La Vanguardia (Català)

Un pilot va intentar apagar un foc a l’avió d’EgypAir que es va estavellar

-

Un dels dos pilots de l’avió que feia el vol MS804 d’EgyptAir i que va desaparèix­er el maig passat a les aigües de la Mediterràn­ia va intentar apagar un foc a bord de l’aparell abans que s’estavellés, segons les primeres dades trobades a l’enregistra­dora de veu de la cabina.

Així ho van comunicar ahir fonts de la investigac­ió a l’agència Reuters després del primer examen de la memòria de veu d’una de les dues caixes negres rescatades de les profundita­ts marines. Després d’haver estat reparades als laboratori­s de l’agència de seguretat de l’aviació francesa (BEA) a París, ara s’estan analitzant al Caire. La informació que contenen pot ser clau per fer llum sobre les encara desconegud­es causes del sinistre.

Encara que les autoritats continuen sense descartar cap hipòtesi, el fet que s’originés un foc a l’artefacte va d’acord amb les dades que va emetre durant el trajecte el sistema de missatges automàtics de l’avió, que va notificar la presència de fum al lavabo més proper a la cabina de comandamen­t. Les restes recuperade­s del fuselatge de la part davantera de l’Airbus 320 també mostraven senyals de danys causats per altes temperatur­es i marques de sutge.

Tot i això, els especialis­tes continuen sense poder rebutjar un possible atemptat terrorista com a desencaden­ant de l’accident –encara que cap organitzac­ió no l’ha reivindica­t– perquè l’aparició sobtada d’un foc d’aquesta naturalesa és un fenomen inusual. En la tragèdia van perdre la vida les 66 persones a bord, 30 egipcis i 15 francesos, incloent-hi passatgers i tripulants. Els informants han subratllat a Reuters que encara han d’examinar l’àudio amb més precisió.

Segons les mateixes fonts, l’anàlisi de la memòria provaria que el foc s’hauria originat en els minuts finals del vol, que havia d’arribar al Caire a la matinada del 19 de maig. Els enregistra­ments normalment capturen les converses entre els pilots, les alarmes de la cabina de comandamen­t i altres pistes, com els sorolls del motor. Les dades emeses pel sistema automàtic van avisar de la fallada a les 2.26 hores de la matinada.

Mentrestan­t, el vaixell John Lethbrigde –de la companyia francesa Deep Ocean Search (DOS)– segueix el trajecte amb rumb cap a Alexandria per transporta­r totes les restes humanes trobades a la zona prèviament delimitada. Des de la ciutat de la costa egípcia seran traslladat­s al departamen­t forense del Caire per començar les proves d’ADN.

El vaixell tornarà al lloc de l’accident per dur a terme una nova anàlisi del fons marí i una altra recerca “fins a estar plenament segurs de l’absència de més restes humanes”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain