La Vanguardia (Català)

Taquilles a la platja

- D.G. Barcelona

L’Ajuntament de Santa Susanna, al Maresme, ha instal·lat a la platja del municipi les primeres 70 caixes de seguretat automàtiqu­es de Catalunya, una prova pilot que permetrà els banyistes gaudir del mar i el sol sense haver de preocupar-se de vigilar els seus objectes personals.

El Coto ja s’ha convertit en un habitual de la platja de Llevant de Barcelona. Fins fa dues setmanes només trepitjava la sorra a l’hivern, però la creació de la platja per a gossos ha canviat l’estiu d’aquest beagle i del seu propietari, en Jordi, veí de la rambla Guipúscoa. En només dues setmanes ja han incorporat la platja a les seves rutines, i han deixat els passejos per l’asfalt per a quan arribi el fred. Com el Coto, més de 2.000 gossos han passat pels 1.250 m2 de sorra compartida per gossos i bípedes des del 19 de juliol.

Si el Coto pugués parlar, només hi trobaria una pega: la platja habilitada per l’Ajuntament s’ha quedat petita. Ho diu el seu amo, però pensen igual els que porten a refrescar la Rasta, la Nika, el Faruk i un llarg etcètera de gossos.

Els propietari­s de gossos grans, petits, més o menys peluts, tots coincideix­en a assenyalar l’únic inconvenie­nt que troben en la prova pilot de crear un espai exclusiu per als gossos –i els seus acompanyan­ts– al litoral de la ciutat. “És massa petit, com si estiguessi­s prenent el sol en un pipicà”, diu la propietàri­a del Herry, un petit bichon maltès que sembla que no repetirà. Tampoc no repetiran la Rasta i la Nika. La propietàri­a qualifica l’espai d’“aclaparado­r” i critica que l’aigua és més bruta que a la resta de la platja perquè queda al costat de l’espigó. “Em fa una mica de fàstic, però val més això que res”, diu.

“Estaria bé tenir una zona així en cada districte de la ciutat ”, suggereixe­n els amos de la Zelda i la Leia, dues mestisses de cocker que han vingut des de la Barcelonet­a. Ells sí que estan satisfets, ja han repetit i tenen pensat tornar més vegades al llarg del mes d’agost.

El millor moment per anar a la platja és al matí de dilluns a divendres. A la tarda s’omple i el cap de setmana directamen­t no hi ha ni un pam de sorra lliure. El personal que rep els gossos i comprova que vagin amb el xip reglamenta­ri (si no en porten, se’ls prohibeix l’entrada) va haver de regular l’accés en alguns moments, tant dissabte com diumenge. L’espai està limitat a 100 animals. Quan es va arribar a aquesta

L’accés a la platja de Llevant es va haver de regular per moments el cap de setmana perquè no hi cabia ni un gos més

xifra, desenes de gossos van haver de fer cua amb els amos. Quan uns sortien, els altres entraven.

Malgrat tot, si hi ha alguna cosa que destaquen tots els interrogat­s és el civisme que regna en aquest petit espai d’esbarjo. Mentre que a tot just cent metres de la platja per a gossos hi ha un grup amb un altaveu portàtil fent escoltar Enrique Iglesias a tots els banyistes, al recinte per a animals regna la tranquil·litat. “Aquí la gent és més cívica que a la platja dels humans”, apunta un treballado­r del servei de neteja.

Fonts municipals confirmen que no s’ha registrat cap incidència al llarg de les dues primeres setmanes que ha estat en funcioname­nt. “La valoració fins al moment és molt positiva, el comportame­nt dels gossos és bo i s’està utilitzant; per això es va fer”, indica Eva Herrero, comissiona­da d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona. El 25 de setembre s’acabarà la prova pilot. Aleshores es decidirà si el Coto, el Herry i companyia es poden tornar a banyar l’estiu que ve.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Alguns dels usuaris de la freqüentad­a platja per a gossos de Barcelona a punt de banyar-se
ÀLEX GARCIA Alguns dels usuaris de la freqüentad­a platja per a gossos de Barcelona a punt de banyar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain