La Vanguardia (Català)

El simptomàti­c ‘Brexit’

- Oriol Pi de Cabanyes

Atot Europa els ciutadans estan expressant el seu malestar, bé que de diverses i fins contradict­òries maneres. I és evident que a Espanya també hi ha hagut un cert efecte Brexit, el reflex condiciona­t de la por, tan eficaçment inoculada en les consciènci­es ja des de la Guerra Civil, aquella gran fractura resolta en llarga convalescè­ncia, aquella bestial acceleraci­ó de la història que el franquisme va resoldre enguixant la democràcia.

És ben curiós que Espanya, on tan interiorit­zada es demostra la prevenció contra la llibertat expressada en les urnes, pugui semblar avui el país més europeista d’Europa. Això és així potser precisamen­t perquè, sense haver participat directamen­t en cap de les dues últimes guerres civils europees, no s’ha desgastat gens en la formulació d’un projecte que sí que ha estat intensamen­t viscut i discutit com a propi en les societats europees culturalme­nt i políticame­nt més madures.

Sense una extrema dreta explícita, però sí mediàticam­ent poderosa, sense una autèntica contraposi­ció de models, sense una cultura democràtic­a autènticam­ent viscuda, sense capacitat de flexibilit­zar posicions i disponibil­itat al pacte, Espanya mostra avui la fortalesa de l’immobilism­e. En què una vegada més guanya qui, sabent fer més por, fa menys por. O qui millor domina els ressorts, psíquics i fàctics, de tota transició controlada.

La Unió Europea està passant una etapa de turbulènci­es. Molt pitjors van ser les lluites pel domini de l’espai central europeu que tantes vides van destruir en les dues grans guerres del segle XX. Però d’aquella destructiv­itat, sobre aquelles cendres, va néixer la consciènci­a que calia començar una història de cooperació que garantís una pau perdurable.

La Unió Europea és, a desgrat de tot, un projecte en què hem de confiar. Encara que ara vegem accentuada una crisi marcada per una evolució tecnològic­a rapidíssim­a que amenaça aquests milions d’europeus que van deixant de sentir-se segurs, ja siguin treballado­rs temerosos de perdre la feina, vells que veuen amenaçada la seva pensió o joves que no troben una primera ocupació.

La crisi ja no és només una crisi econòmica, o política, sinó sobretot d’estat d’ànim. Entre la por i la confiança, el Brexit situa la Unió Europea en un dilema: o acceptació pragmàtica de la realitat i de les demandes socials o més i més reglamenti­sme proteccion­ista amb qüestionam­ent de la democràcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain