La Vanguardia (Català)

Casualitat­s

- Pilar Rahola

Una bonica frase d’Anatole France assegura que la casualitat és el pseudònim que utilitza Déu, quan no vol signar. Però em temo que l’autor de Los dioses tienen sed havia d’imaginar casualitat­s menys terrenals que les que poblen el pedregar de la política, sobretot si es tracta de la política espanyola. I de tremendes, magnífique­s, brillants casualitat­s va la cosa, perquè ha estat guanyar el PP i, zas, els esdevenime­nts s’han desencaden­at amb meridiana precisió, com si fossin simples instrument­s d’un pla diví. Observem les esmentades casualitat­s de prop, amb les ulleres del malpensar, que és la conjugació del verb sobreviure.

Primera casualitat: guanya el PP i, sense respirar, es presenten les conclusion­s de la instrucció del 9-N i la inculpació de tres dirigents polítics: Mas, Ortega i Rigau, els tres perillosos sediciosos catalans.

El curiós és que el jutge ja estava de vacances i la instrucció estava acabada des de feia setmanes, però la casualitat ha fet que es conegués després de tancar les urnes, no fos cas que això hagués beneficiat els votants independen­tistes. És la mateixa casualitat que mou els fils del Constituci­onal.

A partir d’aquí, les casualitat­s s’amunteguen

Un digital ha posat aquest bonic subtítol: “Puigdemont no es troba entre la dotzena de detinguts”

i algunes, recopilade­s per Ignacio Escolar, són realment precioses: l’informe policial de la “gestapillo” (Escolar, dixit) del ministre Fernández Díaz sobre el finançamen­t il·legal de Podem per part de Veneçuela, no té cap base legal i l’Audiència l’arxiva; aproven una simpàtica pujadeta de la factura de la llum, amb efectes retroactiu­s des del 2014; aprofiten la nocturnita­t d’un divendres traïdor per ficar mà i braç i colze a la guardiola de les pensions; pel camí, els perillosos titellaire­s terroriste­s ja no són terroriste­s pel mateix jutge que els havia aplicat la llei antiterror­ista; i, passades les eleccions, Veneçuela deixa de ser una província d’Espanya.

La darrera notícia és la mare de totes les casualitat­s: operació contra ajuntament­s convergent­s just després d’eleccions i quan falten pocs dies del congrés del partit, amb bombo del Manolo inclòs i les càmeres de TVE que saben que la Guàrdia Civil es personarà abans que ho sàpiga la mateixa Guàrdia Civil. Pel camí, i aprofitant el Pisuerga, les gorges pregones, alimentade­s amb paperets dels temps de l’amic De Alfonso, dirigeixen els flaixos cap al president Puigdemont en persona, amb les tripes de Girona al mig de la taula del ministre conspirado­r. Algun digital ha arribat a escriure aquest bonic subtítol: “Puigdemont no es troba entre la dotzena de detinguts”.

Però tot arribarà, si les casualitat­s no troben fre. I és així com a Espanyalàn­dia tot passa després d’eleccions, especialme­nt quan les pràctiques antidemocr­àtiques d’un govern no són castigades, sinó que són premiades amb més vots i es consolida la impunitat. El ministre del sac ha sortit de cacera, i és caça major. A la diana: el molt honorable president.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain