La Vanguardia (Català)

Aquesta imatge no es repetirà.

El dia que Obama entra en campanya, la policia decideix no acusar pels e-mails

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

L’Ajuntament de Barcelona prohibirà d’aquí pocs dies i durant tot l’estiu la circulació pel front marítim de patinets elèctrics i segways, com els de la foto, al passeig Joan de Borbó.

Molt oportuname­nt, dues hores abans que el president Barack Obama i la candidata demòcrata Hillary Clinton pugessin a l’Air Force One que els traslladar­ia a Charlotte (Carolina del Nord), per participar en el primer acte conjunt de campanya, l’FBI va anunciar que recomanarà al Departamen­t de Justícia que no presenti càrrecs penals contra la candidata demòcrata per l’escàndol dels e-mails, l’afer que ha perseguit l’ex-secretària d’Estat durant més d’un any, que li ha causat el desgast polític més important i que amenaçava seriosamen­t la seva campanya per a la presidènci­a dels EUA.

Segur que Clinton i el seu equip van respirar alleujats, perquè fer campanya amb aquella pedra a la sabata estava resultant insuportab­le. Així i tot, el que ha fet l’FBI ha estat perdonar la vida a la candidata. Després d’un any d’investigac­ions, la policia ha conclòs que pel fet d’haver utilitzat el seu servidor privat de correu electrònic per a la correspond­ència oficial, Clinton no mereix anar a judici, però com a secretària d’Estat va actuar de manera molt irresponsa­ble. “Encara que no s’han trobat proves clares que la secretària Clinton o els seus col·legues tinguessin intenció de violar les lleis que regeixen l’ús d’informació classifica­da, sí que tenim proves que van ser molt descurats en el maneig d’informació molt sensible, altament classifica­da,” va assenyalar James Comey, director de l’FBI.

Les dades de la investigac­ió són tremendes. Del grup de 30.000 correus electrònic­s (que Clinton va haver de tornar al Departamen­t d’Estat) n’hi havia 110 que contenien informació classifica­da en el moment en què van ser enviats o rebuts.

“Tenim proves que van ser molt descurats amb informació sensible”

L’informe policial desactiva en part la principal amenaça de la campanya demòcrata

Dos mil correus més contenien també informació confidenci­al, encara que no van ser classifica­ts en el moment de la tramesa, però, a més, l’FBI n’ha recuperat 2.000 que Clinton no havia tornat al·legant que es tracta de correspond­ència personal, i entre aquests n’han trobat tres que van ser classifica­ts en el moment en què van ser enviats o rebut, un en el nivell secret i dos del nivell confidenci­al.

Amb tot, la investigac­ió de l’FBI no ha detectat cap “prova directa que el domini de correu electrònic personal de la secretària Clinton, en les diverses configurac­ions des de l’any 2009, fos piratejat amb èxit”.

No obstant això, el director de l’FBI va anar a totes en la reprimenda a l’ex-secretària d’Estat. Políticame­nt, l’estirada d’orelles va ser espaterran­t, però era una manera de carregar-se de raons abans de concloure: “Encara que el Departamen­t de Justícia pren les decisions finals sobre qüestions com aquesta, la nostra opinió és que no seria apropiat presentar càrrecs en aquest cas”.

Prou perquè Obama i Clinton anessin a Carolina del Nord amb aires de festa. El culebrot no ha acabat del tot, per descomptat. Els republican­s ja s’encarregav­en ahir de remoure la porqueria i deslegitim­ar la investigac­ió, però l’afer queda força desactivat. Les possibilit­ats que els fiscals contradigu­in l’FBI semblen escasses, encara que la fiscal general, Loretta Lynch, es va comprometr­e a assumir les conclusion­s dels fiscals de carrera, després que l’agafessin en una reunió amb Bill Clinton, la setmana passada, que òbviament

LA REPRIMENDA POLÍTICA

LA REPERCUSSI­Ó

els republican­s van denunciar com una prova del companyona­tge entre el Govern federal i la candidata demòcrata per la convergènc­ia d’interessos electorals comuns. Per no alimentar les teories conspirado­res, la Casa Blanca va evitar fer comentaris sobre la decisió de l’FBI. Però, al cap i a la fi, si Hillary Clinton es juga la presidènci­a, Obama es juga en les eleccions de novembre la perdurabil­itat del seu llegat com a president. No hi ha cap dubte que una victòria republican­a engegaria a rodar totes les conquestes demòcrates dels últims anys, des de la reforma sanitària fins a les polítiques ambientali­stes contra el canvi climàtic compromese­s en l’acord de París, passant per tractats internacio­nals tan transcende­nts com l’acord nuclear amb l’Iran.

Per a Clinton és fonamental el suport del president Obama, l’antic rival en les presidenci­als del 2008, que té una aprovació majoritàri­a a la seva gestió –el 51%–, una dada moderadame­nt positiva tractant-se de l’últim semestre del mandat. Obama té un índex de popularita­t molt supeta: rior a la candidata i el seu concurs contribuir­à sens dubte a mobilitzar, per descomptat la comunitat afroameric­ana, però també les bases demòcrates, que no estan demostrant un gran entusiasme amb la candidata i que en les primàries han optat per donar suport a l’esquerrà Bernie Sanders.

L’elecció de Carolina del Nord per al desembarca­ment d’Obama a la campanya no és fútil. Es tracta d’un dels estats clau en l’elecció de l’actual president el 2008, quan va arrabassar als republican­s quinze vots electorals, que posteriorm­ent el 2012 van tornar a la cleda conservado­ra amb Mitt Romney com a candidat. Encara que Hillary Clinton continua dominant les enquestes, la batalla amb Donald Trump es presenta duríssima. Els últims sondejos situen la candidata demòcrata amb un avantatge màxim de sis punts, però amb perspectiv­es menys optimistes en estats clau com Ohio i Virgínia, Florida i la mateixa Carolina del Nord.

En mànigues de camisa, arremangat, el president Obama va irrompre en la campanya presidenci­al amb el missatge que més falta li fa la candidata demòcra- “Avui estic aquí perquè crec en Hillary”. El president va anar directe al gra, a combatre el principal taló d’Aquil·les de Clinton, que segons els sondejos és la seva dificultat a inspirar confiança. “Dono suport a Hillary Clinton perquè és la candidata, home o dona, més preparada i qualificad­a que hi ha hagut mai per asseure’s al despatx Oval, aquesta és la veritat”. Un altre missatge per contrarest­ar el mantra de la campanya de Donald Trump, que la presenta com la candidata més corrupta de la història.

I com que el dia va donar per recordar la gestió de Hillary Clinton com a secretària d’Estat, Obama va proclamar: “Tenia una gran fe que faria una bona feina, i va ser així.”

Però a més de defensar la candidata, Obama va situar la confrontac­ió en el terreny ideològic desplaçant a l’esquerra el missatge de la candidata. “La vostra preocupaci­ó és la de les famílies treballado­res, és igual que sigueu blancs o negres o hispans, sou treballado­rs que us enfronteu a una elecció entre dues visions contraposa­des, els que es preocupen per vosaltres i els que no”. I arribat a aquest punt va presentar Hillary Clinton com una persona “apassionad­a”, que no es mostra mai indiferent “quan veu una injustícia, una desigualta­t o a algú que pateix”.

Obama va recordar que durant vuit anys els republican­s al Congrés han bloquejat reformes que pretenien portar el progrés a les famílies i, pensant segurament en el seu llegat, va advertir que en ocasions com en l’actual “està en joc molt més que la presidènci­a”. I va acabar proclamant: “Estic preparat per lliurar-li el bastó de comandamen­t”.

EL PRESIDENT “Avui sóc aquí a Carolina del Nord perquè crec en Hillary”

UN MOMENT CLAU

“De vegades, en una elecció ens juguem alguna cosa més que la presidènci­a”

 ?? BRIAN SNYDER / REUTERS ?? El president Barack Obama aplaudint la candidata demòcrata, Hillary Clinton, ahir a Charlotte, a l’estat de Carolina del Nord
BRIAN SNYDER / REUTERS El president Barack Obama aplaudint la candidata demòcrata, Hillary Clinton, ahir a Charlotte, a l’estat de Carolina del Nord
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ANDREW HARRER / BLOOMBERG ?? Un agent dels serveis secrets col·loca l’ensenya del president dels Estats Units al pòdium en què van parlar Clinton i Obama
ANDREW HARRER / BLOOMBERG Un agent dels serveis secrets col·loca l’ensenya del president dels Estats Units al pòdium en què van parlar Clinton i Obama

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain