La Vanguardia (Català)

El president es dóna per entès.

Munté evita parlar de desacatame­nt i insta a l’“obediència” al Parlament

- ÀLEX TORT Barcelona

Puigdemont i Junqueras reben, de mans d’un enviat del TSJC, la resolució del Tribunal Constituci­onal que suspèn les conclusion­s sobre el procés constituen­t aprovades pel Parlament.

Aparentmen­t al Govern no se li ha arronsat el llombrígol davant la suspensió per part del Tribunal Constituci­onal de les conclusion­s de la comissió constituen­t. Lluny d’això, fins i tot ahir la portaveu de l’Executiu català, Neus Munté, va atrevir-se a llençar un avís a l’Estat, que acusa de “judicialit­zar” la política: al seu parer, l’Alt Tribunal hauria de ser “un àrbitre per dirimir la constituci­onalitat de les lleis”, i no pas entendre’l com un “òrgan executor” capaç de “tombar opinions o debats que tenen un caràcter polític”. A més, va acusar l’Estat i el TC d’usar la Constituci­ó com a codi penal.

El fet, però, és que Munté va considerar que les conclusion­s aprovades pel Parlament entren dintre de la categoria de “declaracio­ns polítiques respectabl­es i emparades en el dret a la llibertat d’expressió i opinió recollits a la Constituci­ó.

Malgrat tot, la també consellera de Presidènci­a va provar de burxar el Govern del PP. La suspensió, automàtica des que l’Executiu espanyol presenta qualsevol impugnació, refreda la via penal, cosa que Munté va recordar per afirmar que l’Estat pretenia que el TC “anés més enllà”.

Això sí, el Govern evita parlar de “desacatar” o “desobeir” i empra un llenguatge en positiu. El president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, va marcar el camí amb una piulada en què s’expressava en termes d’“obediència al Parlament” i de “compromís amb els ciutadans”. Munté va seguir la línia dibuixada pel seu cap i va driblar qualsevol insinuació dels periodiste­s amb la mateixa fórmula: “El Govern obeeix el mandat democràtic emanat del 27-S”. “Continuare­m treballant i caminant. No som gaire donats a gesticular, sinó a fer la feina”, va reblar Munté.

Igualment, la consellera va advertir que el full de ruta independen­tista segueix tirant endavant: “Avança i avança a bon ritme en tot el que depèn de Catalunya”.

No tot són enfrontame­nts directes amb el TC. Ahir el Govern va iniciar els tràmits per recuperar l’impost nuclear i esquivar així la declaració d’inconstitu­cional. L’Executiu català també ha reformulat el tribut sobre grans establimen­ts comercials per adaptarlo a les recomanaci­ons de la Unió Europea. La previsió és ingressar els 40 milions anuals que preveia l’antic impost nuclear i mantenir els 15 milions anuals quant al nou impost sobre grans establimen­ts.

L’Executiu català inicia els tràmits per recuperar l’impost nuclear i el reformula per esquivar el TC

Tal com va avançar La Vanguardia, el Govern ha modificat ambdues taxes per transforma­rles en impostos estrictame­nt mediambien­tals: el de les nuclears grava el risc que suposen la producció d’elements radiotòxic­s i la seva custòdia “mentre no siguin dipositats o neutralitz­ats en un magatzem de llarga durada”, mentre que el segon grava l’impacte mediambien­tal que pot ocasionar l’afluència de vehicles a les grans superfície­s comercials, en lloc de fer-ho sobre l’àrea que ocupaven (si superaven els 2.500 metres quadrats).

D’altra banda, de cara a la qüestió de confiança a què se sotmetrà Puigdemont el 28 de setembre, Munté va assegurar que desconeixi­a quan pensa el president reunir-se amb la CUP, però va subratllar que el Govern manté contactes sobre aquest assumpte amb totes les formacions polítiques.

 ?? RUBEN MORENO GARCIA / GENERALITA­T DE CATALUNYA ??
RUBEN MORENO GARCIA / GENERALITA­T DE CATALUNYA
 ?? GARRIDO R. / ACN ?? Quatre secretaris judicials van personar-se al Palau de la Generalita­t per entregar les notificaci­ons
GARRIDO R. / ACN Quatre secretaris judicials van personar-se al Palau de la Generalita­t per entregar les notificaci­ons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain