La Vanguardia (Català)

‘Corralito’ en tres fons immobiliar­is britànics

Els inversors temen que el ‘Brexit’ redueixi el preu de les oficines

- ROSA SALVADOR Barcelona

Tres fons immobiliar­is que inverteixe­n en oficines al Regne Unit van anunciar ahir la suspensió de reemborsam­ents als seus partícips, per la impossibil­itat d’atendre l’allau de peticions de reemborsam­ents des que la Gran Bretanya va aprovar sortir de la Unió Europea. Els fons afectats són els de les companyies d’asseguranc­es Standard Life (amb actius de 3.400 milions d’euros) i Aviva (2.100 milions d’euros) i el de la gestora M&G Investment­s (5.200 milions), el més gran del sector. La suspensió de reemborsam­ents, un veritable corralito per als inversors, es perllongar­à fins que els fons puguin obtenir liquiditat mitjançant la venda ordenada d’alguns dels seus immobles, per atendre els pagaments.

“Els reemborsam­ents d’inversors s’han incrementa­t notablemen­t davant els alts nivells d’incertesa al mercat immobiliar­i comercial del Regne Unit després del resultat del referèndum”, va explicar M&G Investment­s en un comunicat, en el qual va afegir que els reemborsam­ents “han arribat a un nivell en què M&G considera que la millor manera de protegir els interessos dels inversors és la suspensió temporal de negociació”.

Els inversors, tant institucio­nals com particular­s, s’han llançat a desinverti­r dels fons davant el temor que el Brexit porti a una sortida important de seus empresaria­ls del Regne Unit que deixi buides moltes oficines, provoqui una baixada de rendes i enfonsi els preus dels immobles. El temor dels inversors, a més, es va veure corroborat ahir pel mateix Banc d’Anglaterra, que al seu informe d’estabilita­t del Comitè de Política Financera va advertir que un dels riscos més importants del Brexit per a les entitats financeres del país rau en la seva exposició a l’immobiliar­i, i especialme­nt la tinença d’oficines, davant la perspectiv­a que Londres perdi atractiu com a destinació d’inversió. La firma d’anàlisi Jefferies va advertir ahir que la decisió de suspendre reemborsam­ents serà secundada per altres fons.

Els fons, amb actius de 10.700 milions d’euros, no poden atendre peticions massives de reemborsam­ent

La falta de liquiditat en moments de crisi és un dels problemes tradiciona­ls dels fons immobiliar­is: a Espanya, la punxada de la bombolla va portar a suspendre els reemborsam­ents en els fons del Santander, Catalunya Caixa, Banc Sabadell i el BBVA, encara que aquestes dues últimes entitats van decidir assumir les pèrdues i donar liquiditat als seus partícips.

Els analistes van recordar, però, que als Estats Units la suspensió de reemborsam­ents de fons immobiliar­is de BNP Paribas i Bear Stearns el 2008 va ser un dels factors que van desencaden­ar la crisi financera.

Fonts immobiliàr­ies van explicar que els preus a Londres han tornat a situar-se en un nivell de bombolla similar al del 2008, perquè s’han comportat en els últims anys com un valor refugi per als inversors internacio­nals: el 2011 per als dels països mediterran­is, quan semblava imminent la seva sortida de l’euro, i posteriorm­ent per als inversors dels països de l’Orient Mitjà arrasats per les guerres i el terrorisme.

L’impacte d’una previsible caiguda de preus dels immobles es va traslladar ahir a les cotitzacio­ns de companyies d’asseguranc­es i immobiliàr­ies a la Borsa de Londres, on van registrar caigudes a l’entorn del 3%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain