La Vanguardia (Català)

Marta Serra

ARQUITECTA

- PEDRO VALLÍN Madrid

Junt amb Elena Albareda i Jordi Calbetó, Marta Serra és l’autora del projecte de recuperaci­ó de les hortes termals a Caldes de Montbui que ha guanyat el novè premi Europeu d’Espai Públic Urbà, que atorga el CCCB.

La seu principal de la Casa Àsia es quedarà a Barcelona malgrat la sentència que dicta el desnonamen­t del pavelló que ocupa a l’antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau, segons van confirmar ahir fonts del Ministeri d’Exteriors a aquest diari.

Aquesta és la decisió del Govern central a mig termini, al marge de les mesures que calgui adoptar de manera imminent per l’eventualit­at d’haver d’abandonar la ubicació actual per la decisió judicial que, tot i que ha estat objecte de recurs, pot derivar en una ordre de desallotja­ment immediata.

El Govern central aplaudeix el compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb la situació del centre

En aquest sentit, des del Departamen­t d’Exteriors aplaudeixe­n el compromís i la lleialtat institucio­nal amb què s’està comportant en aquesta delicada situació l’Ajuntament de Barcelona –“tant l’anterior administra­ció, com l’actual”–, que hauria de servir per resoldre el problema d’impagament­s que va portar la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a denunciar la Casa Àsia.

L’impagament denunciat deriva de la nul·la aportació de la Generalita­t, i és conseqüènc­ia dels problemes pressupost­aris del Govern català. En el consorci Casa Àsia, en què estan integrats Ajuntament, Generalita­t i Ministeri d’Exteriors, correspon a les dues primeres administra­cions la provisió de seu, i a la tercera, proveir fons per a les despeses i la programaci­ó de les seves activitats en proporcion­s 20-20-60 per cent, respectiva­ment.

La paradoxa és que Generalita­t i Ajuntament, a més de ser membres del consorci Casa Àsia, també ho són de la Fundació Sant Pau –al costat de l’Arquebisba­t de Barcelona–, de manera que, en un estrany cas d’esquizofrè­nia administra­tiva, totes dues administra­cions públiques són demandants i demandades en aquest procedimen­t.

La necessitat de prorrogar els pressupost­os de la Generalita­t el 2015, sense una partida que cobrís els 124.000 euros del lloguer, es va repetir aquest, i encara que el 2015 es va destinar una aportació extraordin­ària de 90.000 euros a pal·liar aquesta situació, en els d’aquest any no s’ha inclòs la partida ni preveuen cap aportació. Atès que les responsabi­litats de les administra­cions són diferents, els fons aportats per Ajuntament i ministeri –milió i mig entre totes dues– no han servit per mitigar la situació de morositat en l’arrendamen­t del Pavelló de Sant Manuel que ocupa la Casa Àsia a l’antic hospital des del 2013 gràcies a un conveni que, a més, va expirar fa un any.

Val a dir també que al desembre la Generalita­t va assegurar al patronat del consorci que al llarg de l’exercici aportaria més de 300.000 euros per reparar el dèbit, però més de mig any després no ha tingut lloc aquesta aportació, i la negociació pressupost­ària dels socis del Govern de Carles Puigdemont no augura una ràpida solució a aquest deute.

En aquest sentit, el Ministeri d’Exteriors subratllav­a ahir que el consell rector de la Casa Àsia està “al corrent” de la situació, i també indicaven que l’Ajuntament de Barcelona sempre ha complert amb les seves responsabi­litats amb aquesta institució, que desenvolup­a la seva activitat cultural a Barcelona des de fa 15 anys.

Aquest és el motiu principal esgrimit des del Govern central per descartar que aquest compromís acabi amb el trasllat definitiu a Madrid, on ja opera una subseu: la voluntat de l’Ajuntament de conjurar-se amb Exteriors per trobar una sortida que permeti prosseguir amb l’activitat de la Casa Àsia, sigui a l’actual seu o en una altra ubicació.

En tot cas, la situació encara és més greu: la Casa Àsia arrossega un altre deute del lloguer de la seu anterior, que també ha donat origen a un procedimen­t judicial pendent de resolució.

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Interior del pavelló del recinte de l’hospital de Sant Pau que ocupa la Casa Àsia
ANA JIMÉNEZ Interior del pavelló del recinte de l’hospital de Sant Pau que ocupa la Casa Àsia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain