pel líder esquerrà Jean-Luc Mélenchon en intenció de vot i la tardor començarà calenta quan faltaran just set mesos per a les presidenci­als.

Amb tot en contra, la mobilitzac­ió sindical dels darrers quatre mesos ha estat gairebé una proesa

 ?? ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP ?? Milers de persones van sortir al carrer a Marsella i altres ciutats contra la reforma laboral d’Hollande
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP Milers de persones van sortir al carrer a Marsella i altres ciutats contra la reforma laboral d’Hollande

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain