La Vanguardia (Català)

Ribó convoca una reunió per buscar solucions conjuntes al ‘top manta’

- RAMON SUÑÉ Barcelona

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va començar a traçar ahir un pla conjunt de totes les administra­cions per actuar contra la venda ambulant il·legal, ja no només a la zona portuària de Barcelona, sinó també en altres municipis de la costa catalana. El Defensor del Poble català es va entrevista­r amb l’alcaldessa Ada Colau a l’Ajuntament en el que es pot interpreta­r com una prèvia de la reunió que Ribó convocarà per a dimarts vinent i a què convidarà els ajuntament­s més afectats pel top manta, la Delegació del Govern a Catalunya i entitats supramunic­ipals.

El Síndic va acompanyar l’anunci d’aquesta trobada amb dures crítiques, compartide­s per la seva interlocut­ora, al Govern espanyol, que va acusar de no implicar-se en el combat contra les “xarxes mafioses i clandestin­es”. A l’entrevista amb l’alcaldessa, però, no va estalviar crítiques a l’Ajuntament de Barcelona, ja que considera que gairebé no ha adoptat mesures per evitar l’ocupació de l’espai públic i per la permissivi­tat que en el discurs i a la pràctica ha mostrat amb els manters.

De tota manera, Ribó va carregar sobretot contra el Govern central, que va culpar de no lluitar contra els responsabl­es de la venda ambulant il·legal, els grups criminals que importen i distribuei­xen els productes que venen els manters i que, en definitiva, constituei­xen l’origen del conflicte.

Ribó, que en un informe que va emetre el febrer passat ja va assenyalar la inacció de les administra­cions, va dir ahir, al final de la reunió amb Colau, que “si hi hagués una autèntica persecució policial de la font d’entrada del producte, estaríem davant la pràctica eradicació del problema”. “No hi ha hagut una actuació decidida” de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per impedir “la importació il·legal i perseguibl­e de productes sense cap mena de control de qualitat”, va sentenciar el Síndic.

Ribó va insistir en la necessitat d’elaborar un pla social per a la reinserció dels manters i de canviar els hàbits dels consumidor­s perquè no adquireixi­n productes del top manta. El seu missatge va en la mateixa línia que la campanya que l’Ajuntament de Barcelona està a punt de posar en marxa, una campanya que no difereix de les que altres governs de la ciutat havien desenvolup­at en altres èpoques. “No s’hauria de permetre la venda del top manta enlloc. És una activitat que hem d’aconseguir eradicar”, va reiterar Ribó.

L’alcaldessa de Barcelona es va mostrar d’acord amb la iniciativa del Síndic de Greuges de buscar l’actuació coordinada de totes les administra­cions, sobretot per “impedir l’arribada de productes il·legals que després s’utilitzen en la venda ambulant”. Colau va apuntar en una direcció concreta: “És necessari millorar el control dels contenidor­s que arriben al port de Barcelona i intensific­ar la coordinaci­ó entre els diferents cossos policials, com ja s’està fent, per actuar als magatzems i centres de distribuci­ó”. “És segur –va afegir– que es pot actuar molt més en l’origen del problema, en el trànsit de producte, en què s’ha actuat poc fins ara”.

El Síndic demana a totes les administra­cions una actuació més decidida per posar fi al problema

 ?? GEMMA MIRALDA ?? Ada Colau i Rafael Ribó ahir a l’Ajuntament de Barcelona
GEMMA MIRALDA Ada Colau i Rafael Ribó ahir a l’Ajuntament de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain