La Vanguardia (Català)

Baralla de galls blancs

Cristiano i Bale s’enfronten avui i es juguen un bon tros de jerarquia al Madrid i al món del futbol

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Lió Enviat especial

No hi ha lloc per als dos patrons del Reial Madrid, els fitxatges més cars de la història –potser amb l’excepció de la intricada contractac­ió de Neymar–, en aquesta Eurocopa. Cristiano Ronaldo i Gareth Bale es juguen avui no només la permanènci­a en el torneig sinó també un bon tros de jerarquia al seu club i al futbol mundial. El gal·lès, que no ha discutit mai la suprema autoritat del portuguès a la casa blanca, ha traslladat a França una pugna d’individual­itats, un duel d’egos en què està resultant vencedor. Bale fa gols, lidera i expressa diversitat de registres amb l’equip revelació de la competició, el primer debutant que arriba a les semifinals d’ençà que ho va fer Suècia el 1992. Cristiano, en canvi, no ha sortit de la nebulosa d’ensopiment i mediocrita­t que envolta el joc de Portugal, cosa que no li ha passat mai a Madrid, on no hi ha discussió possible. A França a Bale li pregunten sobre les seves possibilit­ats de guanyar la Pilota d’Or, l’objecte més preuat del seu vanitós company i avui adversari.

Els bars i restaurant­s de Lió acaparaven ahir provisions extraordin­àries de cervesa per sadollar els assedegats seguidors gal·lesos. Potser diumenge hauran de fer el mateix a París, perquè Bale està inspirat i s’ha convertit en un bon maldecap per a Fernando Santos, el selecciona­dor lusità. L’estendard gal·lès reconeix que durant la seva estada a França no s’ha comunicat amb Cristiano, ni tan sols quan van saber que s’havien d’enfrontar. “Cristiano és un jugador fantàstic, però crec que ens hem de preocupar de nosaltres, no pas del rival”, va explicar Bale en un discurs centrat a destacar la importànci­a del col·lectiu respecte a les individual­itats. Conté un missatge encriptat? “Nosaltres el que hem de fer és continuar de la mateixa manera. Aquí no hi ha estrelles: l’estrella és l’equip”, va afirmar el gal·lès i, quan va ser preguntat sobre la Pilota d’Or, va insistir: “No hi penso mai. A mi m’importa el col·lectiu. Si arriben premis individual­s, millor, però jo penso en al meu equip i ara en aquesta semifinal”.

Bale s’està imposant en el capítol futbolísti­c i en el dialèctic. L’argument central de Ronaldo a França ha consistit en el fet que ell (ell) ja té molts títols d’equip i va sent hora que en guanyi un de seleccions. El portuguès arriba a la cita molt més carregat, ja que ha estat sempre sobre el terreny de joc i el seu equip ha disputat dues pròrrogues contra Croàcia i Polònia. El conjunt de Coleman s’ha limitat a jugar 90 minuts i el tècnic va retirar Bale abans d’hora contra Rússia.

Les estadístiq­ues de la UEFA indiquen que el líder dels Dracs és força més efectiu (3 gols en 20 intents, dels quals 13 de dirigits a porteria) que el d’As Quinas (2 gols en 39 rematades, de les quals només 10 anaven a porteria i una va picar al pal). Una dada indica que el paper adjudicat a tots dos jugadors al Reial Madrid potser no s’ajusta a les necessitat­s del club sinó a les de la persona: les faltes. Bale ha transforma­t en gol dos dels cinc llançament­s de lliure directe que ha executat, mentre que Ronaldo ha malbaratat les seves deu execucions.

Amb tot, Cristiano s’ha imposat les cinc vegades que s’ha enfrontat al Tottenham en què jugava Bale, tres amb el Manchester United i dues amb el Reial Madrid en una eliminatòr­ia de la Lliga de Campions.

Bale està disposat a discutir l’autoritat del capità del Madrid, però Gal·les haurà de superar dues baixes importants per acumulació d’amonestaci­ons. Les de Ben Davies i, sobretot, Aaron Ramsey, el canalitzad­or del mig del camp. Portugal, per la seva part, està a l’aguait de evolució de Pepe, que no s’ha entrenat amb el grup els últims dos dies a causa d’unes molèsties a la cuixa. Coleman no va dubtar a elogiar Cristiano, però no va evitar la comparació amb Bale: “Ells tenen un jugador top i nosaltres també”. I va recalcar l’actitud: “Has d’estar compromès amb tot l’equip. Ets aquest tipus de persona o no ho ets. I en Gareth ho és”.

COL·LECTIU O INDIVIDUAL­ITAT

“Aquí no hi ha estrelles: l’estrella és l’equip”, va dir Bale, coneixedor de l’egoisme del seu company

 ?? STU FORSTER / GETTY ?? Gareth Bale, rialler, a l’entrenamen­t d’ahir de Gal·les
STU FORSTER / GETTY Gareth Bale, rialler, a l’entrenamen­t d’ahir de Gal·les
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain