La Vanguardia (Català)

Ordre judicial per tornar l’art de Sixena

Santi Vila clama contra la sentència que obliga a traslladar les pintures a Osca

- TERESA SESÉ Barcelona

El conflicte que enfronta Catalunya i Aragó per les pintures romàniques del monestir de Santa Maria de Sixena va experiment­ar ahir un important salt d’escala amb l’emissió de la sentència del jutjat núm. 2 d’Osca per la qual s’ordena la devolució de les obres que custodia el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) des que van ser rescatades del foc per l’arquitecte i historiado­r de l’art Josep Gudiol a començamen­ts de la Guerra Civil. El Govern de la Generalita­t està disposat a esgotar la via judicial i ja ha anunciat que recorrerà davant l’Audiència Provincial d’Osca, segons va explicar ahir el conseller de Cultura, Santi Vila, per qui tant o més que la raó judicial és important que el món sàpiga que “l’origen de la presència de les pintures al museu és una operació de salvament, basada en la bona intenció i en el compromís de conservaci­ó. Seria injust argumentar que les pintures van ser robades, espoliades o arrencades de manera furtiva o arbitrària”.

Vila va fer aquestes declaracio­ns durant una roda de premsa convocada amb caràcter d’urgència a la sala del MNAC on s’exhibeixen les pintures. L’acompanyav­en el director del museu, Pepe Serra, i el tinent d’alcalde d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni. La sentència, donada a conèixer al migdia, encara no l’havien estudiada en profundita­t els serveis jurídics, i per això van evitar centrar-se en els detalls, però amb la gravetat de les cares i la contundènc­ia de les opinions deixaven ben clar que el conflicte ha entrat en una nova fase. S’agreuja i cal claredat.

Segons la sentència de la jutgessa Silvia Ferreruela Royo, les pintures murals de Sixena, una obra mestra del segle XII, al MNAC hi estan “en precari”. Qüestiona, per tant, la legitimita­t del museu per considerar-les part dels seus fons i entén que són un bé immoble inseparabl­e del monument nacional del qual van ser arrencades. La resolució judicial posa en dubte fins i tot si l’ànim amb què Gudiol –que fins i tot va posar en risc la seva vida– va emprendre el rescat de les pintures era “purament lucratiu o de salvaguard­ar-les”. Afegeix que no hi ha notícia que les religioses de Sixena haguessin autoritzat l’extracció de les pintures quan van fugir del monestir, ni que la Direcció General de Belles Arts autoritzés l’operació. Així mateix, esgrimeix una carta de l’abril de 1961 del director general de Museus de Barcelona a la Direcció de Belles Arts en què admet que les pintures murals estaven en situació de “custòdia temporal” a l’espera de la restauraci­ó del monestir.

“Efectivame­nt, es tracta d’un dipòsit, no hi ha discussió sobre la seva propietat, i sempre ha constat així a les cartel·les que acompanyen les pintures”, va dir Pepe Serra, que es va mostrar d’acord que idealment els béns artístics restin al lloc on van ser creats, però les pintures de Sixena van viure un incendi, l’original ja no existeix, i el que es mostra al MNAC “és fruit d’una operació de rescat que conforma una nova realitat. I aquesta nova realitat, per gaudir-ne tots els ciutadans, és on ha d’estar, al millor museu de pintura romànica del món, amb unes normes estrictes de

La jutgessa ordena la devolució de les pintures murals que custodia el MNAC

“El patrimoni és de tots, no ens podem deixar atrapar en un conflicte de banderes”

“Es pot discutir sobre la titularita­t, però és indiscutib­le el risc de traslladar-les”

conservaci­ó i que li ofereixen un escenari únic”. “Qui ha posat Sixena en el mapa de l’art és el MNAC”, va concloure. Sense aquella actuació avui possibleme­nt no en quedaria res. De fet, tot el que no es va salvar en aquella operació dirigida per Gudiol va acabar perdent-se.

L’ordre del jutjat d’Osca de tornar les pintures xoca, a més, amb molts informes pericials d’experts, que adverteixe­n que difícilmen­t suportarie­n un altre trasllat. La seva fragilitat és màxima. “Voler traslladar les pintures de Sixena, que ja es troben en un estat de degradació important, seria una temeritat, una imprudènci­a i un atemptat cultural en matèria de patrimoni”, en paraules de Santi Vila. Pel conseller, “es pot discutir sobre la titularita­t, però és indiscutib­le la inconveniè­ncia de traslladar-les”. “És un risc que no ens podem permetre”, perquè “si les traslladés­sim podríem quedar-nos amb les pintures als dits, per molt que ho féssim amb la màxima cautela i precisió”. “El patrimoni és de tots i no ens podem deixar atrapar en un conflicte de banderes”, va cla- mar. Una opinió que comparteix també Pepe Serra, mentre afegeix un altre element per a la reflexió: “Tot es pot plantejar. Algú pot pretendre traslladar la piràmide de Keops a Europa. Es pot fer? Possibleme­nt sí a canvi de destrossar-la. El que ens hem de preguntar és el sentit que té i quin seria el benefici”.

Mentre des de Catalunya la sentència era acollida amb lògica intranquil·litat, a Vilanova de Sixena l’advocat de l’Ajuntament, Jorge F. Español, assegurava que “avui és un dels dies més importants i feliços per al patrimoni històric espanyol”, i anunciava que en el cas previsible que el MNAC i la Generalita­t recorregue­ssin la sentència davant l’Audiència Provincial d’Osca, “immediatam­ent tant aquest Ajuntament com el Govern d’Aragó en presentare­m la sol·licitud d’execució provisiona­l”.

Es tornaria a repetir, llavors, la mateixa situació que hi va haver a propòsit de l’altre litigi de Sixena: les 97 obres que va comprar la Generalita­t i que custodien el MNAC i el Museu de Lleida. Un altre jutjat d’Osca ha ordenat tornar-les de manera cautelar fins que hi hagi una sentència en ferm. La data límit de lliurament és el 25 de juliol. Vila va dir ahir que la voluntat del Govern és acatar la decisió de la justícia, però que la devolució ha d’estar ajustada a la legislació catalana, que determina que primer ha de ser portada a la Junta de Museus en una reunió prevista per al dia 13 i posteriorm­ent serà el Departamen­t d’Economia qui descatalog­arà uns béns que són patrimoni públic.

PROCÉS JUDICIAL L’Ajuntament de Sixena sol·licitarà l’execució provisiona­l en cas de recurs

LES ALTRES 97 OBRES EN LITIGI

La Generalita­t no es nega a tornar les peces, però no ho farà abans del dia 25

 ??  ?? Front comú. Després de saber la sentència, el conseller Santi Vila va convocar ahir una roda de premsaalas­ala on s’exhibeixen les pintures murals de Sixena. L’acompanyav­a el tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Jaume Collboni
Front comú. Després de saber la sentència, el conseller Santi Vila va convocar ahir una roda de premsaalas­ala on s’exhibeixen les pintures murals de Sixena. L’acompanyav­a el tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Jaume Collboni
 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ ??
XAVIER GÓMEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain