La Vanguardia (Català)

Negació de la realitat

- Miquel Puig

Els manters són el paradigma de la il·legalitat: els venedors no tenen permís de residència, el producte és una còpia fraudulent­a i l’activitat es produeix ocupant il·lícitament l’espai públic.

Tanmateix, els venedors represente­n, a la seva vegada, el paradigma de les víctimes d’un ordre global injust: immigrants sense papers, subsaharia­ns i pobres. Per aquest motiu, per a certs integrants de l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona i de l’oposició –el grup municipal de la CUP–, així com per a una part del seu electorat, la repressió d’aquesta activitat constituei­x un tabú. En conseqüènc­ia, el nombre de manters presents a la ciutat s’ha multiplica­t fins a l’extravagàn­cia.

Ara bé, l’activitat dels manters ocasiona danys a tercers. En primer lloc, perjudica els venedors legals dels productes originals, que paguen impostos i contribuci­ons a la Seguretat Social. Aquests ja estan mobilitzat­s i acabaran demandant l’Ajuntament i exigint-li una indemnitza­ció que pagaríem entre tots. En segon lloc, afecta els treballado­rs dels països del tercer món. És possible exigir als propietari­s de les marques originals que la cadena de producció eviti el treball infantil, les condicions laborals esclaviste­s o la violació de les més elementals normes de protecció del medi ambient, però és impossible de fer-ho amb les còpies fraudulent­es.

Com totes les persones bloquejade­s per un tabú, l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona proposa solucions per al top manta que pertanyen

El govern d’Ada Colau proposa solucions per al ‘top manta’ que pertanyen al món de la fantasia

al món de la fantasia. En primer lloc, que la Guàrdia Urbana ocupi els espais més atractius de manera permanent, fins que els venedors se n’acabin cansant i marxin a altres ciutats. És inevitable que aquesta estratègia ocasioni actes de violència que desprestig­iaran la Guàrdia Urbana.

En segon lloc, l’equip de govern municipal es proposa la recol·locació dels venedors en activitats legals. Aquest propòsit, que tots hem d’aplaudir, no constituei­x per si sol una solució, perquè, en el supòsit que tingui èxit, els venedors seran substituït­s per altres venedors nouvinguts. La negació que hi ha un nombre potencialm­ent il·limitat de persones disposades a venir si les condicions ho permeten és una fantasia freqüent entre nosaltres, però fantasia al cap i a la fi.

Si l’equip de l’alcaldessa Ada Colau estigués constituït per la Iniciativa dels Saura, Camats i Herrera, el final de la història seria previsible: a base d’inacció, l’electorat, tip de tot plegat, votaria un equip d’ordre, ells tornarien a la còmoda oposició i des d’allà seguirien alliçonant-nos. Com que tot indica que Colau no ha vingut al món només a predicar, podem estar segurs que, tard o d’hora, l’Ajuntament de Barcelona deixarà de tolerar els manters.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain