La Vanguardia (Català)

Alumnes de la UB van vendre un examen que havien robat

Els estudiants van cobrar per la prova de 3r d’ADE entre 20 i 300 euros

- CARINA FARRERAS Barcelona

Tres nois i una noia declararan davant el jutge els propers dies acusats d’haver robat un examen, hackejant l’ordinador d’un professor, i haver-lo venut després als seus companys. Els quatre estudiants de 3r d’Administra­ció i Direcció d’Empreses (ADE) de la facultat d’Economia i Empresa de la Universita­t de Barcelona (UB) estan acusats del delicte penal de descobrime­nt i revelació de secret amb l’agreujant d’ànim de lucre.

La prova era una repesca de Fonaments de la Fiscalitat que afectava 354 alumnes i que es va realitzar el 5 de juliol passat. Els quatre encausats van sostreure suposadame­nt una còpia de l’examen amb les seves respostes d’un correu electrònic d’un dels professors d’aquesta assignatur­a de la facultat. Posteriorm­ent van vendre l’examen als seus companys i n’obtenien entre 20 i 300 euros per còpia, segons la investigac­ió dels Mossos d’Esquadra.

L’endemà de la prova, el 6 de juliol, una professora va rebre un missatge anònim en què se li comunicava el frau. Davant del dubte, la UB va decidir presentar una denúncia al jutjat d’instrucció, i es va activar així la investigac­ió policial. Els Mossos van comprovar la veracitat de l’acusació per una casualitat, un error que s’havia colat en la formulació de la proposta d’examen que havia redactat el professor i que s’havia arreglat posteriorm­ent al correu enviat que van hackejar els alumnes. Una gran part d’estudiants va respondre amb la falta inclosa. Una fatalitat per als autors del robatori perquè la policia va continuar la seva investigac­ió i va constatar que, efectivame­nt, algú s’havia colat a l’ordinador del professor i havia tingut accés al seu correu. Els estudiants examinats van anar passant per la comissaria. Finalment, el setge es va estrènyer en quatre alumnes, tres homes i una dona, que han estat encausats com a presumptes autors d’un delicte de descobrime­nt i revelació de secret i estan pendents que els cridi el jutge.

La degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, Elisenda Paluzie, va expressar ahir que “atesos els indicis de frau detectats, existeix una alta probabilit­at que l’examen hagi circulat entre els estudiants de manera majoritàri­a i la correcció dels exàmens no pot discrimina­r entre els que tenien i els que no tenien la prova amb temps, la facultat ha decidit anul·lar la prova”.

La UB obrirà expedient informatiu als alumnes implicats, tant els que van vendre com els que van comprar l’examen, quan finalitzi el procés judicial.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? La repetició de l’examen se celebrarà el 5 de setembre a la facultat d’Economia i Empresa
XAVIER GÓMEZ La repetició de l’examen se celebrarà el 5 de setembre a la facultat d’Economia i Empresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain