La Vanguardia (Català)

Deu milions d’euros per al patrimoni del Poblenou

L’Ajuntament vol posar fre a la degradació de moltes naus del Manchester català i impulsar usos veïnals

- LUIS BENVENUTY Barcelona VEGEU LES IMATGES DE LES ANTIGUES FÀBRIQUES DEL POBLENOU http://bit.ly/29ugv5B

El govern que dirigeix l’alcaldessa Ada Colau invertirà aquest mandat més de deu milions d’euros a frenar la degradació del patrimoni industrial del districte de Sant Martí, principalm­ent del barri del Poblenou, i, a més a més, a potenciarl­o com un actiu social i econòmic que millori la vida quotidiana de tots els veïns de l’entorn. Parlem de la dignificac­ió de les malparades naus de La Escocesa, de la rehabilita­ció urgent de Ca l’Alier, de les noves façanes de La Flor de Maig... La conservaci­ó del passat industrial del Poblenou també és una reivindica­ció veïnal històrica del barri.

La intenció de l’Ajuntament, tal com ahir va explicar el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, és que ara les antigues instal·lacions dels últims vestigis del que va ser el Manchester català serveixin per acollir fundacions sense ànim de lucre, empreses cooperativ­es i, en definitiva, activitats que revitalitz­in un racó de la ciutat que ja fa massa anys que està immers en un procés de reconstruc­ció inacabat i que, a sobre, aquests últims temps, s’està posant molt de moda. En aquests moments un passeig pel Poblenou i els voltants ofereix contrastos arquitectò­nics acusats.

La inversió municipal se centrarà en la millora dels béns catalogats de propietat pública, en els immobles que ja requereixe­n intervenci­ons més o menys urgents, com són els que apareixen unes quantes línies més amunt. La llista de prioritats de l’Ajuntament la completen la restauraci­ó de les façanes de Can Felipa, la rehabilita­ció de l’ala encara pendent de la nau del casal de joves de Can Ricart, l’adequació de Can Picó perquè pugui acollir la cooperativ­a de treball Biciclot, la remodelaci­ó de la nau modernista ubicada al número 97 del carrer Pujades perquè es converteix­i en la seu d’un projecte d’inserció social entorn del reciclatge d’equips informàtic­s gestionat per la fundació Trinijove i, finalment, els nous passos de la rehabilita­ció del conjunt patrimonia­l de la casa de les Vàlvules, iniciada amb la restauraci­ó de la torre de les Aigües, per acollir l’Arxiu Fotogràfic del Poblenou.

Al districte de Sant Martí es compten en aquests moments fins a 148 edificis catalogats de diferents maneres. La majoria, 72, són de caràcter industrial, i uns quants, menys, 53, constituei­xen conjunts d’habitatges. Segons la propietat, 39 són públics, i 119, privats.

Aquest pla de l’Ajuntament també preveu mesures que van des de la subscripci­ó de convenis fins a la possible imposició de sancions perquè els propietari­s d’immobles catalogats de titularita­t privada compleixin amb les seves obligacion­s. En els casos en què els usos són residencia­ls no hi sol haver problemes i l’estat de conservaci­ó dels edificis no és preocupant. Els inconvenie­nts es produeixen quan la propietat d’algunes velles naus industrial­s abandonade­s és compartida per nombrosos parents incapaços de posar-se d’acord.

Can Picó acollirà una cooperativ­a, i la casa de les Vàlvules, l’Arxiu Fotogàfic del Poblenou

La revitalitz­ació de Ca l’Alier, La Escocesa i La Flor de Maig també són urgents

 ?? MAITE CRUZ ?? El Consistori considera que la remodelaci­ó de Ca l’Alier s’ha de fer com més aviat millor
MAITE CRUZ El Consistori considera que la remodelaci­ó de Ca l’Alier s’ha de fer com més aviat millor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain