La Vanguardia (Català)

Veto als ‘segways’ i els patinets elèctrics al front marítim

- Barcelona

El govern de l’alcaldessa Ada Colau prohibirà d’aquí pocs dies la circulació de segways pel front marítim comprès entre l’hotel W i el carrer Marina. A més, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona tenen instruccio­ns de restringir en aquesta zona el pas de patinets elèctrics no homologats. Atès el buit legal que hi ha, perquè ni l’Ajuntament ni altres administra­cions no tenen cap regulació específica sobre la circulació d’aquests ginys, gairebé tots els patinets elèctrics que recorren la ciutat podran ser multats.

Fins ara s’havia considerat que els que pesin menys de 25 quilos, circulin a menys de 25 quilòmetre­s per hora i tinguin una amplada de menys de 80 centímetre­s podien circular com si fossin bicicletes, però els avenços tecnològic­s van deixar desfasats aquests criteris. Les sancions seran d’uns 90 euros. En el cas dels segways les multes cauran principalm­ent sobre l’empresa que organitza l’excursió, perquè aquests aparells només es poden contractar amb un guia, i en el cas dels patinets de lloguer lliure, sobre el conductor. Si el captenimen­t del conductor comportés un gran risc per a altres persones podrien superar els mil euros.

Es tracta d’una mesura de caràcter provisiona­l, pensada per a aquest estiu i que té com a objectiu posar fi a les creixents molèsties que sobretot des de l’any passat genera la proliferac­ió de nous mitjans de transport molt vinculats al lleure i al turisme. Sobretot als barris de la Barcelonet­a i del Gòtic i rodalia, la circulació de tots aquests artefactes constituei­x un problema de convivènci­a. Amb aquestes mesures l’Ajuntament intenta guanyar temps mentre ultima una norma que reguli el trànsit no només dels segways i dels patinets elèctrics, sinó també de monocicles, monopatins amb motor i tota mena d’artefactes amb aspecte de joguina que poden avançar un autobús. El govern ja disposa d’una classifica­ció exhaustiva de tots aquests nous mitjans de transport. Ara ha de delimitar de manera clara per on i de quina manera podran circular per Barcelona.

La norma encara trigarà uns quants mesos a aplicar-se. L’objectiu és que almenys estigui enllestida l’estiu que ve. Això es deu d’una banda a les dificultat­s tècniques. El sector avança a gran velocitat. A més, no hi ha gaire normes semblants en altres ciutats. Els patinets van agafar les administra­cions a contrapeu. I la nova norma entrarà en vigor gràcies a una modificaci­ó de l’ordenança de circulació que ha de ser aprovada en el ple. El govern de Colau ja treballa amb les empreses del sector, i també amb la resta de grups polítics, per arribar al consens necessari. Les empreses del sector estan rebent la notícia amb recel perquè, si més no ahir, no sabien quan es posarà en marxa la mesura. Els operadors de segways recorden que aquests vehicles només es poden llogar en excursions programade­s, i que els problemes d’incivisme vénen del lloguer d’altres artefactes.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Segways ahir al passeig Marítim de la Barcelonet­a
ÀLEX GARCIA Segways ahir al passeig Marítim de la Barcelonet­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain