La Vanguardia (Català)

Sánchez es planta davant Rajoy i l’insta a parlar amb la dreta

El líder del PP només veu dues opcions: o un gran acord o terceres eleccions

- Carmen del Riego Madrid

El president adverteix que si el PSOE no mou fitxa, hi haurà eleccions El PP planteja acords sobre reformes, ciència, educació i política social

El líder popular intenta avui que Rivera passi de l’abstenció al sí

Com el 13 de juliol, com al febrer i com el desembre passat. La reunió entre el president del Govern central en funcions i el líder de l’oposició –la quarta que fan des de les eleccions del 20-D i la segona des del 26-J– va acabar sense cap avenç: el risc que s’acabin celebrant unes terceres eleccions en un any augmenta. Però, formalment, perquè això passi hi ha d’haver un ple d’investidur­a que, això sí, encara avui dia no té data.

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, condemnats a entendre’s a causa dels resultats electorals, han tornat a esgotar 55 minuts de conversa sense que el líder del PSOE s’hagi mogut gens ni mica de les seves posicions.

Ahir Rajoy va transmetre la seva impotència per desencalla­r la situació perquè “si el PSOE manté el bloqueig anirem a unes terceres eleccions”. Pel president en funcions el problema no és que sigui incapaç d’arribar a acords amb el PSOE, sinó que el líder socialista no vol explorar aquesta possibilit­at amb “un partit de dretes”. Ahir va insistir en aquest argument una vegada i una altra en la roda de premsa que va fer després de la reunió amb Rajoy.

Sánchez exigeix a Rajoy que negociï “amb els seus aliats potencials”, els nacionalis­tes bascos o amb Convergènc­ia i Ciutadans. “Com a líder d’un partit d’esquerres, el que li dic a Rajoy i a la resta de forces conservado­res de la Cambra és que es posin d’acord”. “L’esquerra no donarà suport a la dreta”, va sentenciar.

El líder del PP creu que les seves propostes són plenament assumibles pels socialiste­s, però Sánchez ni tan sols es va avenir a estudiar-ho. Tot i que no va pronunciar la frase, va repetir el seu “no és no” del desembre, que aquesta vegada Rajoy va traduir per “no s’ha mostrat gaire receptiu”.

El que va plantejar Rajoy va ser la creació de quatre taules de negociació consagrade­s a les reformes institucio­nals: política econòmica, que inclogui el compliment dels compromiso­s amb Europa, els pressupost­os i el nou sistema de finançamen­t; un pacte per l’educació i la ciència, i una taula sobre política social.

Rajoy fins i tot es va oferir a agafar com a base de negociació el document que li va lliurar al juliol, o la resolució del comitè federal del PSOE del 28 de desembre, que va marcar la negociació per a la investidur­a de Sánchez, o fins i tot el pacte entre PSOE i Ciutadans. La resposta va ser no.

Sánchez, per la seva banda, va mirar d’arrencar a Rajoy una data per a la investidur­a, aclarint així els dubtes que Rajoy mateix va alimentar el dia que va acceptar l’encàrrec del Rei. En aquest sentit, Sánchez va assegurar que “en surto més preocupat que no hi he entrat”.

El cert és que Rajoy no va aclarir, ni a Sánchez ni tampoc als periodiste­s en la compareixe­nça posterior, la data de la investidur­a, amb l’argument que la formació de govern és un acord programàti­c.

Rajoy vol ser president, però sobretot poder governar, cosa que requereix com a mínim tenir acordats els pressupost­os, i té la sensació que el que Sánchez busca és “un debat”.

“La investidur­a és per formar govern, i jo la sensació que tinc és que el senyor Sánchez la reclama perquè no hi hagi govern”.

En l’única cosa que van estar d’acord és que és urgent que Espanya tingui govern, però cada un fa recaure la responsabi­litat que n’hi hagi en el seu adversari.

Aquest matí li correspon el torn al president de Ciutadans, que es reunirà amb l’aspirant.

Ahir Albert Rivera, després de sentir les intervenci­ons dels dos protagonis­tes del dia, va lamentar el seu “egoisme”. El PP aspira a persuadir Rivera perquè passi de la promesa abstenció al sí. Però costarà que això passi. Rivera vol mantenir-se en l’abstenció i demanar a altres grups, des de “l’autoritat” d’un partit “que s’ha mullat” i que continua fent-ho, que “no facin perillar” l’estabilita­t política.

El candidat del PP i avui president en funcions ha assegurat que es reunirà també amb altres forces polítiques, incloent-hi aquelles a les quals no els demanarà mai el vot.

En tot cas, sembla evident que aquestes negociacio­ns seran llargues, i després de veure el que va passar el primer dia, per no anar enlloc.

LA PROPOSTA DE RAJOY El candidat proposa un paquet de pactes institucio­nals, socials i econòmics

LA PREOCUPACI­Ó DE SÁNCHEZ

Sánchez va sortir de la reunió més amoïnat que no hi va entrar, sense data d’investidur­a

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Rajoy i Sánchez a l’inici de la seva reunió al Congrés, que va durar 55 minuts
EMILIA GUTIÉRREZ Rajoy i Sánchez a l’inici de la seva reunió al Congrés, que va durar 55 minuts
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain