La Vanguardia (Català)

Desconnexi­ons

- Miquel Molina DIRECTOR ADJUNT

De totes les accepcions del terme desconnect­ar, la primera, per jerarquia lingüístic­a, és la “supressió de la comunicaci­ó elèctrica entre un aparell i la línia general”. Tot i això, quan el món sobiranist­a planteja la seva decisió de desconnect­ar d’Espanya, ho fa partint de la segona accepció de la RAE: “Interrompr­e la connexió entre dues o més coses”. En aquesta accepció, els elements desconnect­ats se situen en un pla d’igualtat; en la primera, l’anomenat aparell perd la font principal d’energia quan es desendolla.

Però en l’inici de les transicion­s sempre hi ha una part que arrenca en una posició de més força; és la que té accés a l’interrupto­r general de la llum. Pecaven de certa ingenuïtat els qui pensaven que les mesures de ruptura amb Espanya aprovades pel Parlament no tindrien resposta concreta i immediata. El Tribunal Constituci­onal ha optat per exercir de tribunal i no deixar-se arrossegar pel vertigen de la política, però els partits espanyols majoritari­s han actuat amb contundènc­ia a la primera oportunita­t que se’ls presentava de reaccionar al ple de la ruptura i han deixat l’antiga CDC, ara PDC, sense grup propi a les cambres.

La decisió presa pel PP, el PSOE, Podem o Ciutadans, encara que ajustada al reglament, s’entén en el context de les maniobres partidiste­s a curt termini que es lliuren per resoldre l’embolic de la investidur­a i també, per descomptat, per la necessitat de comparèixe­r en unes hipotètiqu­es terceres eleccions sense sospita de simpaties amb el catalanism­e rebel. Però a llarg termini podem considerar que silenciar el grup del PDC juga en contra de la solució del conflicte plantejat. De fet, reduir la veu parlamentà­ria de Catalunya durant els propers quatre anys a un sol grup propi, el d’ERC, és una altra manera de procurar la desconnexi­ó.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain