La Vanguardia (Català)

Indukern ven la seva filial russa i compra una firma a Colòmbia

El grup reenfoca els seus negocis cap a productes de més valor afegit

- ROSA SALVADOR Barcelona

El grup Indukern, controlat per la família Díaz-Varela, va anunciar ahir que ha venut la filial russa al seu soci local, que ara serà la seva comerciali­tzadora, i ha comprat una empresa a Colòmbia i ha arribat al 100% del capital de la seva participad­a a Turquia. El grup, va explicar el seu vicepresid­ent executiu, Raúl DíazVarela, “està reorientan­t-se, deixant els negocis que considera no estratègic­s, i es reenfoca cap a productes de més valor afegit”. Dins d’aquest procés, va explicar que el 2014 va vendre la seva filial del Brasil al seu soci local i han comprat en canvi Laverlam, una firma veterinàri­a colombiana especialit­zada en vacunes i productes biològics. L’executiu no va voler quantifica­r l’import d’aquestes transaccio­ns.

Díaz-Varela va explicar que aquesta estratègia ja ha començat a donar els seus fruits el 2015, exercici en el qual l’empresa va incrementa­r un 9% les seves vendes, fins als 755 milions (malgrat la venda de la seva filial del Brasil, que va reduir la facturació de la seva divisió veterinàri­a gairebé 25 milions d’euros), mentre que el seu benefici operatiu o ebitda va créixer un 20%, i va assolir els 60 milions d’euros.

El grup, va explicar Díaz-Varela, és present en 80 països i realitza ja el 55% de les seves vendes a l’exterior. A Espanya, que li aporta el 45% del negoci (338,4 milions), la facturació va créixer un 21%. El grup, que a l’abric de la recuperaci­ó econòmica ha superat tres anys d’estancamen­t, dóna ocupació ara a 1.737 persones, 130 més que fa un any, 1.176 de les quals són empleats dels seus centres espanyols.

El canvi d’estratègia del grup, va explicar l’executiu, ha marcat també les seves decisions inversores, que l’any passat van assolir els 20 milions d’euros. D’aquests, la meitat correspon a R+D: la seva divisió farmacèuti­ca, Kern Pharma, va invertir 8 milions; Calier, la filial veterinàri­a, 1 milió, mentre la divisió química, Induker ha obert un nou centre d’R+D al Prat amb una inversió d’un milió d’euros. La resta de la inversió, va explicar, correspon a operacions corporativ­es i a la millora de les instal·lacions, amb especial intensitat a Lleó, on el grup invertirà 20 milions en tres anys a construir una gran fàbrica de productes veterinari­s.

Grupo Indukern va néixer com un grup químic als anys 60 i aquesta divisió, que opera sota la marca Indukern, li aporta encara ara la major part del negoci, 503 milions d’euros, dels quals el 64% són exportacio­ns. La divisió de farmàcia, en què opera amb la marca Kern Pharma, s’ha convertit en la segona divisió més important amb 207 milions d’euros de vendes (un 21% més que el 2014), gràcies al llançament de nous genèrics i de biosimilar­s.

La nova estratègia ha permès elevar un 20% el resultat operatiu i augmentar les vendes un 9%

 ?? JORDI ROVIRALTA / ARXIU ?? El vicepresid­ent executiu d’Indukern, Raúl Díaz-Varela, va presentar els resultats del grup
JORDI ROVIRALTA / ARXIU El vicepresid­ent executiu d’Indukern, Raúl Díaz-Varela, va presentar els resultats del grup

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain