La Vanguardia (Català)

Jornada negra dels bancs a les borses europees

L’Ibex 35 perd un 2,8%, amb les entitats financeres encapçalan­t la caiguda

- LALO AGUSTINA Barcelona

Les proves de solvència de la banca europea continuen sense convèncer els inversors. Ahir es van agreujar les caigudes borsàries, amb els bancs italians per sobre del 10%. A Espanya es va superar el llistó del 5%.

Els bancs europeus van viure ahir en borsa una altra jornada negra com el sutge. El desconcert general, el recel i els dubtes que han deixat les proves de solvència de l’Autoritat Bancària Europa de divendres passat –serveixen realment per alguna cosa?– es van combinar ahir amb nous avisos per a navegants. L’alemany Commerzban­k, segon banc més gran del país, va anunciar beneficis de 372 milions fins al juny, un 42% menys, i va llançar un profit warning, és a dir, un avís al mercat que no complirà amb els resultats previstos aquest any. Va caure un 9% en borsa. Més fusta per a la foguera de la desconfian­ça en el sector, que es va ensorrar literalmen­t.

L’Eurostoxx Banks, que agrupa les principals entitats a Europa, va perdre gairebé un 5% en la sessió. Per allà va caminar el primer banc alemany, el Deutsche Bank (-5%), que va acabar en mínims històrics i va ser expulsat de l’Eurostoxx, l’índex general de les borses europees. El Deutsche Bank, un símbol al seu país i en el conjunt de la zona euro, passa les seves hores més baixes. El 2016 ha caigut un 50%, un percentatg­e clarament superior al 35% de la mitjana del sector.

Què està passant? “Al marge de les circumstàn­cies particular­s que s’han acumulat en les últimes 48 hores, el que és subjacent a aquestes noves caigudes és l’estigma sobre el sector bancari europeu, constituït sobre la doble sensació del fortíssim risc de solvència actual i l’absència de visibilita­t en la rendibilit­at futura, genera una forta aversió dels inversors, que van tornar l’esquena al sector des de fa més d’un any,” va dir a Reuters Daniel Pingarrón, estrateg de mercats d’IG.

Els inversors no es fien ni de la solvència del sector ni de la seva capacitat per obtenir beneficis acceptable­s

Els inversors no volen bancs a les seves carteres de valors perquè no se’n fien. I les vendes s’imposen al mercat. En aquesta estampida, la més afectada és la banca italiana, l’única important –per la seva dimensió– d’Europa que no es va reestructu­rar durant la Gran Recessió dels últims anys. I ara ho paga. Set dels deu bancs que més van baixar ahir són italians. El bancarrote­r Monte dei Paschi, que encara no ha estat rescatat, va perdre un 15% i va ser suspès de cotització unes hores a la borsa de Milà. Com Unicredit, que va acabar caient un 8%.

La banca espanyola també es va veure molt afectada i CaixaBank, Santander, BBVA, Popular i Sabadell es van deixar cadascun al voltant d’un 5%. L’Ibex ho va acusar i va tancar en els 8.277 punts, un 2,8% menys que el dia anterior i un 13% per sota del tancament del 2015. La borsa espanyola és la que més cau a Europa en el 2016, per darrere de la italiana.

Com sempre que hi ha dubtes i alta volatilita­t –un clàssic a l’agost–, els diners es mouen amb rapidesa i repeteixen certs automatism­es. L’últim mes, el petroli tipus Brent ha passat dels 52 als 42 dòlars el barril i continua caient. En sentit contrari, l’or, el més tradiciona­l dels valors refugi, no para de revaloritz­ar-se últimament. Ahir pujava gairebé un 1% a prop del tancament i enfilava, ja en màxims de l’any, cap a la cota dels 1.400 dòlars l’unça. L’or sempre tindrà valor. O no?

 ?? KRISZTIAN BOCSI / BLOOMBERG ?? Oficina del Commerzban­k
KRISZTIAN BOCSI / BLOOMBERG Oficina del Commerzban­k

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain