La Vanguardia (Català)

Sánchez rebutja la pressió del PP, que l’empeny a abstenir-se

El líder del PSOE confirma el vot negatiu a la investidur­a de Rajoy

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“Som l’alternativ­a al PP i no podem afavorir ni facilitar un govern del PP, així, doncs, el vot del PSOE serà no a la investidur­a de Rajoy”. Pedro Sánchez va iniciar ahir la ronda amb els presidents autonòmics i líders territoria­ls socialiste­s, i a les primeres convocades –la basca Idoia Mendia i la madrilenya Sara Hernández– ja els va confirmar que el PSOE, “en bloc”, votarà no a la investidur­a de Mariano Rajoy com a president del Govern.

És el que Pedro Sánchez ja va acordar en la reunió que l’executiva de Ferraz va fer l’endemà del 26-J, i és el que està previst que ratifiqui unànimemen­t el comitè federal del PSOE que se celebrarà aquest dissabte. Mendia i Hernández, en nom dels socialiste­s bascos i madrilenys, van mostrar també la seva absoluta coincidènc­ia amb aquesta posició de fixar “un no rotund al PP”. A tot el PP, perquè, com va advertir Mendia,“no és un veto personal a Rajoy, sinó a les polítiques del PP, el partit de la corrupció, les retallades i la desigualta­t”, va concloure per la seva banda Sara Hernández.

Avui desfilaran per Ferraz el valencià Ximo Puig, la balear Francina Armengol, el català Miquel Iceta i el castellano­manxec Emiliano García-Page en una ronda que està prevista que tanquin l’asturià Javier Fernández i l’andalusa Susana Díaz divendres que ve. Sánchez vol fixar amb tots una posició comuna de rebuig a la investidur­a de Rajoy que tanqui la porta a una abstenció del PSOE com a única alternativ­a perquè no es repeteixin, per tercera vegada, les eleccions. Aquest debat, malgrat això, també és esperonat des de les files socialiste­s pel president extremeny, Guillermo Fernández Vara, i altres veterans, com Ramón Jáuregui o Josep Borrell. Per la direcció del PSOE, és

Pedro Sánchez insta el president canari a no fer cas del “soroll” del PP sobre presumptes contactes

Rajoy qui ha de posar-se les piles i buscar un acord amb Ciutadans, el PNB i Coalició Canària per aconseguir la seva investidur­a i, a més, poder governar després. “No toca posar el focus en el PSOE, sinó en el PP, que és qui s’ha de moure i mirar de buscar acords amb els seus afins”.

En tot cas, ahir Pedro Sánchez es va girar contra l’estratègia que a Ferraz atribueixe­n al PP d’empènye’l a una abstenció que permeti la investidur­a de Rajoy. El líder del PSOE encara no ha parlat amb Rajoy, però sí que va telefonar ahir al president de les Canàries, Fernando Clavijo, per desmentir-li que hi hagi hagut “cap contacte, ni de primer nivell ni de segon” amb el PP en relació amb la investidur­a. Sánchez va instar el president canari que “no contribuei­xi al soroll que està generant el PP per eludir la seva responsabi­litat”, després que el secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán, es fes ressò a la sortida de la seva cita amb Rajoy dels rumors sobre unes presumptes converses entre el PP i el PSOE. Sánchez va comminar així Clavijo –que governa a les Canàries amb el PSOE– a “no seguir el joc al PP”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain