La Vanguardia (Català)

El PNB es limitarà a escoltar fins que el PSOE decideixi el vot

Els bascos només negociaran amb el PP si els socialiste­s desbloqueg­en la investidur­a

- JOAN RUSIÑOL ÀLEX TORT Bilbao / Barcelona

O un govern del PP o terceres eleccions. Els nacionalis­tes bascos no veuen cap més sortida al laberint polític espanyol i tenen clar que cap de les dues vies està a les seves mans, sinó a les del PSOE. “Els vots del PNB [cinc escons] no poden fer president Rajoy”, va avisar ahir el president del partit, Andoni Ortuzar. Per això avui el seu portaveu parlamenta­ri, Aitor Esteban, anirà a la Moncloa amb l’única intenció d’escoltar les propostes del líder del PP, esperant que els òrgans de direcció socialiste­s decideixin si desbloqueg­en la situació o mantenen la negativa a la investidur­a.

“És inevitable que el PSOE desfulli la margarida immediatam­ent”, diuen els penabistes, per qui no és incompatib­le evitar uns altres comicis a través de l’abstenció i, just després, posar-se a fer oposició. Si es donés aquest escenari, els diputats bascos ja no serien aritmètica­ment necessaris, però Ortuzar assegura que ells no defugen la seva “responsabi­litat”. La hipòtesi alternativ­a d’un pacte d’investidur­a amb Ciutadans i Coalició Canària sembla improbable, ja que la formació taronja manté el veto al PNB per la “incompatib­ilitat” d’agendes. Si s’arriba a una fase de negociació, els nacionalis­tes seran previsible­s i posaran sobre la taula mesures per a la reactivaci­ó econòmica –inquieta el futur de la siderúrgia–, la millora de l’autogovern i l’acceleraci­ó de les polítiques de pau i convivènci­a. Ahir el PP va rebutjar l’apropament de presos d’ETA a Euskadi i Navarra, com va demanar Iñigo Urkullu dilluns a Madrid, però es mostra disposat a parlar de la transferèn­cia de la gestió dels centres penitencia­ris, complint la lletra de l’Estatut de Gernika. Les males relacions entre els dos partits els últims quatre anys pesaran, si bé els populars confien en l’ADN pactista dels d’Ortuzar.

Més complicada és encara la relació entre l’Executiu de Mariano Rajoy i ERC. El president en funcions va incloure els republican­s en la seva tanda de contactes, de què els independen­tistes no esperen “absolutame­nt res”. Gabriel Rufián i Joan Tardà, números u i dos d’Esquerra per al Congrés, es veuran amb Rajoy i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, aquest matí a les 11.45 h, just després del PNB.

Rufián ja va dir que assistirie­n a la reunió per “demanar explicacio­ns de tot”, especialme­nt de les converses publicades entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

A més a més, ERC hi va amb les idees clares: nul·les opcions de suport a la investidur­a de Rajoy. Els d’Oriol Junqueras explicaran a Rajoy que votaran que no a qualsevol proposta d’investidur­a que pugui fer (si és que n’hi ha) als republican­s. Joan Tardà també va deixar clar que el seu partit només donaria suport a un Govern espanyol “si és d’esquerres” i que estigui disposat a celebrar un referèndum “a l’escocesa” en un any.

ERC va a la reunió amb Rajoy amb nul·les opcions de suport a la investidur­a i a “demanar explicacio­ns”

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? Aitor Esteban, número u del PNB per al Congrés, es reuneix avui amb Rajoy
LUIS TEJIDO / EFE Aitor Esteban, número u del PNB per al Congrés, es reuneix avui amb Rajoy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain