La Vanguardia (Català)

La meitat dels ‘tories’ volen Theresa May al capdavant de Downing Street

Liam Fox i Stephen Crabb cauen en la primera tanda de votacions parlamentà­ries

- Redacció i agències LONDRES

El resultat del Brexit ha dit molt sobre la imprevisib­ilitat del vot britànic, però si el guió es compleix com ahir, Theresa May és la que té més números d’ocupar el número 10 de Downing Street quan el seu actual inquilí l’abandoni a l’octubre.

La ministra britànica de l’Interior, anomenada la nova Dama de Ferro per les seves polítiques inflexible­s en afers d’immigració, va rebre el suport de 165 dels 329 parlamenta­ris conservado­rs (el 50%) en la primera tanda de votacions per succeir David Cameron al capdavant de l’Executiu. Van ser molts més que els de la seva rival més directa, la secretària d’Estat d’Energia i Canvi Climàtic, Andrea Leadsom, que només va reunir 66 suports malgrat haver rebut la benedicció del popular exalcalde de Londres, Boris Johnson, que va lloar la seva “experiènci­a de govern i un coneixemen­t de les finances que ja voldrien tenir molts diputats”. No n’hi va haver prou.

May, de 59 anys, és una euroescèpt­ica de portes endins que a la campanya electoral del referèndum es va posicionar al costat de Cameron a favor de la permanènci­a del Regne Unit en la Unió Europea, encara que va mantenir un perfil baix. La titular d’Interior ha assenyalat que si és elegida per ocupar el càrrec de primera ministra no té intencions d’iniciar de manera oficial la ruptura amb Brussel·les almenys fins a finals del 2016, i ha marcat com un dels seus objectius assegurar-se que la immigració cap al Regne Unit cau fins a un nivell “sostenible”.

El procés de les rondes de primàries tories, que preveuen que els parlamenta­ris expulsin un candidat per jornada, va començar així amb una victòria per golejada. Aquest dijous es repetirà el procés fins que quedin dos aspirants, que se sotmetran a una votació entre els 150.000 afiliats del partit. Les preferènci­es dels militants poden canviar completame­nt les previsions de la cúpula. El resultat final no es coneixerà fins al 9 de setembre.

El primer cap a rodar va ser el de l’exministre de Defensa Liam Fox, un euroescèpt­ic que va ocupar diverses carteres sota el Govern de John Major i que només va obtenir 16 suports. Totes les apostes assenyalav­en el jove titular de Treball i Pensions, Stephen Crabb, de 43 anys, com el pròxim que cauria per la seva joventut. Finalment ahir a la nit es va retirar de la contesa i va mostrar el seu suport a May, amb la qual cosa demà ja es coneixeran els dos finalistes.

El més sorprès per les xifres del recompte va ser Michael Gove. El

La benedicció de Boris Johnson no ha estat suficient per a Andrea Leadsom, que només obté 66 suports

ministre de Justícia, ferm defensor del Brexit, només va sumar 48 suports malgrat que partia com un dels més ben posicionat­s. Després del referèndum va girar l’esquena al seu aliat i company a la campanya Johnson, que finalment va descartar presentar-se a la successió.

La jornada política a Londres es va tancar amb les polèmiques declaracio­ns de Kenneth Clarke, exministre i candidat a liderar el Partit Conservado­r en tres ocasions. “La Theresa és una dona condemnada­ment difícil, però tu i jo vam treballar per a Margaret Thatcher... No serà més difícil que això”. No queda clar si sabia que estava sent gravat per les càmeres.

 ?? PETER NICHOLLS / REUTERS ?? La ministra de l’Interior britànica, Theresa May, sortint ahir d’una reunió del Govern
PETER NICHOLLS / REUTERS La ministra de l’Interior britànica, Theresa May, sortint ahir d’una reunió del Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain