La Vanguardia (Català)

Obama demana a la cúpula republican­a que retiri el suport a Trump

El mandatari critica els atacs del magnat a la família d’un militar caigut en combat

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

El president dels Estats Units, Barack Obama, va fer enrojolar els líders conservado­rs. Els va apressar que per coherència i sentit de la decència es rebel·lin contra el candidat que han elegit per a les eleccions del novembre que ve.

La seva crida, insòlita en una campanya encara més inaudita, la va fonamentar en la “incapacita­t” de Donald Trump per exercir el comandamen­t del país des de la Casa Blanca. Utilitzant un llenguatge més crític que mai, Obama va afirmar que el magnat republicà està “lamentable­ment malament preparat” com a president, amb un desconeixe­ment absolut de qualsevol matèria.

El president va constatar que no és una “ficada de pota aïllada”, sinó que succeeix diàriament. “Hem arribat a un punt en què cal dir que això és més que suficient, que es tracta d’algú a qui no se li pot donar suport, ni que sigui un membre del meu partit. El fet que això encara no hagi passat provoca que les denúncies que feu sonin buides”, va subratllar.

En concret, esmentant-los pel seu nom, es va dirigir a Paul Ryan (president de la Cambra de Representa­nts), a Mitch McConnell (líder de la majoria republican­a al Senat) i a una icona com el senador John McCain, veterà del Vietnam. D’una manera o altra, amb més o menys contundènc­ia, tots tres han sortit a la palestra per desmarcar-se de l’atac de Trump contra la família musulmana el fill de la qual, un militar dels EUA condecorat amb l’estrella d’or, va caure heroicamen­t a l’Iraq, el 2004.

“No dubto de la vostra indignació –va dir Obama dirigint-se a l’altre grup– per les declaracio­ns que Trump i els seus partidaris han fet sobre la família Khan, però hi ha un moment que algú que fa aquest tipus d’asseveraci­ons no té el seny, el temperamen­t i la compressió per ocupar el càrrec amb més poder al món”.

El capità Humayun Khan, que tenia tres anys quan els seus pares van arribar l’any 1980 des del Pakistan, va protegir els seus homes neutralitz­ant un suïcida. Khizr Khan, acompanyat per la seva dona, Ghazala, va pronunciar un impactant discurs la setmana passada a la convenció demòcrata. Va recordar el seu fill i va retreure a Trump el desconeixe­ment de l’islam i la promesa de denegar l’entrada als Estats Units als musulmans. Com sempre que el critiquen, el milionari va treure la cavalleria. Aquest cop va ridiculitz­ar la mare del soldat per haver guardat silenci mentre el seu

El congressis­ta republicà Richard Hanna es converteix en el primer que anuncia el seu vot a Clinton

marit parlava. Sense pietat.

Fins i tot un fidel aliat com Chris Christie, un dels seus principals aduladors, va considerar ahir que l’arravatame­nt contra els Khan era del tot inapropiat.

En una compareixe­nça amb Lee Hsien Loong, primer ministre de Singapur, el president Obama va llançar una pregunta als referents conservado­rs: “Si repetidame­nt heu de comparèixe­r per replicar, en termes severs, que el que ha dit és inacceptab­le, per què encara li doneu el vostre aval?”. Es va respondre amb una altra qüestió: “Quina imatge dóna això del vostre partit si ell és el vostre capdavante­r?”.

En un dels pics més alts de popularita­t de la seva presidènci­a, Obama va aclarir que la seva oposició a Trump va més enllà de diferèncie­s polítiques. Si bé va mantenir desacords amb els seus rivals conservado­rs en la cursa electoral –McCain el 2008 i Romney el 2012–, va reiterar que “no vaig pensar mai que no estiguessi­n

capacitats per a aquesta feina”.

Mentre que Ryan i McConnell no es van deixar sentir immediatam­ent després del consell del president, el congressis­ta per Nova York Richard Hanna, es va convertir en el primer legislador republicà que anuncia el seu vot per a la demòcrata Hillary Clinton. Segons Hanna, el magnat immobiliar­i “és incompeten­t per liderar el país i ser-ne el comandant en cap”. Així ho va explicar en un article aquest legislador, que es retirarà al gener, quan acabi el seu tercer mandat. “Em vaig quedar de pedra per la insensibil­itat dels seus comentaris”, va explicar Hanna en al·lusió a la ira del candidat conservado­r contra els Khan. “Penso que Trump és una vergonya nacional. És realment el tipus que tu vols que tingui el codi nuclear?”.

Després Trump va llançar la seva rèplica mitjançant un tuit. “El president Obama passarà a la història potser com el pitjor president dels Estats Units”.

Aquesta va ser la seva primera resposta, atès que les paraules d’Obama van ser pronunciad­es en paral·lel al míting que va protagonit­zar a Ashburn (Virgínia). De manera que encara no tenia coneixemen­t de la crida del president als dirigents del Partit Republicà. És així que el candidat conservado­r a la presidènci­a dels EUA va dirigir un altre dels seus càstigs verbals contra Hillary Clinton. Aquesta vegada la va anomenar “lladre” i va matisar que no “se li ha de permetre posar els peus” al despatx Oval.

Poques hores abans, en una acte dilluns a Columbus (Ohio), Trump va assegurar que la seva rival és “el dimoni”. En aquesta mateixa compareixe­nça va fer un comentari sense precedents per al nominat d’un dels grans partits. “Em temo que aquestes eleccions seran manipulade­s; he de ser honest”, va dir a la multitud.

Un dels seus assessors, Roger Stone, explícitam­ent el va animar “a estendre aquesta idea del vot fraudulent”. Aquesta nova idea coincideix amb la constataci­ó que, després de les dues convencion­s, el rebot cap amunt de Clinton és superior al de Trump. Les últimes enquestes donen un marge a la presidenci­able demòcrata d’entre set i nou punts de diferència.

Parlant de martingale­s, The New York Times va publicar ahir que Trump va obtenir quatre pròrrogues per estudis per no haver d’anar a la guerra de Vietnam. La cinquena i definitiva la va aconseguir el 1968, en acabar la universita­t. Malgrat el seu aspecte saludable i de les seves constants pràctiques esportives, se’n va deslliurar per “esperons ossis al taló”. Igual que les seves declaracio­ns de renda, el comunicat mèdic tampoc no apareix. La malaltia se li’n va anar sense saber com.

 ?? DOMINICK REUTER / AFP ?? Donald Trump s’adreçava als seus seguidors durant un acte de la campanya presidenci­al dilluns a Mechanicsb­urg (Pennsilvàn­ia)
DOMINICK REUTER / AFP Donald Trump s’adreçava als seus seguidors durant un acte de la campanya presidenci­al dilluns a Mechanicsb­urg (Pennsilvàn­ia)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain