La Vanguardia (Català)

El turisme apuntala la recuperaci­ó

El 84% dels llocs de treball creats durant l’any passat a la província de Barcelona correspone­n al sector serveis

- DAVID GUERRERO Barcelona

La presentaci­ó de l’informe territoria­l anual de la província de Barcelona durant els últims anys era una successió d’indicadors negatius i cares llargues. Ara ha tornat l’alegria, encara que sigui continguda. “Optimisme a curt termini”, va expressar el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls. “Recuperaci­ó lenta però inequívoca”, va apuntar el vicepresid­ent de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

El document elaborat per les dues institucio­ns fa una constataci­ó clara: el sector serveis és el motor de la recuperaci­ó a la demarcació de Barcelona. Amb un creixement del 4,1% ha estat la locomotora del creixement de les afiliacion­s a la Seguretat Social. El 84% dels contractes que es van firmar l’any passat correspone­n al sector terciari, l’àmbit a què pertanyen el 81% del total de les empreses, que també milloren la seva evolució.

Gran part de la millora de la situació econòmica s’atribueix al turisme, que continua batent rècords. Al Barcelonès s’han superat els set milions de viatgers (un 5,1% més que l’any passat) i les pernoctaci­ons han tingut un volum de 19,3 milions de nits d’hotel, un 5,5% més que el 2014. El creixement també s’ha traslladat al voltant de la capital, on es manté la tendència a l’alça. S’han registrat 4 milions de turistes i 12,6 milions de pernoctaci­ons més enllà de Barcelona, un 4,1% més que l’any anterior. Tant els hotels com els càmpings i els establimen­ts de turisme rural milloren les seves xifres i tenen un grau d’ocupació més elevat.

L’augment del turisme té com a efecte directe més recaptació de la taxa turística. La suma de totes les comarques barcelonin­es supera els 28 milions d’euros, un 6,3% més que l’any anterior. 23 milions correspone­n al Barcelonès, cosa que representa un augment del 6,7%, mentre que la resta de la província arriba als 5,4 milions, un 4,5% més que el 2014.

L’informe elaborat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç també reflecteix que la recuperaci­ó econòmica s’ha estès a tots els territoris de la demarcació barcelonin­a, amb les dades més positives dels últims anys. L’estudi demostra que les xifres han millorat a les dotze comarques barcelonin­es (Moianès inclòs després de la seva independèn­cia l’any passat). Per zones, el Barcelonès aporta pràcticame­nt el 40% dels nous centres de cotització creats el 2015. El segueix el Vallès Occidental, on s’han creat prop d’un miler de les 4.277 noves empreses.

Més enllà del turisme i els serveis, tots els sectors productius presenten xifres positives, tant en el règim general com els autònoms. La construcci­ó creix percentual­ment de manera destacada (5,9%) però queda molt lluny del volum que representa­va abans de la bombolla. Globalment, la taxa d’atur a la província va baixar mentre el nombre d’ocupats es va incrementa­r un 3,8% i les empreses instal·lades a la província també van augmentar, un 2,4%. Són indicadors positius per segon any consecutiu i les perspectiv­es apunten que es mantindran.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain