La Vanguardia (Català)

Quasi 50 escorcolls i dotze detinguts a Catalunya, Madrid i Andorra

La Guàrdia Civil desplega una operació que a la nit encara no s’havia acabat

- E.GIRALT J.SÁEZ / D. GILABERT Tortosa/Girona/Palma

La Guàrdia Civil va desplegar un espectacul­ar dispositiu ahir des de primera hora del matí per practicar de manera gairebé simultània fins a 48 entrades i escorcolls, per ordre judicial, incloent-hi cinc ajuntament­s catalans. Els agents van recollir molta informació i documentac­ió relativa a la presumpta adjudicaci­ó fraudulent­a de contractes públics amb la participac­ió de la consultora Efial.

L’Ametlla de Mar. La gestió de l’exalcalde convergent Andreu Martí, detingut ahir, centra bona part de les indagacion­s. El Consistori ebrenc va deixar en mans d’Efial la gestió de l’empresa municipal La Cala Gestió (2008- 2014), que, segons va destacar ahir l’actual alcalde, Jordi Gaseni (ERC), es va acabar convertint en un “Ajuntament paral·lel” que gestionava contractes per valor de 3,5 milions d’euros. Un altre dels dotze detinguts ahir és precisamen­t Jaume Beltran, enginyer de La Cala Gestió. L’actual govern municipal va encarregar auditar més de mig centenar d’expedients de contractac­ió adjudicats per aquesta empresa pública perquè ja sospitava de la seva legalitat. La Guàrdia Civil, que considera aquest municipi un dels epicentres de la presumpta trama, va entrar també ahir a la tarda a la casa que l’exalcalde té al municipi. Martí va assistir a l’escorcoll de casa seva.

Tortosa. Els agents es van passar més de deu hores recollint informació a l’Ajuntament de Tortosa (Baix Ebre) i gravant documents informàtic­s vinculats a l’adjudicaci­ó de contractes públics per part de la societat mercantil municipal encarregad­a d’assumir la gestió urbanístic­a de la ciutat, Gumtsa, entre 2008 i 2009. L’alcalde, Ferran Bel (CDC), es va quedar al Consistori mentre va durar l’ escorcoll i va destacar que estava “molt tranquil”, segur que la gestió d’aquesta societat pública, fiscalitza­da i auditada, s’ha ajustat sempre a la legalitat. Bel va criticar el que va considerar una escenifica­ció de la Guàrdia Civil.

Ascó. Efial va treballar també per a l’Ajuntament més ben dotat pressupost­àriament de la Ribera d’Ebre i de tota la demarcació de Tarragona, gràcies a la presència de la central nuclear que li reporta molts ingressos. La policia judicial va escorcolla­r aquest Consistori per recollir informació sobre feines pagades a la consultora barcelonin­a. Durant l’anterior mandat, el govern local va estar liderat per CiU. El jutjat de Gandesa (Terra Alta) va obrir una investigac­ió el 2014 sobre l’adjudicaci­ó d’un contracte a Efial per part de l’empresa municipal Ascó Serveis. Vandellòs. La Guàrdia Civil investiga tres contractes adjudicats pel Consistori de l’Hospitalet de l’Infant i Vandellòs (Baix Camp), també amb indústria nuclear, a Efial entre els anys 2009 i 2011. L’actual alcalde, Alfons García (PSC), va posar punt i final a la relació contractua­l amb la consultora quan va assumir el càrrec.

Girona. Dos agents de la Guàrdia Civil es van personar cap a les dotze del migdia a l’Ajuntament de Girona per emportar-se’n cinc contractes vinculats amb la consultora Efial. Els documents correspone­n a auditories adjudicade­s entre el 2009 i el 2015. Dues fan referència al servei d’aigües i la resta són de patrimoni, el Club Bàsquet Sant Josep i una altra sobre subvencion­s.

La Seu d’Urgell. La Guàrdia Civil va requerir també informació a aquest Ajuntament. L’alcalde de La Seu, Albert Batalla (CDC), va destacar que la contractac­ió municipal ha complert amb la legalitat.

Andorra. La Guàrdia Civil sospita que “gran part de fons il·lícitament obtinguts eren desviats a Andorra a través de complexes operatives mercantils”. És per això que, a través d’una de rogatòria a la policia andorrana, va fer quatre escorcolls.

Barcelona. La Guàrdia Civil també va presentar una requisitòr­ia a l’Ajuntament de Barcelona, al qual va sol·licitar documentac­ió de diversos contractes que els van ser lliurats per la secretària municipal.

Resta de la península. Els agents van escorcolla­r els consistori­s madrilenys de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón, així com el de Trillo, a Guadalajar­a. La trama també s’estén a dos ajuntament­s de les Balears, Sóller i Alaior que ahir van ser requerits a aportar dos contractes subscrits amb aquesta empresa per a la gestió de les multes.

 ?? XAVI JURIO ?? Jaume Beltran, enginyer en una empresa municipal de l’Ametlla de Mar, un dels 12 detinguts ahir
XAVI JURIO Jaume Beltran, enginyer en una empresa municipal de l’Ametlla de Mar, un dels 12 detinguts ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain