La Vanguardia (Català)

Monte dei Paschi trontolla i porta de nou la inquietud als mercats

Les borses i la lliura cauen amb força i els bons, el dòlar, el ien i l’or es disparen

- LALO AGUSTINA Barcelona

La banca italiana va portar de nou ahir el nerviosism­e als mercats, especialme­nt al sector financer, que va penalitzar els actius considerat­s de risc i va disparar el preu dels valors refugi. L’Ibex va caure un 2,3% en la sessió, una mica més que les principals borses europees, arrossegat pel pes més gran de la banca en el selectiu espanyol. Les incerteses al voltant de les conseqüènc­ies del Brexit creixen i ahir van provocar que la lliura retrocedís fins a tancar en el seu canvi mínim contra el dòlar en 31 anys. L’euro va perdre els 1,11 dòlars.

Els diners fugen cap a algunes divises –entre les quals sempre hi ha el dòlar– i els bons sobirans. Malgrat la política monetària ultraexpan­siva, el Japó és incapaç d’aturar l’apreciació del ien. També l’or està en màxims de dos anys i mig, per sobre dels 1.350 dòlars l’unça. I el mateix passa amb els bons, que continuen amb el seu particular ral·li en una absurda i interminab­le bombolla especulati­va que no fa sinó augmentar el seu preu i enfonsar-ne la rendibilit­at. Especialme­nt la dels més segurs: el bund –bo alemany a deu anys– frega un retorn del -0,2%, encara que això no és res comparat amb el deute suís, que ja està en negatiu en tots els seus terminis (inclòs el dels 30 anys). Els treasuries –bons del Tresor dels Estats Units– van tocar ahir un altre mínim: 1,37%.

Itàlia i els seus bancs no tenen la culpa d’aquesta deriva, però ahir van actuar com un catalitzad­or de les preocupaci­ons dels inversors. No n’hi ha per a menys. En una nova jornada negra, el toscà Monte dei Paschi, el banc més antic del món, va perdre la barbaritat d’un 20% del seu valor, inferior ja als 800 milions d’euros. Des del dia del referèndum del Brexit ha caigut un 50%, encara que la massacre arriba al 78% en el conjunt del 2016. Totalment insostenib­le.

Ningú no sap amb certesa com serà el seu rescat –la seva capitalitz­ació de mercat és només un 8% del seu valor comptable–, però el que és segur és que els accioniste­s i els bonistes ho tenen francament malament. Les asseguranc­es contra risc d’impagament s’han disparat i la probabilit­at de fallida arriba al 63%. “Si Itàlia vol patrocinar una injecció de capital, llavors la primera pregunta per al creditor és: utilitzara­n les normes del bail-in (autorescat)?”, es preguntava ahir Alexander Pleak, estrateg en cap del Bayerische

La caiguda del banc italià aquest any frega el 80% i l’entitat val en borsa només el 8% del seu valor comptable

Landesbank a Munic en declaracio­ns a Bloomberg. La resposta, d’acord amb la normativa comunitàri­a que limita els ajuts públics per atemptar contra la competènci­a, és que sí, però encara es desconeix en quina mesura.

I la banca europea –ja molt fastigueja­da per la recuperaci­ó feble, els tipus plans i la competènci­a de les fintech, entre altres factors adversos– està atenta al desenllaç. A tres setmanes que es publiquin els resultats de les proves de solvència del sector, tots saben que la manera de resoldre la crisi bancària italiana serà clau per al sector.

 ?? GIUSEPPE CACACE / AFP ?? El llegendari Monte dei Paschi, fundat el 1472, viu els seus dies més negres
GIUSEPPE CACACE / AFP El llegendari Monte dei Paschi, fundat el 1472, viu els seus dies més negres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain