La Vanguardia (Català)

Viktor Orbán

PRIMER MINISTRE D’HONGRIA

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

Una Unió Europea que encara no s’ha recuperat de la ressaca del Brexit va rebre ahir un nou desafiamen­t, aquesta vegada de l’hongarès Orbán, en forma de referèndum sobre la política europea de refugiats. Serà el 2 d’octubre.

Ja se sabia que probableme­nt a la tardor hi hauria un referèndum hongarès sobre distribuci­ó europea de refugiats, però l’anunci oficial ahir de la data, el proper 2 d’octubre, va adquirir ressonànci­a especial en una UE encara en estat de xoc després del referèndum britànic en el qual la població va optar pel Brexit. Encara que no tan irreversib­le en el resultat, la consulta hongaresa –àmpliament invocada en els últims mesos pel primer ministre, el dretà Viktor Orbán– serà el primer referèndum de desafiamen­t a la UE rere el britànic, i qui sap si després en vindran d’altres. El president de la República Txeca, Milos Zeman, va deixar caure la setmana passada que, encara que ell dóna suport a la permanènci­a en la UE i l’OTAN, faria “tots els possibles” perquè els txecs poguessin expressar-se sobre això.

La pregunta que serà plantejada a la ciutadania magiar és la següent: “Voleu que la Unió Europea disposi una reubicació obligatòri­a de ciutadans no hongaresos a Hongria sense l’aprovació del Parlament?” Formulada en aquests termes, i escortada per la campanya del no que fa temps que desplega el Govern, cal predir quin serà el resultat. Data i pregunta van ser anunciades ahir en un comunicat pel cap de l’Estat, János Áder, membre de Fidesz, el partit d’Orbán. Perquè el referèndum sigui vàlid, es necessita una participac­ió del 50%.

Fa temps que el Govern hongarès crida la població a votar que no, invocant sovint “el risc de terroriste­s” entre els refugiats, i col·locant cartells en els quals situa els votants a “enviar un missatge a Brussel·les”, informa Afp des de Budapest. L’oposició socialista magiar el va acusar ahir de “voler treure Hongria de la Unió Europea” amb un referèndum que “utilitza les més desvergony­ides mentides”.

El primer ministre Orbán –que esgrimeix un virulent discurs polític contra refugiats i immigrants– havia anunciat fa mesos aquest referèndum contra les quotes de 160.000 sol·licitants d’asil als estats membres, acordades el setembre passat. A finals d’aquell estiu del 2015, s’havia produït l’embús de milers de refugiats a l’estació de Budapest que, procedents majoritàri­ament de Síria, l’Iraq i l’Afganistan, havien arribat a Hongria després de recórrer la ruta dels Balcans –ara tancada– per intentar arribar a Alemanya.

Va ser llavors quan la cancellera germànica, Angela Merkel, va obrir les fronteres. Viktor Orbán va procedir al seu torn a segellar les fronteres hongareses amb tanques i legislació més restrictiv­a. L’Hongria d’Orbán estima que les quotes vulneren la seva sobirania, i al costat de la veïna Eslovàquia ho ha denunciat davant el Tribunal de Justícia de la UE. En realitat, l’aplicació d’aquelles quotes fins ara ha deixat molt a desitjar. Fins l’1 de juliol, només 2.783 d’aquells 160.000 peticionar­is d’asil havien estat redistribu­ïts en només 19 països de la UE i a Suïssa, segons dades de la Comissió Europea. A Hongria li correspond­ria acollir 1.294 refugiats, a la qual cosa es nega en rodó, com altres països de l’Est. Merkel va relativitz­ar l’assumpte. “Coneixíem la determinac­ió del Govern hongarès per la consulta; l’únic nou és que ara sabem la data”, va dir en roda de premsa amb el president argentí, Mauricio Macri, de visita a Berlín.

En plena ressaca del ‘Brexit’, el Govern dretà magiar crida a “enviar un missatge a Brussel·les”

 ??  ??
 ?? BERNADETTE SZABO / REUTERS ?? Policies hongaresos detenint una família siriana que acabava de travessar la frontera des de Sèrbia, l’agost del 2015
BERNADETTE SZABO / REUTERS Policies hongaresos detenint una família siriana que acabava de travessar la frontera des de Sèrbia, l’agost del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain