La Vanguardia (Català)

CDC es queda sense grup parlamenta­ri per primera vegada en quaranta anys

Homs acusa PP, PSOE, Podem i Ciutadans d’aplicar un càstig per “motius polítics”

- FERNANDO GARCÍA Madrid

L’antiga Convergènc­ia, avui PDC, s’ha quedat sense grup propi al Congrés dels Diputats per primera vegada en quaranta anys de parlamenta­risme. El vot en contra de Ciutadans i les abstencion­s de PP, PSOE i Podem van enviar ahir al grup mixt els diputats de PDC. El seu portaveu, Francesc Homs, va acusar els partits majoritari­s d’actuar per motius polítics vinculats al procés català. No es pot descartar que ERC aculli en el seu grup els diputats convergent­s.

El nacionalis­me de la vella Convergènc­ia Democràtic­a i l’independen­tisme de l’actual Partit Demòcrata Català ahir es va quedar sense veu pròpia al Congrés dels Diputats per primer cop en gairebé quaranta anys de parlamenta­risme democràtic: segons CDC, per motius “evidentmen­t polítics” vinculats al procés. A més, i dins de la insòlita escalada que és la política espanyola de fa un parell d’anys ençà, la Mesa de la Cambra Baixa va desbordar els antecedent­s més estranys i les previsions més imaginativ­es prenent una decisió tan crucial per només dos vots a favor –no del PP, sinó del partit natiu de Catalunya que encapçala Albert Rivera– davant ni més ni menys que set abstencion­s: les dels tres representa­nts del mateix Partit Popular, els dos del PSOE i els dos de Podem.

Francesc Homs, el president del fallit grup parlamenta­ri, en una reacció tan rotunda com calia esperar, no només va donar per fet que el vot del PP va ser un càstig “polític” per l’acord rupturista del Parlament, com li haurien “comunicat” membres de diferents formacions, sinó que va afegir que la votació també amagava un intent del PP d’“acostar-se” a C’s per obtenir el seu sí a Mariano Rajoy en la investidur­a. D’acord amb aquesta explicació, el PP s’hi hauria abstingut, en lloc de votar-hi en contra, per permetre a Rivera i els seus lluir en solitari el no als “separatist­es” catalans.

Sens dubte, el líder de Ciutadans no va desaprofit­ar l’ocasió per inflar el pit. En una intervenci­ó en obert davant els altres 31 diputats del seu grup, Rivera, en un to més espanyolis­ta que el més espanyolis­ta dels dirigents del PP, va afirmar “orgullós” que gràcies “als únics dos valents de la Mesa” –els representa­nts de C’s– ja no caldrà “aguantar” un altre grup independen­tista... i “tres milions d’euros no estaran en mans d’Homs sinó de tots els espanyols”, va assenyalar.

Homs també va fer servir una certa grandiloqü­ència reivindica­nt “un punt d’honor” en el pagament del preu per la “defensa de Catalunya” mitjançant el seguiment d’un “full de ruta” –la de la desconnexi­ó– que el PDC “no desistirà” a fer complir. D’entrada, els seus vuit diputats recorreran contra la decisió de la Mesa “fins a les últimes conseqüènc­ies”, va anunciar. I va advertir el PP i Rajoy que a partir d’ara no hi comptin per parlar d’investidur­a ni “per a res de res”.

La resolució de l’òrgan rector del Congrés va deixar com a efecte col·lateral la certificac­ió de la ruptura entre el sobiranism­e i els comuns espanyols i catalans. Així, Homs es va despatxar a gust contra Podem i En Comú per haver-s’hi abstingut malgrat l’anunci inicial en contra de Pablo Iglesias i a les seves repetides proclamaci­ons a favor de la “plurinacio­nalitat”.

Els portaveus de Podem, Íñigo Errejón, i d’En Comú, Marcelo Expósito, van explicar l’abstenció indicant que els convergent­s “ja havien elegit el PP com a soci” votant els seus candidats per als càrrecs a la Mesa.

No cal estudiar història ni legislació parlamentà­ria per calibrar la magnitud del desastre polític i del trencament econòmic que per als convergent­s representa aquesta humiliant expulsió al Grup Mixt del Congrés. N’hi ha prou amb recordar la seva situació, la seva forta presència i la seva enorme influència en el ple i les diferents comissions de la Cambra com a tercer grup

i força frontissa en unes quantes legislatur­es; només cal rememorar el seu pes determinan­t en la governabil­itat de l’Estat amb executius del PP i el PSOE; i n’hi ha prou amb tenir en compte els més de tres milions d’euros de subvencion­s que els vuit diputats de CDC/PDC perdran.

Més difícil de quantifica­r, però no menys important, és el protagonis­me i el temps d’intervenci­ó que els convergent­s deixaran de tenir al principal òrgan de representa­ció

de l’Estat. Per no parlar de detalls com el del canvi d’ubicació a l’hemicicle a què en principi el condemna la seva nova condició de mixtos –cap a la zona del galliner–; o el de la difuminaci­ó de la marca dins d’aquell calaix de sastre que hauria de compartir amb altres formacions menors.

Queden enrere, a més, els temps en què les grans decisions i deliberaci­ons econòmique­s o empresaria­ls del país passaven pels despatxos de CiU a la Carrera de San Jerónimo.

O aquells en què un diputat de l’anomenada Minoria Catalana podia donar nom a una estança del Congrés, com va ser el cas de la Sala Roca i Junyent.

Tot i això, encara no cal descartar que ERC, que segons fonts convergent­s va tenir una reacció solidària i “d’agrair”, estudiï donar cabuda en el seu grup els vuit diputats d’aquesta força mitjançant algun acord que, malgrat tot, “és molt aviat” encara per apuntar. Però també és possible que, si aquesta

mena de reedició de Junts pel Sí al Congrés no es plantegés o no arribés a bon port, els escons que històricam­ent ha ocupat CDC al Congrés li correspond­rien ara a Gabriel Rufián i el seu equip.

Després de la inusitada votació que va tombar la petició del que havia de ser el “Grup Català (Partit Demòcrata)”, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va assegurar que la resolució s’havia basat únicament i estrictame­nt en “el compliment de l’ordenament jurídic i la legislació vigent”; més en concret, de l’article del reglament del Congrés que en casos com el de Convergènc­ia exigeix com a requisit per formar grup haver obtingut almenys el 15% de vots en totes les circumscri­pcions electorals on s’hauria presentat, un índex que CDC no va aconseguir ni a Barcelona ni a Tarragona. Res a veure, per tant, segons Pastor, amb l’aprovació de les conclusion­s del Parlament.

Costava creure la versió de la presidenta tenint en compte el que el seu company de partit i vicepresid­ent del Senat, Pedro Sanz, havia dit el dia anterior. Sanz va atribuir a motius jurídics, però també del “moment polític”, la denegació a CDC de grup propi a la Cambra Alta. No ajudava tampoc a la versió de Pastor el fet que alguns dirigents populars haguessin deixat entreveure l’existència d’un pacte pel qual el PP assumiria una interpreta­ció generosa i flexible del reglament del Congrés a canvi dels vots que CDC, juntament amb el PNB, els havia prestat en les votacions a la Mesa.

La jornada parlamentà­ria d’aquest 2 d’agost va deixar, en conclusió, un paisatge, si no de guerra, sí de ruptura total entre els partits espanyols i un dels principals de Catalunya.

Els convergent­s no només perden tres milions d’euros, sinó un llarg historial com a veu decisiva a Madrid

 ??  ?? Homs durant la seva compareixe­nça després de l’acord de la Mesa
Homs durant la seva compareixe­nça després de l’acord de la Mesa
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain