La Vanguardia (Català)

Sánchez manté el no a Rajoy malgrat les cessions

El líder del PP planteja obrir la Constituci­ó, la Lomce i la reforma laboral

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Optimista, però realista. Així va veure ahir a Mariano Rajoy el secretari general de Coalició Canària, José Miguel Barragán, el primer partit que va al palau de la Moncloa per iniciar unes negociacio­ns que permetin la formació de govern. Optimista, perquè el president del Govern en funcions creu que finalment es podrà formar govern i no se n’anirà a unes terceres eleccions.

Rajoy també és realista, i “fent números” com els que van fer ell i el secretari general de Coalició Canària –que va anar-hi acompanyat

Rajoy sembla resignar-se a governar en solitari però amb un acord per als pressupost­os

del president de les Canàries, Fernando Clavijo– sap que el seu somni de la gran coalició amb el PSOE és impossible, i es conformari­a a governar en minoria, gràcies a l’abstenció del PSOE, a qui li plantejarà aquesta possibilit­at.

El que Rajoy vol lligar és un acord, com va dir dilluns, que inclogui els pressupost­os per al 2016, amb el sostre de despesa a aprovar a l’agost, i el compromís de compliment del dèficit.

A canvi d’aquesta abstenció, Mariano Rajoy i el PP estarien disposats a cedir en demandes que són comunes en la majoria dels grups parlamenta­ris i que ahir mateix ja li va plantejar Coalició Canària, com alguns canvis en la Lomce i en la reforma laboral, tot i que el president en funcions no vol sentir a parlar de la derogació íntegra de les dues lleis.

“L’ he vist amb l’ànim de saber que hi ha coses que s’han de posar a sobre de la taula perquè d’altres s’abstinguin”, va dir Barragán. Coalició Canària pretén “si s’obre una reforma constituci­onal” que es garanteixi a la Carta Magna el règim fiscal especial canari per donar-li garantia de permanènci­a.

“Ell –va dir el secretari general de Coalició Canària amb referència a Rajoy– creu que és possible fer aquestes cessions, però no sé fins on arribarà amb altres interlocut­ors”. Implícitam­ent, per primera vegada, Rajoy va obrir la porta a una modificaci­ó de la Constituci­ó.

La primera reunió de Mariano Rajoy amb altres grups polítics li ha permès alimentar esperances sobre la possibilit­at de sortir investit. Coalició Canària va expressar la seva disposició a negociar l’agenda canària, que inclou el pla d’ocupació, ja aprovat però sense dotació pressupost­ària fins ara; l’activació de l’estatut de les Canàries, que ja és a les Corts, i la constituci­onalitzaci­ó del règim fiscal.

Aquestes mateixes condicions va plantejar Coalició Canària a Pedro Sánchez per a la seva investidur­a al desembre, i van ser admeses, motiu pel qual la diputada dels nacionalis­tes canaris, Ana Oramas, va votar a favor de la investidur­a del candidat socialista.

Ara Coalició Canària negociarà tots aquests afers amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en un grup de treball que es crearà amb aquesta finalitat. “Serà fàcil arribar a un acord”, va dir ahir en roda de premsa el secretari general, que es va trobar un Rajoy que sap el que vol i com ho vol.

Clavijo se’n va anar de la Moncloa amb el convencime­nt que Rajoy vol ser president, que no vol unes altres eleccions i que, per tant, quan el rei Felip VI el citi, en la ronda de consultes per proposar un candidat a la presidènci­a del Govern, assumirà la invitació i no la declinarà com va fer el desembre passat.

Tot amb un objectiu: que hi hagi un govern a finals de juliol o principis d’agost que permeti que a l’agost s’aprovi el sostre de despesa i al setembre es presentin els pressupost­os generals de l’Estat. En aquestes presses coincideix Coalició Canària, que adverteix que si no hi ha pressupost­os les comunitats autònomes, totes, no podran fer els seus pressupost­os perquè no sabran quants diners rebran de l’Estat, i això seria dolent per a tothom”.

“Algú ha de gestionar això, i això no ho pot negociar un govern en funcions”. Per això, segons el parer del número dos de Coalició Canària, del que es tracta ara és de “saber si som capaços de negociar i saber cedir”, i és una advertènci­a per a tots els partits, no només per al PP.

I per això assegura també que si algú creu que cal anar a unes terceres eleccions, a ell li sembla un disbarat. “Nosaltres treballare­m perquè hi hagi govern i perquè hi sigui com més aviat millor”. Si no és ara, a finals de juliol, en una segona investidur­a, que segurament no seria fins al setembre.

Rajoy és conscient, segons el secretari general de Coalició Canària, que de tota manera depèn del PSOE, encara que avui vegi el PNB i a ERC, i que haurà de reunir-se amb Pedro Sánchez en una cita que Mariano Rajoy ha deixat per a després del comitè federal, en el qual espera que no surti, com al desembre, una declaració formal que no negociarà res amb el PP, per tenir esperances de poder arribar a alguna fórmula que li permeti ser investit.

Així ho va plantejar també ahir el vicesecret­ari d’organitzac­ió del PP, Fernando Martínez Maillo: “Volem ser molt respectuos­os amb els temps i els òrgans interns del PSOE. Aquest dissabte hi ha una reunió important del PSOE i seran ells els que hauran de determinar les línies bàsiques de si hi ha un futur acord o no en forma de suport o en forma d’abstenció”, va dir, alhora que va demanar “de no caure en els mateixos errors en què van caure al desembre”.

Cospedal assumeix un paper destacat i serà qui negociarà amb Coalició Canària

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Mariano Rajoy va rebre a la Moncloa el president canari i el secretari general de Coalició Canària
EMILIA GUTIÉRREZ Mariano Rajoy va rebre a la Moncloa el president canari i el secretari general de Coalició Canària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain