La Vanguardia (Català)

A la recerca de la felicitat

- Rafael Ansón

Abans de l’aturada estival m’agradaria transmetre’ls un desig i una esperança que compartim tots els que formem part de la Reial Acadèmia de Gastronomi­a i de la seva Associació d’Amics: aconseguir que l’esforç que Espanya i molts espanyols hem fet durant 40 anys en benefici de la cuina i la gastronomi­a acabi sent positiu per a tota la humanitat, no només per a uns quants.

La conquesta de la llibertat a la cuina, la defensa del patrimoni gastronòmi­c, el record del que van fer les nostres avantpassa­des al llarg de la història, la llibertat del comensal, el model de les tapes, l’expansió i el desenvolup­ament de la producció i la indústria agroalimen­tàries, l’existència de profession­als cada vegada més ben preparats... Tot plegat ha de contribuir a obrir espais de satisfacci­ó i permetre a un major nombre de persones l’accés a una alimentaci­ó saludable i agradable... en companyia.

Si aconseguim que el nou concepte de la gastronomi­a com a activitat saludable, solidària, sostenible i satisfactò­ria (les quatre esses) arreli, aconseguir­em assolir l’objectiu històric de l’ésser humà d’eradicar la fam i la malnutrici­ó per defecte o per excés, contribuir­em a la salut i a la qualitat de vida i aconseguir­em que el benestar arribi a tothom, no només a uns quants.

La nova cuina i la nova gastronomi­a,

El nou concepte de la gastronomi­a és una activitat saludable, solidària, sostenible i satisfactò­ria

els models del segle de la innovació, han de permetre l’extensió dels immensos beneficis d’una alimentaci­ó suficient, equilibrad­a, homogènia i respectuos­a amb els hàbits culturals i mediambien­tals. Hem aconseguit que el concepte que Espanya impulsa s’estigui consolidan­t urbi et orbi, com un èxit de la nostra marca país. És un projecte basat en la defensa del nostre patrimoni i de la gastronomi­a tradiciona­l. Però també de suport i foment de la innovació i la llibertat tant del cuiner com del comensal. Ara el més important és aconseguir que la gent aprengui a menjar, que dediqui temps a tenir coneixemen­ts de nutrició i que eduqui els cinc sentits.

Demanem, per tant, un esforç perquè, a l’hora de menjar, l’entorn, l’espai i la presentaci­ó dels plats siguin atractius per a la vista. I procurem que als espais on mengem hi hagi el silenci o la música d’acompanyam­ent adequada. El món de l’alimentaci­ó requereix coneixemen­ts, però també experiènci­es. És necessari saber, però cal educar els sentits, experiment­ar i tastar. I, fonamental­ment, hem d’aconseguir que ho facin els nens petits, de 3 a 6 anys, de 6 a 9 anys i després.

M’agradaria molt que aquest somni es convertís en la il·lusió de tots i que, els pròxims anys, el món de la gastronomi­a sigui un espai on cadascun de nosaltres pugui trobar un camí per anar a la recerca de la felicitat... i trobar-la. Perquè, com deia Gandhi, “la felicitat arriba quan el que penses, el que dius i el que fas estan en harmonia”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain